Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα της Manpower: Στο 77% η έλλειψη ταλέντων στην αγορά εργασίας

Η δυσκολία εύρεσης ταλέντων είναι τόσο μεγάλη (77% στην Ελλάδα) που οι εργοδότες «κατεβάζουν» τα στάνταρτ τους, προσλαμβάνοντας

μακροχρόνια ανέργους

,

συνταξιούχους

αλλά και

υποψήφιους που μπορεί να μην πληρούν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες

προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Όπως σημειώνεται στην αναφορά το στοιχείο αυτό είναι το χειρότερο που έχει υπάρξει κατά τα τελευταία 17 έτη, όπου διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα.

Την ίδια στιγμή, η Manpower διαπιστώνει ότι η συνεργασία και η ομαδικότητα σε ένα σημαντικό ποσοστό (30%), απασχολούν τους πιο νέους, ηλικιακά, εργαζόμενους. Αντίθετα, όσους βρίσκονται πιο κοντά στη συνταξιοδότηση, τους ενδιαφέρουν ζητήματα που σχετίζονται με την ηγεσία «26%) και με την εκπαίδευση (23%) στους χώρους εργασίας.

Σημαντική είναι και η προοπτική που ανοίγεται στους χώρους απασχόλησης, μέσω της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, σε ποσοστό 58% παγκοσμίως, πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις προσλήψεις.

Αναφορικά με την επαγγελματική ανάπτυξη, μόλις το 17% των Ελλήνων εργοδοτών πιστεύει ότι η δια ζώσης συνεργασία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της παραγωγικότητας. Αντίθετα, προτάσσονται ως πιο σημαντικά στοιχεία οι ξεκάθαροι στόχοι και σκοποί (38%) και η θετική εργασιακή κουλτούρα (36%).

Ας δούμε, πιο αναλυτικά τα σημαντικότερα από τα ευρήματα της έρευνας της Manpower:

· Έλλειψη Ταλέντου: Η δυσκολία για εύρεση ταλέντων είναι αυξημένη, με το ποσοστό να φτάνει στο 77% για την Ελλάδα – ίδιο ποσοστό με τον Παγκόσμιο Μέσο Όρο – σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup.

· Νέες Δεξαμενές Ταλέντων: Οι Έλληνες εργοδότες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη, αξιοποιούν νέες δεξαμενές για εύρεση ταλέντων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο, αναφέρουν στην τελευταία Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup ότι ήταν πιο πρόθυμοι να προσλάβουν μακροχρόνια άνεργους (32%), υποψηφίους που δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προσωπικές δεξιότητες (24%) και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία ή αλλαγή καριέρας (16%).

· Πλεονέκτημα Προσωπικών Δεξιοτήτων: Αν και η εύρεση ταλέντων με την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση παραμένει μια πρόκληση, οι προσωπικές δεξιότητες αποτελούν σημαντική προτεραιότητα και βρίσκονται σε ζήτηση. Οι Έλληνες εργοδότες προσδιορίζουν για τη κάθε γενιά ποιες είναι αυτές που αναζητούν περισσότερο. Στην πρώτη θέση για τη Γενιά Ζ και τους Millennials βρίσκονται οι δεξιότητες της Συνεργασίας και της Ομαδικότητας (30%), αλλά και της Επίλυσης Προβλημάτων (27%), αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Ηγεσία (26%) και η Εκπαίδευση (23%) είναι οι πιο σημαντικές προσωπικές δεξιότητες για τη Γενιά X και τους Baby Boomers.

· Το Μέλλον της Εργασίας Συνδέεται με το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα: Η παγκόσμια επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί το 70% των εργοδοτών παγκοσμίως και 68% για Ελλάδα, να προσλαμβάνουν ήδη ή να σχεδιάζουν ενεργά να προσλάβουν ανθρώπινο δυναμικό σε πράσινες θέσεις.

· Σημασία των gaming δεξιοτήτων: Η gaming εμπειρία αποκτά σημαντική σημασία καθώς όπως δείχνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης, οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η ανθεκτικότητα αναπτύχθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού αθλητισμού και του gaming. Αυτό οδήγησε τους μισούς εργοδότες παγκοσμίως να λαμβάνουν υπόψη την gaming εμπειρία όταν προσλαμβάνουν νέους υποψηφίους και το 65% να τη λάβουν σημαντικά στο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα:

Καλός ο καιρός μέχρι και την Παρασκευή – Έρχονται βροχές και κρύο από το Σάββατο



Δεύτερη σερί 35αρα για τον Ανετοκούνμπο και επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς

Related posts

ΑΑΔΕ: Έως τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήματος για χωριστές φορολογικές δηλώσεις από συζύγους

admin

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για πέντε σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο φόβος της ύφεσης ρίχνει μετοχές, κρυπτονομίσματα και πετρέλαιο

admin

ΟΑΕΔ: Μειώθηκαν σε 926.444 οι άνεργοι τον Μάιο

admin

Εφορία: Τέλος χρόνου για πληρωμές φόρων 1,6 δισ. ευρώ

admin

ΤτΕ: Υψηλό το κόστος στέγασης στην Ελλάδα – Φτάνει στο 34,2% του εισοδήματος

admin

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την παράλληλη ασφάλιση

admin

Μόνο μία εθνική σύνταξη για τους διπλοσυνταξιούχους – Κατώτατο όριο 360 ευρώ για τις συντάξεις χηρείας

admin