Image default
ALPHA BANK

Χρηματιστήριο: Τα blue chips με τη μεγαλύτερη διασπορά

Με τη διοίκηση του Χ.Α. να περιμένει τους διεθνείς οίκους, προκειμένου να λάβει το «εισιτήριο» επανένταξης στις αναπτυγμένες αγορές, το ζήτημα της αύξησης της μετοχικής διασποράς των εισηγμένων αποτελεί ένα βασικό «στοίχημα», όπως έχει επανειλημμένως επισημάνει ο ίδιος ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος.

Οι αλλαγές στα κατώτατα όρια, εξάλλου, είναι ενδεικτικές των προθέσεων, με τις εταιρείες να καλούνται να προσαρμοστούν σταδιακά στο νέο status quo. Βέβαια, το πρόβλημα δεν αφορά όλο το ταμπλό, καθώς πολλά blue chips παρουσιάζουν άκρως ικανοποιητική μετοχική διασπορά, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας.

Για παράδειγμα, η ελεύθερη διασπορά στην Alpha Bank ξεπερνά το 80%, με τους βασικούς μετόχους να ελέγχουν ένα ποσοστό κοντά στο 15% (Unicredit 9,6% και Reggeborgh 5,1%). Μάλιστα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 20% των μετοχών βρίσκεται σε ανθρώπους, οι οποίοι κατέχουν το ανώτερο 150.000 μετοχές έκαστος.

Η Εθνική αποτελεί ακόμη μία περίπτωση με υψηλή μετοχική διασπορά, καθώς οι βασικοί μέτοχοι (ΤΑΙΠΕΔ, The Capital) έχουν στα «χέρια» τους σχεδόν το 24%, με το υπόλοιπο (άνω του 70%) να κατανείμετε σε μετόχους <5%. Μάλιστα, με την επικείμενη αποεπένδυση του β’ πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ, το συγκεκριμένο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Από την πλευρά της, η Fourlis ανήκει σε ποσοστό 17,3% στη Δάφνη Φουρλή και σε ποσοστό 5% στο HOLD ALAPKEZELO ZRT. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο (άνω του 70%) είναι «μοιρασμένο» σε μετόχους κάτω του 5%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εισηγμένη, τα μέλη της διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη κατέχουν μερίδιο λιγότερο του 20%.

Από υψηλή διασπορά χαρακτηρίζεται και η Jumbo, με τον βασικό μέτοχο Απ. Βακάκη να διαθέτει 19,3%, και τα fund FMR – The Capital από 10% και 5%, αντίστοιχα. Το υπόλοιπο διανέμεται σε θεσμικούς επενδυτές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην περίπτωση της Mytilineos, o κ. Μυτιληναίος ελέγχει το 26,5% και το καναδικό Fairfax το 6,4%. Διάφορα φυσικά πρόσωπα κατέχουν το 21%, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο να κατανέμεται ανάμεσα σε θεσμικούς επενδυτές. Όσον αφορά τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μετοχή διασπορά ξεπερνά το 60%, καθώς ο κ. Περιστέρης διαθέτει το 29,7% και η οικογένεια Λάτση το 7,60%.

Στο επενδυτικό κοινό ανήκει και το 56% της Motor Oil, με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να ελέγχει το υπόλοιπο. Τέλος, η Eurobank διαθέτει μετοχική διασπορά άνω του 50%, καθώς οι βασικοί μέτοχοι Fairfax, Helikon και The Group κατέχουν λιγότερο από το 45% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Ας σημειωθεί ότι πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο του 50% βρίσκεται η ελεύθερη διασπορά και στις ΔΕΗ, Coca Cola, Lamda, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Related posts

Alpha Bank: Αναστολές πληρωμής δόσεων για μικρομεσαίους-επαγγελματίες

admin

Η Alpha Bank στηρίζει τους πληγέντες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Εθελουσία και μείωση των NPEs μειώνουν τα κόστη

admin

Alpha Bank: Σήμερα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας

admin

ΣΕΒ: Ο Γιάννης Κωστόπουλος ήταν ένας μεγάλος οραματιστής του τραπεζικού επιχειρείν

admin

Alpha Bank: Πώς διαγράφεται η επόμενη μέρα στο λιανεμπόριο

admin

Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Ναι στην υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

admin

Μαντζούνης: Υπάρχει ισχυρό απόθεμα αναπτυξιακών δυνάμεων

admin

Χρηματιστήριο: Στα υψηλά 4ετίας η Alpha Bank 

ad