Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Δεν… βιάζεται και περιμένει το placement στην Πειραιώς

Στάση αναμονής τηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην συγκινείται από τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ στο εξωτερικό, στρέφοντας όλο το βλέμμα στις εγχώριες εξελίξεις.

Αυτό που σίγουρα περιμένει η ελληνική αγορά είναι το επικείμενο placement στην Τρ. Πειραιώς, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ετοιμάζεται να διαθέσει την επόμενη εβδομάδα (πιθανώς στις 4/3) είτε το σύνολο του 27% των μετοχών, είτε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσοστού.

Όπως είναι γνωστό, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες ώρες, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ζυγίζουν όλα τα δεδομένα. Πέραν του ποσοστού διάθεσης, ερωτηματικό αποτελεί τόσο η τιμή του placement, όσο και η κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η αγορά δείχνει να περιμένει τις εξελίξεις στην Πειραιώς, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά της, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο τζίρος της Δευτέρας δεν ξεπέρασε τα 65 εκατ. ευρώ, με το συγκεκριμένο νούμερο να θυμίζει περισσότερο ημέρες Χριστουγέννων ή Πάσχα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στο γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές μαζεύουν ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας. Σήμερα, για παράδειγμα, μεγέθη ανακοινώνει η Premia, ενώ αύριο ακολουθούν οι Ideal Holdings και Lavipharm. Την Πέμπτη, δε, είναι η σειρά της Helleniq Energy.

Ηλίας Γεωργιάδης: Η «αναγέννηση» της Premia, το ελληνικό κρασί και η… αύρα του Αντετοκούνμπο

Τρεις στροφές πριν το τέλος του Φεβρουαρίου

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η μόλις τρίτη πριν το τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος εκτός απροόπτου θα αποτελέσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα του Γενικού Δείκτη, με κέρδη της τάξης του 3% – 4%.

Από τις αρχές του έτους, δε, η συνολική μεταβολή ξεπερνά αυτήν τη στιγμή το 9%, με το συνεχές rotation να συντηρεί την αγορά στα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις «κορυφές» των 1.424 μονάδων.

Συγχρόνως, η αφομοίωση των κεκτημένων εξελίσσεται με απολύτως ομαλό τρόπο, με τους πωλητές να μην «ξεφεύγουν» και τις ρευστοποιήσεις να είναι ελεγχόμενες. Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί με ασφάλεια τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα ιστορικά ρεκόρ σε Entersoft & Κρι Κρι, το στοίχημα του ΟΠΑΠ

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές δηλώνουν πρόθυμοι να αφομοιώσουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Wall Street, όπου -μετά το αρνητικό χθεσινοβραδινό «γύρισμα»- οι μεταβολές στα futures χαρακτηρίζονται από υποτονικότητα.

Στην Ασία, τέλος, όπου οι αγορές έκλεισαν πριν λίγο, οι διακυμάνσεις των κυριότερων χρηματιστηρίων αποδείχθηκαν οριακές, με τον ιαπωνικό Nikkei να κερδίζει μόλις 0,01% και τον κορεάτικο Kospi να χάνει 0,8%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Σημαντική αποκλιμάκωση τιμών σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και ρύζι τον Δεκέμβριο

ad

Διεθνείς διακρίσεις για την Πειραιώς Asset Management

admin

Αποχωρεί από την Πειραιώς ο Θύμιος Κυριακόπουλος

admin

Πειραιώς: Μόλις 0,2% του ενεργητικού οι δραστηριότητες στην Ουκρανία

admin

Η συμμετοχή στελεχών της Πειραιώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Χαντζηνικολάου – Πειραιώς: Δεν ανακόπτονται τα σχέδια μείωσης των NPEs

admin

Μεγάλου: Η επέτειος, το ολικό… make-over και το ράλι 450% στην Πειραιώς

ad

Χρηματιστήριο: Έβαλε «φρένο» στις απώλειες, τζίρος – μαμούθ στην Πειραιώς

ad

Χρηματιστήριο: Στόχος να επανέλθει στις 1.400 μονάδες – Τα βλέμματα σε ΔΑΑ και ΔΕΗ

ad