Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα σκληρή επίθεση Σαμαρά κατά Μαξίμου

Σε «στενωπό» εισέρχονται οι σχέσεις του Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμάρα, καθώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετες οι προσεγγίσεις τους στο θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, το οποίο έτσι κι αλλιώς δοκιμάζει τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο εν εξελίξει παρασκήνιο… αιχμών, επιφυλάξεων και προβληματισμού. Οι τριγμοί στο εσωκομματικό μέτωπο παραμένουν, όπως δείχνουν οι διαφωνίες των γαλάζιων, αλλά πολύ περισσότερο τα «καρφιά» που διατυπώνονται είτε ανοιχτά είτε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, όσο κι αν οι επιτελείς σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς επιδιώκουν χαμηλούς τόνους και όχι μονοθεματική επικαιρότητα. Ενδεικτική η προσπάθεια πρωθυπουργικών συνεργατών να «υποβαθμίσουν» – ως «πάγια τακτική» στα σημαντικά νομοσχέδια – το διήμερο ραντεβού «ενημέρωσης» των βουλευτών στο γαλάζιο κτίριο της Πειραιώς, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος πρώτος σήμανε με την ομιλία του πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας στο ισόγειο της κομματικής έδρας την εκκίνηση του πολιτικού… μασάζ για την προωθούμενη «ισότητα στον γάμο». Στο φόντο ωστόσο υπήρχε ήδη η δεύτερη – πιο οργισμένη από την πρώτη – αντίδραση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που απασχόλησε και τα πηγαδάκια.

Κατά Παύλου Μαρινάκη

Συνεργάτες του μεσσήνιου πολιτικού, ο οποίος έχει προαναγγείλει ομιλία του στη Βουλή, σκιαγραφώντας, προφανώς, την καταψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ουσιαστικά σήκωσαν το γάντι ύστερα από σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη. Ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι ο Σαμαράς «ως έμπειρος κοινοβουλευτικός» γνωρίζει ότι η αποχή είναι μια στάση προτιμότερη, όπως επανέλαβε, στο συγκεκριμένο θέμα από την καταψήφιση. «Και ο ίδιος στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης είχε επιλέξει την αποχή» πρόσθεσε. Αυτή ήταν η φράση που προκάλεσε την «έκρηξη» Σαμαρά. «Δεν αντιλαμβανόμαστε το «μάθημα» που θέλησε να δώσει ο Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσαν συνεργάτες του Σαμαρά. «Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την «αποχή»» πρόσθεσαν, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, παρέπεμψαν στην εποχή εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της  Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τότε ο Σαμαράς ως πρόεδρος της παράταξης «σεβάστηκε απολύτως το «ζήτημα συνείδησης»» που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κυβερνητικές πηγές δεν θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και επέμεναν ότι δεν υπήρξε επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό. «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση» απαντούσαν λακωνικά. Είχαν προηγηθεί on camera αιχμές Σαμαρά από την Καλαμάτα, όταν στηλίτευσε τη διέξοδο της αποχής που ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αξιοπρεπή στάση» έκφρασης διαφωνίας, χωρίς το Μαξίμου να δώσει τότε συνέχεια. Σε αυτό που επενδύει άλλωστε η Ηρώδου Αττικού είναι οι πιέσεις της προς την αντιπολίτευση. Πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ο Μαρινάκης χρέωσε «αφωνία».

Στις 30/1 στο Υπουργικό

Τη δική του σημειολογία έχει πάντως και το γεγονός ότι στο… 2015 αναφέρθηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης κατά την παρέμβασή του στην κλειστή συζήτηση με τους βουλευτές, με την αποστροφή, κατά πληροφορίες, ότι «δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε ή καταψήφισαν να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το σύμφωνο συμβίωσης» – ένα επιχείρημα που εξέφρασαν και χθες κάποιοι διαφωνούντες. Το γαλάζιο «φροντιστήριο» ολοκληρώνεται σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ακολουθήσει άλλη σχετική νεοδημοκρατική σύναξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώνεται η παρασκηνιακή δουλειά «πεδίου» – μάλλον το αντίθετο. Οι πληροφορίες μιλούν για άλλες 15 ημέρες εντατικής ζύμωσης ώστε στη συνέχεια – πιθανότατα στις 30 Ιανουαρίου – το νομοσχέδιο να μπει επίσημα στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβούλιου και να προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Προς το παρόν το Μαξίμου διαβλέπει περιθώρια μεταστροφής για ορισμένους, προφανώς όχι για όλους, δεδομένου ότι υπάρχουν και αμετάπειστοι, και θα εστιάσουν στο… κλαμπ των προβληματισμένων.

Related posts

Δένδιας στη Βουλή: Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας το ευαγγέλιο της ελληνικής διπλωματίας

admin

Ηλεκτρική ενέργεια: Ολο το ελληνικό σχέδιο για τη μεταφορά ρεύματος από ΑΠΕ στην Ευρώπη

admin

Οι φοιτητές ψάχνουν τα «Πολυτεχνεία» της γενιάς τους

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρε μέρος στις προκριματικές εκλογές» – Βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη με οδηγίες

admin

Τα δύο «αν» που απειλούν τον Κασσελάκη

admin

Στρώνουν το χαλί για το ραντεβού της Αγκυρας

admin

ΠΑΣΟΚ: Μασάζ στην ΚΟ για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin

Γεροβασίλη: Το 112 ήχησε… στην κυβέρνηση και εκκενώθηκε το Μαξίμου: Αναζητείται ο πρωθυπουργός

admin

Τεχνολογία αιχμής στις Ενοπλες Δυνάμεις

admin