Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνολόγος Ρούσσος: Δεν βλέπω διπλωματική προσπάθεια που θα σταματούσε τη σύγκρουση – Σημαντικός ο ρόλος του Κατάρ

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, μίλησε στην ΕΡΤ για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή.

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να αποδώσουν καρπούς οι διπλωματικές προσπάθειες αυτή τη στιγμή, ήταν κατηγορηματικός: “Όχι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ακόμα μία προσπάθεια για να περάσει μία κάποια ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Δεν βλέπω κάποια άλλη διπλωματική προσπάθεια που θα σταματούσε ή θα αποκλιμάκωνε τη σύγκρουση”.

Όσο για το ποιες άλλες χώρες μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στις εξελίξεις είπε: “Το Κατάρ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί έχει μία ειδική σχέση με τη Χαμάς και τη Γάζα. Είναι η μοναδική δύναμη κρατάει στη ζωή τη Γάζα οικονομικά, όχι τώρα στη σύγκρουση, αλλά γενικότερα. Έχει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για να πείσει την Χαμάς για το ζήτημα των ομήρων. Η δεύτερη χώρα που μπορεί να παίξει έναν ρόλο, όχι από μόνη της αλλά μαζί με άλλες είναι η Τουρκία που έχει δίαυλο συνεννόησης με την Χαμάς αλλά και η Αίγυπτος που έχει κάποια τέτοια δυνατότητα”.

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Για το αν μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ μπορεί να κρύβει παγίδες για τον Ισραηλινό στρατό, ο κ. Ρούσσος είπε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη επιχείρηση από στρατιωτικής πλευράς και πιθανότατα με σοβαρές απώλειες. “Όλοι οι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι θα είναι μέσα σε μία πυκνοκατοιημένη περιοχή και μάλιστα αν γίνει μέσα στην πόλη της Γάζας, θα γίνει μέσα σε ερείπια που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση”.

Related posts

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έξι μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο

admin

Toyota: Ανακαλεί 1,8 εκατ. οχήματα RAV4 λόγω κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς

admin

Επίθεση Ομ. Τσελίκ κατά της Ελλάδας με “όπλο” το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

admin

Μεσανατολικό: Στη Δυτική Όχθη κυριαρχεί ο φόβος για τα “αντίποινα” των Εβραίων εποίκων και των Ισραηλινών στρατιωτών

admin

Γαλλία: Ο πληθωρισμός των τροφίμων θα πρέπει να υποχωρήσει μετά το καλοκαίρι

admin

Βρετανία: Τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στο κέντρο του Νότιγχαμ – Ένας άνδρας έχει συλληφθεί για φόνο

admin

Πάουελ: Πρόωρη η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων – Oρατή η “ομαλή προσγείωση”

admin

Scope: Σε κίνδυνο το BBB+ της Ιταλίας από τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα

admin

Ισραήλ-Γάζα: Και μετά την “εξάλειψη της Χαμάς”, τι;

admin