Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Από το +2% στο… «κόκκινο» – Ξεφούσκωσε και απογοήτευσε η αγορά

Ατελέσφορη αποδείχθηκε η προσπάθεια αντίδρασης στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους πωλητές να κάνουν μια εντυπωσιακή «αντεπίθεση», ανατρέποντας την ενδοσυνεδριακή κυριαρχία των αγοραστών και διατηρώντας τις απώλειες του Σεπτεμβρίου σε επίπεδα άνω του 7%.

Παρά τα στηρίγματα από τις τραπεζικές εξελίξεις και τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, η νευρικότητα στο εξωτερικό και η επιμονή των ξένων πωλητών επανέφεραν τη… μελαγχολία του φθινοπώρου, πνίγοντας εν τη γενέσει την απόπειρα ανάκαμψης, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, παρότι προσέγγισε ακόμη και το 2%, ο Γενικός Δείκτης εντέλει σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 1.215,80 μονάδες, χάνοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.217,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 25 μονάδες (από 1.215,80 έως 1.240,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 105 εκατ. ευρώ.

«Πνίγηκε» αντίδραση
Παρά τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να «βγάλει» μια πειστική αντίδραση, καθώς τα ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη, προϊόντος του χρόνου, παραχώρησαν τη θέση τους στις ρευστοποιήσεις.

Αποτέλεσμα ήταν η «βουτιά» του Σεπτεμβρίου να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 7%. Η βασική αιτία για το ενδοσυνεδριακό «γύρισμα», σύμφωνα με τους αναλυτές, εδράστηκε στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, το οποίο δεν επέτρεψε στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

Έτσι, οι επενδυτές αναγκάστηκαν να αφήσουν σε… δεύτερη μοίρα τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη επιλεγμένων εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να εκπλήσσουν ευχάριστα, ανακοινώνοντας διεύρυνση κερδών και υψηλά μερίσματα.

Το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, όπως προαναφέρθηκε, παραμένει νευρικό και ευμετάβλητο, δεδομένων των ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές και το κόστος δανεισμού. Ταυτόχρονα, οι πρώτες μειώσεις (χαλάρωση νομισματικής πολιτικής) φαίνεται ότι μετατίθενται για το β’ ή και το γ’ τρίμηνο του 2023.

Στο μεταξύ, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στράφηκε και στις τράπεζες, οι οποίες γυρίζουν σελίδα και εισέρχονται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Την αρχή κάνει η Eurobank (1,4%), ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει -εκτός απροόπτου- η Εθνική Τράπεζα (40%).

Την ίδια στιγμή, εντός της εβδομάδας θα έχουμε την πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από πολλά χρόνια, με την Optima Bank να κάνει πρεμιέρα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, ο Γ.Δ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα προσπαθήσει να απορροφήσει τη μεγάλη πτώση, η οποία καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία τον έχει απομακρύνει αισθητά από το υψηλό έτους των 1.345 μονάδες.

Αρκετοί αναλυτές, άλλωστε, περιμένουν την εμφάνιση διάφορων κινήσεων ωραιοποίησης, δεδομένου ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 9μήνου και επομένως, οι επενδυτές θα θελήσουν να βελτιώσουν κάπως τις αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μ’ αυτήν την εκτίμηση συνηγορεί και η πεποίθηση ότι το κύμα μαζικών πωλήσεων από τους ξένους επενδυτές έχει πλέον «ξεθυμάνει», κάτι που θα επιτρέψει στους αγοραστές να ανακάμψουν και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -1,02% και τις 448 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,27%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,25%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,15% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,42%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 50 μονάδες, οδεύοντας προς τον χειρότερο μήνα από τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διατηρείται στα πρόσφατα υψηλά 10μήνου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,01% και τα 90,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 0,12% και τα 93,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,12% και τα 1.943 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:




Εποχή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρόσωπα, οι άγνωστες στιγμές και οι νικητές της χθεσινής ημέρας





Σπάνιο βίντεο του Πούτιν με μαλλιά να παίζει πινγκ πονγκ χαλαρός σε διακοπές στη Φινλανδία





Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκροί σε τροχαίο παππούς και το 3χρονο εγγόνι του

Related posts

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ή καθόλου φόρο φέτος

admin

ΥΠΕΝ: Οσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας – Τι ισχύει με την ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών

admin

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές

admin

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εισέλθει σε ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό κύκλο

admin

Η ιστορία πίσω από τη νέα κατοικία που θυμίζει μικροσκοπικό χωριό σε ένα μαγευτικό σημείο της Σύρου

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Πότε αναρτώνται, πότε πληρώνονται

admin

Δημόσιο: «Πληγή» για την ρευστότητα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες

admin

Επιδόματα: Διαβάστε ποιοι πληρώνονται σήμερα

admin

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin