Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Aναμένει νέα πρόταση εκεχειρίας από τις συνομιλίες των διαμεσολαβητών με το Ισραήλ

Η Χαμάς ολοκλήρωσε τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στο Κάιρο και τώρα περιμένει να δει τι θα φέρουν οι μεσολαβητές από τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου με το Ισραήλ, δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της μαχητικής οργάνωσης, σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι η πιο σοβαρή εδώ και εβδομάδες για να σταματήσουν οι μάχες.

Οι διαμεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ λέει ότι θα επιτεθεί στην πόλη αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία εκεχειρίας. Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει τον στενό της σύμμαχο να μην το πράξει, προειδοποιώντας για τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων αν πραγματοποιηθεί επίθεση στην πόλη.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο για να συζητήσουν μια εκεχειρία την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη του επίσκεψη από τον Δεκέμβριο. Το Ισραήλ αναμένεται τώρα να συμμετάσχει σε συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι με διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ θα μεταβεί την Παρασκευή στο Παρίσι για τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, αφού ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της Χαμάς Χανίγια την Πέμπτη. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις συνομιλίες στο Παρίσι.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η μαχητική οργάνωση δεν πρότεινε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες με τους Αιγύπτιους, αλλά περίμενε να δει τι θα έφερναν οι διαμεσολαβητές από τις επικείμενες συνομιλίες τους με τους Ισραηλινούς.

“Συζητήσαμε την πρότασή μας μαζί τους (με τους Αιγύπτιους) και θα περιμένουμε μέχρι να επιστρέψουν από το Παρίσι”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς.

Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες συνομιλίες στο Παρίσι, στις αρχές Φεβρουαρίου, κατέληξαν σε ένα περίγραμμα για την πρώτη παρατεταμένη κατάπαυση πυρός του πολέμου, το οποίο εγκρίθηκε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Χαμάς απάντησε με αντιπρόταση, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τότε ως “παραληρηματική”.

Η Χαμάς, η οποία πιστεύεται ότι εξακολουθεί να κρατά περισσότερους από 100 ομήρους που είχαν συλληφθεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που προκάλεσε τον πόλεμο, λέει ότι θα τους απελευθερώσει μόνο στο πλαίσιο μιας εκεχειρίας που θα καταλήξει με την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι δεν θα αποχωρήσει μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς.

Αργά την Πέμπτη, ο Νετανιάχου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του ένα επίσημο σχέδιο για τη Γάζα μόλις σταματήσουν οι μάχες. Τόνισε ότι το Ισραήλ αναμένει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας του θύλακα μετά την καταστροφή της Χαμάς και επίσης δεν βλέπει εκεί κανένα ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι η Χαμάς δεν έχει αλλάξει τη στάση της στην τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας και εξακολουθεί να απαιτεί η εκεχειρία να τελειώσει με την αποχώρηση του Ισραήλ.

Η Ράφα βρίσκεται στο στόχαστρο της επίθεσης

Ισραηλινά αεροπλάνα και τανκς βομβάρδισαν περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν κάτοικοι και αξιωματούχοι του τομέα της υγείας. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 160 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Στη Ράφα, όπου πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας βρίσκουν καταφύγιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους. Αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν όλη την πόλη, επιδεινώνοντας τους φόβους των εκτοπισμένων για επέκταση των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων.

Σε ένα νεκροτομείο στη Ράφα, μια οικογένεια γονάτισε δίπλα στο πτώμα του παιδιού της, που σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άγγιξαν τρυφερά και χάιδεψαν το μικρό σώμα που βρισκόταν μέσα σε ένα σάβανο.

Αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν επίσης αμάχους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Γάζα, μια από τις λίγες περιοχές που δεν έχουν ακόμη καταληφθεί από τους Ισραηλινούς. Σε βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, θρηνούντες οικογένειες κατέκλυσαν ένα νοσοκομείο, όπου ο Ahmed Azzam κρατούσε το σώμα του νεκρού μικρού γιου του τυλιγμένο σε ένα σάβανο, φωνάζοντας: “Τους σκότωσες Νετανιάχου. Σκότωσες αυτό το αθώο παιδί!”

Τουλάχιστον 29.514 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 69.616 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την πολύμηνη στρατιωτική εκστρατεία του μετά τη δολοφονία 1.200 ανθρώπων και την ομηρία 253 ομήρων από μαχητές της Χαμάς στη Γάζα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια σύνοψη των επιχειρήσεών του στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές, εντόπισε όπλα και κατέστρεψε υποδομές στο Χαν Γιουνίς, στο δυτικό Χαν Γιουνίς, στο κέντρο της Γάζας και στο Ζαϊτούν στα βόρεια, όπου αποκάλυψε επίσης φρεάτια σηράγγων.

Related posts

Στην Αθήνα συνεδριάζει από αύριο το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

admin

Iσραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν Παλαιστίνιο ως ύποπτο για τη δολοφονία ενός άνδρα και του γιου του στην τρομοκρατική επίθεση του Αυγούστου στη Χουβάρα

admin

Η Ιταλία εγκαταλείπει και επισήμως την κινεζική πρωτοβουλία “Μία ζώνη, ένας δρόμος”

admin

ΗΠΑ: Πτώση 3,6% στις εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιανουάριο

admin

JP Morgan: Θηριώδες άλμα κερδοφορίας 67% στο τρίμηνο με ώθηση από την First Republic

admin

Η G7 ζητά περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

admin

Η Γάζα αποσταθεροποιεί την Ιορδανία;

admin

UniCredit: Ποια είναι η πανευρωπαϊκή Τράπεζα που επενδύει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά από 17 χρόνια

admin

Ισραήλ: Η βουλή συζητά την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση – Διαδηλωτές μπήκαν στην Κνεσέτ

admin