Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φρενάρουν» οι αγοραστές στο ταμπλό – Δεν απειλείται το εβδομαδιαίο πρόσημο

Μικρές απώλειες εμφανίζει την Παρασκευή το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους πωλητές να ανακτούν τα ηνία, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αλλά και στον ενεργειακό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική αγορά οδεύει προς την πρώτη ανοδική εβδομάδα, έπειτα από έξι ανεπιτυχείς προσπάθειες, σβήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Οκτωβρίου.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos υποχωρεί κάτω των 35 ευρώ, διορθώνοντας από το πρόσφατο ράλι. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει, επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, ενισχυόμενος πέριξ του 1%

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 1.180,67 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.182,31 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.176,99 έως 1.181,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

«Φρένο» στο ανοδικό σερί


Το Χρηματιστήριο Αθηνών πατάει «φρένο» στο 3ήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, μετά το καλύτερο ράλι του φθινοπώρου, το οποίο μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφερε τον Γενικό Δείκτη έως και άνω των 1.200 μονάδων.

Η επιστροφή των πωλητών συνιστά απόρροια των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ταλανίζονται από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στον κλάδο της ενέργειας.

Οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήδη βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο ετοιμάζεται να παρασύρει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η τιμή του φυσικού αερίου, ενδεικτικά, ξεπέρασε την Πέμπτη τα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να φθάνει στις παρυφές των 140 ευρώ/μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν την Παρασκευή άνοδο κατά τουλάχιστον 2% και φθάνουν αισίως στα 88 δολάρια ανά βαρέλι.

Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που «συντηρεί» την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αντιπαρατάξει την πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- αλλά και τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διατήρηση της μακροπρόθεσμης τάσης.

Καταλυτική αναμένεται η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:



Ο Κασσελάκης απαντάει χλευάζοντας τα …αριστερόμετρα και προαναγγέλλει νέο ευρωψηφοδέλτιο (βίντεο)

«Ευθύνη της Παλαιστίνης η επίθεση στο Ισραήλ» λέει η Χαμάς και βγάζει εκτός κάδρου Ιράν και ΧεζμπολάχΣεισμός 3,8 Ρίχτερ ανατολικά της Βραυρώνας και του Λαυρίου

Related posts

Φόροι: Ποιες παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς είναι αφορολόγητες

admin

Παπαθανάσης: Το click away είναι προτεραιότητα έναντι των κομμωτηρίων

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει σήμερα προσωρινά η πλατφόρμα, πότε πιστώνονται τα χρήματα

admin

Συντάξεις: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές, η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

admin

ΑΑΔΕ: Έως το τέλος το χρόνου η προθεσμία για απόσυρση των ταμειακών μηχανών

admin

Bill Gates: Το Twitter με τον Έλον Μασκ θα μπορούσε να γίνει χειρότερο

admin

Eurogroup: Δίνει «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

admin

Κομισιόν: Έκτακτη ενίσχυση €25 εκατ. για τις υγειονομικές υποδομές στα ελληνικα νησιά

admin

Η «απόβαση» των brands στις εμπορικές πιάτσες και τα ενοίκια: 290 ευρώ/τ.μ. στην Ερμού και 140 ευρώ/τ.μ. στην Τσιμισκή

admin