Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1.300 υπογραφές σε μανιφέστο αγωνίας και νέου χώρου

Προοίμιο της ρήξης για αύριο είναι το κείμενο-μανιφέστο 4.000 λέξεων που μέχρι χθες υπέγραφαν 1.300 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και που ο βασικός τους πυρήνας εγγράφεται στην Ομπρέλα – αποσπάσματα είχαν δημοσιεύσει εδώ και ημέρες «ΤΑ ΝΕΑ». Αποτυπώνει μια γνήσια αγωνία για τον χώρο, λέει στέλεχος που το υπογράφει, είναι όμως και ένα πρελούδιο μιας νέας πολιτικής αναζήτησης και χώρου θα συμπληρώναμε. Δεν θα είναι πάντως το κείμενο ρήξης που θα κατατεθεί αύριο στην ΚΕ από όσους προτίθενται να αποχωρήσουν.

Τι λένε; «Ολοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Ολα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς», αναφέρουν σχεδόν προλογικά στο όλο κείμενο. Και συμπληρώνουν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Η ρητορική

Η όλη ρητορική του επιμένει πως η διέξοδος, όπως σημειώνουν οι υπογράφοντες/ουσες, είναι η Αριστερά. «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν είτε παρακολουθώντας την πορεία του…», καταλήγουν. Ανάμεσά τους οι Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Ξανθός, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πέτρος Καλκανδής, Βασιλική Κατριβάνου, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σύμφωνα με στέλεχος που ανήκει στους υπογράφοντες η εκτίμηση είναι πως στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια ο χώρος ακόμη και για μια ιδεολογική αντιπαράθεση, πως έχει πια επικρατήσει από την ηγετική ομάδα η τοξικότητα και επίσης πως η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ ήταν το πρώτο βαθύ ρήγμα με τη νέα κατάσταση στο κόμμα από μεριάς τους.

Related posts

Πρώτη θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

admin

Χωρίς εκπλήξεις η Σύνοδος του ΝΑΤΟ – Στις συναντήσεις το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

admin

Ελληνοτουρκικά: Υπέρπτηση τουρκικού UAV πάνω από την Κανδελιούσσα

admin

ΟΣΕ: Αυξάνεται κατά 30 εκατ. ευρώ η ετήσια χρηματοδότησή του – Η νέα σύμβαση

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Στη μάχη των Ευρωεκλογών η Δώρα Αυγέρη – Η ανακοίνωση στο Facebook

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Όρισε το στόχο για τις ευρωεκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης – Τι σημαίνει «απόλυτη ανατροπή»

admin

Παύλος Μαρινάκης: Ας μην τσουβαλιάζουμε όλους τους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες

admin

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College

admin

Κυβέρνηση: Προετοιμασίες και για συγκρούσεις μέσω ΑΕΙ

admin