Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισε στο «νήμα» το πρόσημο – Φρένο στο διήμερο πτωτικό σερί

Σε καθεστώς έντονης μεταβλητότητας τέθηκε την Πέμπτη (4/4) το ελληνικό χρηματιστήριο, με το πρόσημο να «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή και με τον

Γενικό Δείκτη

να διατηρεί, σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο σημείο στήριξης των 1.380 μονάδων.


Στο τέλος μίλησε η ανάγκη για επαναφορά στα κέρδη, έστω και σε ήπιο βαθμό, με τον ΓΔ να βάζει τέλος σε ένα διήμερο πτωτικό σερί, που είχε στοιχίσει σχεδόν 40 μονάδες, ήτοι –2,72%. Αντίστοιχα, οι τράπεζες έβαλαν «φρένο» στην 6ήμερη διόρθωση, με τις σωρευτικές απώλειες να ανέρχονται στο -5,33%.





Η αρχική εικόνα σήμερα έδειχνε rebound, ανάλογο με εκείνο των διεθνών χρηματιστηρίων, αν και ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε αισθητά από το σημερινό σημείο εκκίνησης. Ωστόσο, λίγα λεπτά πριν τις 13:00 η εγχώρια αγορά ξέμεινε από δυνάμεις, οι πωλητές πήραν εκ νέου τα ηνία, οδηγώντας τον ΓΔ έως τις 1.376,62 μονάδες και «ισοφαρίζοντας» το κλείσιμο της 1ης Φεβρουαρίου 2024.





Το πρόσημο άλλαξε πάλι μία ώρα πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και τελικά ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,69 μονάδων ή 0,19% στις 1.386,38 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος 17,46 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.376,62 (χαμηλό ημέρας) και των 1.394,08 μονάδων (υψηλό ημέρας).


Οι περισσότερες μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές, αν και παρατηρήθηκαν αρκετά «σκαμπανεβάσματα» στο ενδιάμεσο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα, που σημείωνε ισχυρή πτώση, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ, το οποίο τελικά ανέκτησε, «απορροφώντας» τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις.





Στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού, οι ευρωαγορές έκαναν χθες ένα μικρό «βήμα» ανάκαμψης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησε η Wall Street, με εξαίρεση τον Dow Jones που συμπλήρωσε αισίως τρεις συνεδριάσεις απωλειών. Τα μηνύματα του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ και έτερων στελεχών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ «προσγείωσαν» τους επενδυτές και τις προσδοκίες τους για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.





Ωστόσο, αυτό λειτούργησε ευεργετικά για τον χρυσό, ο οποίος «εκτινάχθηκε» σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ρεκόρ διετίας «χτύπησε» το ασήμι. Rebound σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να «αγγίζει» ενδοσυνεδριακά τις 40.000 μονάδες. Κλειστά τα χρηματιστήρια σε ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν λόγω αργίας. Με κέρδη για δεύτερη διαδοχική μέρα ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους περισσότερους να διατηρούν το θετικό τους πρόσημο. Πιο δυναμική είναι η σημερινή άνοδος στη Wall Street.






Σε αναζήτηση θετικών καταλυτών το Χρηματιστήριο

Πολιτικό «χρώμα» φαίνεται πως είχε, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη διόρθωση στο Χ.Α., με τις μετοχές και τους δείκτες να βγάζουν πάντως αντίδραση, όταν απειλήθηκαν κρίσιμες στηρίξεις, κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Πολλές οι συναλλαγές στις τράπεζες, οι οποίες έδειξαν μεν τις αντιστάσεις τους, αλλά δεν απέφυγαν το αρνητικό πρόσημο.





Η εγχώρια αγορά έδειξε πως έχει ξεμείνει από «καύσιμα» και περιμένει θετικά νέα από τα εταιρικά αποτελέσματα και τη μίνι ανάκαμψη στο εξωτερικό, προκειμένου να βγάλει τη δική της αντίδραση. Σύμφωνα με αναλυτές, η κόπωση είναι δικαιολογημένη, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε για αρκετό διάστημα πάνω από το peak των 1.400 μονάδων. Επομένως, ένα «κύμα» έντονου profit taking δίνει την ευκαιρία για εκτόνωση από τα υπεραγορασμένα επίπεδα. Οι βελτιωμένες αποτιμήσεις και τα κυοφορούμενα deals παρέχουν τη δυνατότητα για επαναφορά στα κέρδη.


Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες, με την Attica Group να παίρνει σήμερα (4/4) σειρά. Ακολουθεί την Παρασκευή (5/4) η ΕΥΑΘ και την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ, η Fourlis (Τρίτη 9/4), ο ΑΔΜΗΕ (Πέμπτη 11/4), η Alumil και η Entersoft (Παρασκευή 12/4).


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Νεκρό το 2χρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν στη Σερβία – Το παρέσυραν με ΙΧ και το πέταξαν σε χωματερή





Τα τρία σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών – Η δίωξη του Αρείου Πάγου και η επικείμενη απόφαση του εκλογοδικείου






«Θανατική ποινή σε όποιον το κάνει αυτό στις γυναίκες» – Τα λόγια του πατέρα της Κυριακής μετά την κηδεία – Βίντεο


Related posts

Fast track συντάξεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι

admin

Σταϊκούρας για 15ετές: 2 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο κάτω από 1,2%

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 16,5% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το Σεπτέμβριο

admin

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Από 10/1 οι ηλεκτρονικές τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Pyramis: Τον Μάρτιο ξεκινά η παραγωγή εστιών «made in Greece»

admin

Γεωργιάδης για αναδρομικά δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους – Mπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό

admin

ΑΑΔΕ: Στα €1,73 δισ. οι οφειλές στην Εφορία το πρώτο δίμηνο

admin

ΕΝΦΙΑ: Την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

admin