Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4+1 κριτήρια για τη λειτουργία μη κρατικού ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος

Τουλάχιστον τρεις σχολές και 30 καθηγητές ανά κάθε σχολή, οι οποίοι να είναι κάτοχοι κατά το 80% διδακτορικών τίτλων. Πλούσια ερευνητική δραστηριότητα. Οικονομική αξιοπιστία και ευρωστία. Διπλά πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών. Αυτά είναι μερικά από τα κριτήρια που θα θέτει ο νόμος για τη λειτουργία στη χώρα μας ενός μη κρατικού – μη κερδοσκοπικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Επίσης, για να πάρει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα ένα παράρτημα ξένου πανεπιστημίου, θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται και πιστοποιημένο από την αντίστοιχη ΕΘΑΑΕ για την παροχή προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τη χορήγηση τίτλων σπουδών.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι, ακόμα, η διπλή πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Συγκεκριμένα, τα επιμέρους προγράμματα σπουδών που οδηγούν στην απονομή τίτλων σπουδών θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί τόσο από τη διαπιστευμένη Αρχή του κράτους προέλευσης όσο και από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) στην Ελλάδα.

Καθοριστικό ρόλο έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία εργάζεται για τη σύνταξη των αυστηρών κριτηρίων, με βάση τα οποία θα αδειοδοτηθούν τα νέα ιδρύματα – τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν από το φθινόπωρο του 2025.

Ανάμεσα σε αυτά είναι:

Ερευνα. Υποχρεωτική θα είναι η ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυμάτων. Πρόκειται, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να τεθεί συγκεκριμένο όριο μέτρησης και παρουσίας των καθηγητών τους στον παγκόσμιο ερευνητικό «χάρτη».

Διδακτικό προσωπικό. Για να αδειοδοτηθεί ένα νέο μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ θα πρέπει να έχει μίνιμουμ τρεις σχολές και η καθεμιά από αυτές 30 καθηγητές. Οι καθηγητές θα πρέπει σε ποσοστό τουλάχιστον  80% να έχουν διδακτορικούς τίτλους. Υπενθυμίζεται ότι η κατοχή διδακτορικού τίτλου στα δημόσια πανεπιστήμια είναι υποχρεωτική. Το υπόλοιπο ποσοστό των διδασκόντων αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του μητρικού ιδρύματος για να δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν θέσεις για προσωπικότητες ή διδακτικό προσωπικό υψηλού κύρους που δεν διαθέτουν διδακτορικό τίτλο σπουδών.

Νομική μορφή. Η νομική υπόσταση των νέων ιδρυμάτων δεν θα είναι υποχρεωτικά η μορφή των παραρτημάτων – θα μπορούν να αδειοδοτηθούν και συνεργασίες άλλου τύπου. Υποχρεωτική, ωστόσο, για να ανοίξει ένα μη κρατικό – μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ στην Ελλάδα θα είναι η συνεργασία με κάποιο άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τέλος, το κάθε υποψήφιο για αδειοδότηση λειτουργίας στην Ελλάδα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα μπορεί να έχει μόνο μία (και όχι περισσότερες) σύμβαση δικαιόχρησης (franchise) με πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Ενα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορεί να συνεργαστεί με ελληνικό εταίρο στη χώρα μας με μια βασική προϋπόθεση: να μην είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα το κομμάτι που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.

Οικονομική αξιοπιστία και ευρωστία. Αυτή θα προκύπτει και από πενταετή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, την οποία θα βεβαιώνει ελεγκτική – συμβουλευτική εταιρεία. Παράλληλα, ανάμεσα στα κριτήρια αδειοδότησης θα είναι και η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και η καταβολή παραβόλου ύψους 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.

Τίτλοι σπουδών. Οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα θα είναι οι ίδιοι με τους τίτλους σπουδών που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση των φοιτητών είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος προέλευσης του πανεπιστημίου και θα προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης.

Τέλος, η ΕΘΑΑΕ θα χειρίζεται το κομμάτι της έγκρισης του προγράμματος σπουδών τού κάθε υπό σύσταση μη κρατικού – μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, όπως και τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής των φοιτητών και φοιτητριών του.

Related posts

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Η επόμενη μέρα θα βρει πιο δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος

admin

Εντολή δουλειάς, συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Διαψεύδει ότι απολύθηκε από Goldman Sachs και Tiptree

admin

Ολες οι πρωτιές στις εκλογές της 21ης Μαΐου

admin

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Νέα παρέμβαση για την Τουρκία και τα F-16

admin

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

admin

Οταν η ανανέωση γίνεται και αναγκαιότητα

admin

Νίκος Φίλης: «Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο»

admin