Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «λίφτινγκ» στον Αναπτυξιακό Νόμο – Βασικός άξονας η πριμοδότηση πράσινων επενδύσεων

Την εισαγωγή νέων κριτηρίων για την εισαγωγή στον Αναπτυξιακό νόμο σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με έμφαση στη μοριοδότηση πράσινων επενδύσεων.


Όπως σχολιάζουν στο --ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, «παραμένει στόχος να καταστεί ο Αναπτυξιακός νόμος χρήσιμο εργαλείο για την επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».





Σύμφωνα με τις πληροφορίες του --ΜΠΕ οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται ένα «λίφτινγκ» στον Αναπτυξιακό νόμο αφορούν στην υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, στην μεταποίηση στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών, στα ναυπηγεία και στη βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού πλοίων και οχημάτων, στη μεταποίηση τροφίμων και στην κλωστοϋφαντουργία.





Οι επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, από την ενέργεια και τη γεωργία έως τον τουρισμό και τη ναυτιλία αποτελούν προτεραιότητα για την επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Οπότε, όπως σχολιάζουν στο --ΜΠΕ τα στελέχη του υπουργείου, «η εισαγωγή καινούργιων, δίκαιων και αντικειμενικών κριτηρίων με στόχευση στην υιοθέτηση υψηλών ESG προϋποθέσεων και την κινητροδότηση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων αποτελούν βασικό προσανατολισμό».


Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρίσιμοι τομείς που σχεδιάζεται να δοθεί έμφαση στο μέλλον με την πριμοδότησή τους στον Αναπτυξιακό νόμο είναι – σε ό,τι αφορά στον τομέα παραγωγής – για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης: η παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων ή εξοπλισμού από τον οποίον συνίστανται, η παραγωγή ανεμογεννητριών ή εξοπλισμού από τον οποίον συνίστανται, η παραγωγή εξοπλισμού δέσμευσης άνθρακα, η παραγωγή προϊόντων μέσων τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, η παραγωγή μηχανημάτων ανακύκλωσης και η παραγωγή πλαστικών πρώτων υλών μέσω τεχνολογίας χημικής ανακύκλωσης.





Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο τομέας μεταποίησης στρατηγικών και κρίσιμων πρώτων υλών όπως το γάλλιο, το νικέλιο , το αλουμίνιο (εξόρυξη, εμπλουτισμός, εξευγενισμός), ο τομέας των ναυπηγείων αλλά και γενικότερα της βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού πλοίων και οχημάτων, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων και η κλωστοϋφαντουργία.






Σε ό,τι αφορά στην μοριοδότηση, για την ένταξη στον Αναπτυξιακό, τα νέα κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών, που βρίσκονται υπό επεξεργασία, μεταξύ άλλων, σχετίζονται με τις εξής δράσεις:




-Συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα/πανεπιστήμια για δράσεις έρευνας και καινοτομίας


-Κατοχή πατεντών βιομηχανικής ιδιοκτησίας





-Υψηλός δείκτης εξωστρέφειας (αξια εξαγωγών)





-Δημοσιευμένες ετήσιες εκθέσεις αειφορίας (ESG)





-Εγκατάσταση επιχειρήσεων σε βιομηχανικά πάρκα (οργανωμένους υποδοχείς)





-Συγχωνεύσεις/Εξαγορές.

Related posts

Βόρεια Εύβοια: Παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους πυρόπληκτους

admin

Επίδομα θέρμανσης: Νέα πληρωμή στους δικαιούχους

admin

Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο – Οι υποχρεώσεις των παρόχων

admin

Γεωργιάδης: H Creta Farms γύρισε σελίδα, δεν έκλεισε

admin

Ανοίγει η πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους» – Voucher 150 ευρώ

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξημένη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αναμένουν οι τράπεζες το α’ τρίμηνο του 2024 – Τα κριτήρια χορήγησης

admin

e-ΕΦΚΑ – Μιχαηλίδου: Mειώθηκαν κατά 40% οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη – Νέος υποδιοικητής ο Κωνσταντίνος Μεγαρίτης

admin

Συντάξεις Ιουνίου – e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές, «ξεπαγώνουν οι αυξήσεις»

admin

Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ και τον Ιανουάριο

admin