Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Καλά τα νέα για την ΕΚΤ, φρενάρουν οι αυξήσεις μισθών στην ευρωζώνη

Κατά 4,5% ενισχύθηκαν οι αμοιβές στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του 2023, κατευνάζοντας τους φόβους ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, η αύξηση των αμοιβών το τέταρτο τρίμηνο είναι χαμηλότερη από το ρεκόρ 4,7% της ευρωζώνης, που σημειώθηκε τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη της ΕΚ.

Ο δείκτης – ο οποίος σηματοδοτεί πιθανές μισθολογικές και πληθωριστικές πιέσεις – αναμενόταν με μεγαλύτερη προσμονή από ό,τι συνήθως αυτή τη φορά, καθώς οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη αξιολογούν το κόστος εργασίας ως βασικό παράγοντα για να αποφασίσουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια.

Πολλοί, ωστόσο, επιθυμούν ακόμη περισσότερο να δουν τους μισθούς του πρώτου τριμήνου του 2024 -που αναμένονται τον Μάιο- προτού εγκρίνουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την περασμένη εβδομάδα ξεχώρισε τους μισθούς ως “έναν ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα”. Προειδοποίησε κατά των “βεβιασμένων αποφάσεων” για χαλάρωση της πολιτικής χωρίς τη διαβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Related posts

Goldman Sachs: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Εθνική Τράπεζα: Θα εξετάσουμε τις προτάσεις του ΤΧΣ

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι χειρότερες προοπτικές 50 ετών για την Ασία

admin

Χαντζηνικολάου: Προϋπόθεση για επενδύσεις η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

admin

Nέα άνοδος επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

admin

Eπαφές Ελλήνων θεσμικών επενδυτών με τη διοίκηση της Alpha Bank

admin

Knot (ΕΚΤ): Υπεραισιόδοξες οι αγορές, κίνδυνος πιέσεων

admin

Eurobank: Άντεξαν εξαγωγές εμπορευμάτων και μεταποίηση το 2020

NEWSROOM

ΕΚΤ: Περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας μέχρι το 2023

admin