Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση του ΑΕΠ β’ τριμήνου – Στο 2,7% η ετήσια ανάπτυξη

Η

Ελληνική Στατιστική Αρχή

ανακοίνωσε ετήσια αύξηση του

ΑΕΠ

β’ τριμήνου κατά 2,7%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2 ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2022.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:1. Τριμηνιαίες μεταβολές
o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.

o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

2. Ετήσιες μεταβολές
o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022.

o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%

Υπενθυμίζεται ότι κατά το α’ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία είχε σημειώσει ανάπτυξη 2,1%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 0,1%

Το ΑΕΠ θεωρείται η «βάση», πάνω στην οποία θα στηριχθούν και θα εκτυλιχθούν τις επόμενες μέρες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, οι αποφάσεις για αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης, αλλά και το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα φέρει σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Related posts

Οι αεροπορικές που «μισούν» τις… καθυστερήσεις – Ποιες αναχωρούν στην ώρα τους

admin

Rodos Week: Ξεκίνησε η φάση αιτήσεων και έκδοσης voucher οικονομικής ενίσχυσης για διαμονή σε ξενοδοχεία της Ρόδου

admin

Κίνα: Επιδιώκει ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τη Σαουδική Αραβία

admin

Η 35χρονη που έκανε το χόμπι της εταιρεία ρούχων αξίας $141 εκατ. – Ποιες συμβουλές δίνει

admin

Βόρεια Εύβοια: Παρατείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους πυρόπληκτους

admin

Ωδή στο ελληνικό street food: Τα 5 κορυφαία στο είδος τους σουβλάκια της Αθήνας – Τα συστατικά, η γεύση και τα κρυφά τους ατού

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά σήμερα η καταβολή στους συνταξιούχους

admin

Τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια και τα καύσιμα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, λέει ο Πέτσας

admin

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Όλα τα μέτρα και τα ποσά των αποζημιώσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

admin