Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσβησε» ένα μέρος της διόρθωσης – «Εκρηκτικός» τζίρος λόγω Πειραιώς

Πειστική και ψύχραιμη αντίδραση έβγαλαν τελικά οι αγοραστές στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, το οποίο προερχόταν από την ισχυρότερη διόρθωση των τελευταίων περίπου 9 μηνών. Το σημερινό (12/3) rebound ήρθε υπό το καθεστώς ισχυρής μεταβλητότητας και εναλλαγών προσήμων, με την εικόνα να εξομαλύνεται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.


Ο τζίρος ανήλθε εκ νέου σε υψηλά επίπεδα, άνω των 170 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα κεφάλαια (τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ) να αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της πρόσφατης αποεπένδυσης του

Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

(ΤΧΣ) και των αλλαγών στην στάθμιση της μετοχής, που επακολούθησαν.





Ορισμένα βαριά «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Coca Cola, η Aegean και ο ΟΤΕ, λειτούργησαν σήμερα ως θετικοί καταλύτες για την εγχώρια αγορά, «απορροφώντας» με αυτό τον τρόπο τις τραπεζικές πιέσεις.





«Βουτιά» για την Eurobank, ενώ η Τρ. Πειραιώς παρέμεινε κάτω από τα 4 ευρώ, δηλαδή στην τιμή που είχε «κλειδώσει» το placement. Ρελάνς για την Εθνική -που ενδοσυνεδριακά σημείωνε απώλειες- λαμβάνοντας ώθηση από τον υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της και τις δηλώσεις της διοίκησης για το μέρισμα.


Στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, δεν επετεύχθη η επαναφορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, ωστόσο η σημερινή εικόνα έδειξε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για μία συντονισμένη και σταδιακή άνοδο, με στόχο την προσέγγιση των πρόσφατων ρεκόρ.





Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύθηκε κατά 4,60 μονάδες ή 0,33% και έκλεισε στις 1.395,86 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας ο ΓΔ υπερέβη οριακά τις 1.400 μονάδες (συγκεκριμένα έφτασε έως τις 1.400,07 μονάδες), με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.386,21 μονάδες.






Το sell off της Δευτέρας




Η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από το πρώτο εκτεταμένο sell off της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/3), πρόκειται για την πρώτη ημερήσια πτώση άνω του 2% και τη δεύτερη άνω του 1% εντός του 2024. Παράλληλα, ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Ιουνίου 2023, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 2,76%. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνθηκε από το υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων, απώλεσε το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου (1.385,47 μονάδες).


Σε χαμηλό ενός και πλέον μήνα έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος λίγο έλειψε να οπισθοχωρήσει κάτω από τις 1.200 μονάδες. Περισσότερες από 90 μονάδες διολίσθησε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25), κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου.





Η ολοκλήρωση της διάθεσης του 27% της Τρ. Πειραιώς, που σηματοδότησε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τεχνική διόρθωση, από την στιγμή μάλιστα που το Χρηματιστήριο βρισκόταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αναλυτές αποδίδουν το sell off στην αναδιάρθρωση των θέσεων ξένων θεσμικών μετά την αύξηση της στάθμισης της Τρ. Πειραιώς, η οποία προκάλεσε πιέσεις σε άλλα «χαρτιά» με μεγάλη βαρύτητα.





Παράλληλα, ορισμένα blue chips είχαν φτάσει στο peak τους και κινούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδα ρεκόρ, επομένως χθες δόθηκε η δυνατότητα για ισχυρή εκτόνωση. Σημειωτέον πως όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο «κόκκινο» και μόλις τρεις τίτλοι του Mid Cap απέφυγαν τις απώλειες.






Αποτελέσματα και Moody’s

Τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2023 δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, κλείνοντας των κύκλο των ανακοινώσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Τα οργανικά κέρδη της ΕΤΕ υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται λόγος για διανομή μερίσματος, που αντιστοιχεί στο 30% επί των κερδών.


Ακολουθούν αργότερα σήμερα (12/3) η Aegean και η Trade Estates και την Πέμπτη (13/3) ο ΟΠΑΠ και η Titan. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο flash note του ο όμιλος Titan είχε κάνει λόγο για ιστορικό υψηλό κερδοφορίας το 2023 και για υπερδιπλασιασμό κερδών σε σχέση με το 2022.





Παράλληλα, μετά την DRBS (8/3), συνεχίζονται οι αξιολογήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, με τη Moody’s να έχει σειρά αυτή την Παρασκευή (15/3). Πρόκειται για τον μοναδικό οίκο που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Στην τελευταία του αξιολόγηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση από το Ba3 στο Ba1 με σταθερές προοπτικές. Για το investment grade, χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση στο Baa3.


Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (15/3) είναι προγραμματισμένο το triple witching Μαρτίου (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (στις 18/3 οι αλλαγές στο ταμπλό). Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έλαβε χώρα το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, καθώς αυξήθηκε η στάθμιση της ελεύθερης διασποράς (free float) της Τράπεζας Πειραιώς, από 54,4% σε 81,4%, αλλά και η βαρύτητα της μετοχής, στον απόηχο του placement για το 27% των μετοχών που κατείχε μέχρι πρότινος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Boeing: Μυστήριο με τον θάνατο πρώην υπαλλήλου – Ήταν πληροφοριοδότης, είχε αποκαλύψει κατασκευαστικά κενά





Η Νικολίνα του My Style Rocks μετά την αποκάλυψη ότι γεννήθηκε αγόρι: Ήμουν η πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα και ένιωθα σαν πειραματόζωο





Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Οι ανασκαφές σε μυστική τοποθεσία στην Ιορδανία

Related posts

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα χαμένα ενοίκια και ο φόρος – Υπολογίστε πόσο θα πληρώσετε

admin

Bloomberg: Αμερικανική έρευνα σε Credit Suisse και UBS για παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

admin

Σάρδη (Energean): Κίνητρα για να καταστεί το υδρογόνο ανταγωνιστικό και δημιουργία αγοράς σε σωστές βάσεις

admin

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση των 767 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

admin

myNAT: To νέο app για τους ναυτικούς – Αποτυπώνει όλο τον ασφαλιστικό τους βίο

admin

Η Ένωση ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή της Λεωφόρου Κύμης

admin

Νιτσιάκος: Οι τιμές του κοτόπουλου «πέταξαν» και τα κέρδη εξαπλασιάστηκαν!

admin

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Nα διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί

admin

Όλες οι νέες προκλήσεις στον κόσμο της εκτύπωσης

admin