Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνολογία αιχμής στις Ενοπλες Δυνάμεις

Τη σύσταση Ενιαίου Σώματος Πληροφορικής με ειδική μονάδα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Θα συσταθεί μονάδα που θα λέγεται «Μονάδα 1864» και αποστολή θα έχει την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα του δημόσιου τομέα από τις κυβερνοαπειλές.

Στο ίδιο νομοσχέδιο εμπεριέχεται η ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτομίας και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Ανώταάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με αναβάθμιση της εκπαίδευσης που παρέχουν, με πρόσβαση σε διδακτορικά – έρευνα.

Στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αφορά μια νέα φάση στην «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων, ως προς το Ενιαίο Σώμα Πληροφορικής των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, τονίστηκε πως στόχος θα είναι η προσαρμογή, πρόληψη και έγκαιρη αντίδραση των ψηφιακών υποδομών των ΕΔ στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας και αποστολή θα είναι η κατάρτιση στελεχών στις επιχειρήσεις κυβερνοάμυνας, ανάπτυξη λογισμικού για τις ανάγκες των ΕΔ και διαχείριση δικτύων για την αποτροπή κυβερνοαπειλών.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), δυνατότητα φοίτησης και μετεκπαίδευσης στελεχών του Σώματος σε Τμήματα Πληροφορικής των ΑΕΙ και δυνατότητα μετάταξης εξειδικευμένων στελεχών των ΕΔ.

«Ατζέντα 2030»

Θα υπάρχει αλληλοδιασύνδεση της Μονάδας 1864 με το ΓΕΕΘΑ και τη Διεύθυνση Πληροφορικής του, τα επιτελεία Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, τα τμήματα Πληροφορικής των Διοικήσεων και Σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Μονάδα 1864 θα επικοινωνεί με το τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Big Data) και το τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Το νομοσχέδιο θα βγει στη δημόσια διαβούλευση, είναι ένα νομοθέτημα που αφορά καταρχήν μια νέα φάση στην «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την εισαγωγή της καινοτομίας. Θα δημιουργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία, όπως και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, θα δημιουργήσουμε Σώμα Πληροφορικής, με ειδική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, την ονομάζουμε «Μονάδα 1864″, για να προστατεύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό δημόσιο τομέα, από τις απειλές της νέας εποχής» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Related posts

Σχέδιο για την ακρίβεια και τη φορολογία

admin

Εκνευρισμός και κατήφεια στην Άγκυρα για τα F-16 – Τι λένε στην Τουρκία για τους εξοπλισμούς στην Ελλάδα

admin

Θεσσαλονίκη: Επιστολή των γονιών της αδικοχαμένης 21χρονης Εμμας στον πρωθυπουργό

admin

«Σφαγή» Ανδρουλάκη – Βορίδη για τις υποκλοπές στη Βουλή

admin

Βουλή: Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το ν/σ για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής μαζί στο Ζάππειο

admin

Κάλεσμα Παππά για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – «Ελάτε να χτίσουμε την παράταξη για τη νίκη»

admin

Μα, ποια εκεχειρία;

admin

Νέο ραντεβού στον Κάμπο στις 11 Μαρτίου

admin