Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί του Χρηματιστηρίου – Παραμονή κοντά στα πολυετή υψηλά

Άνευρη ήταν η συνεδρίαση της Δευτέρας (26/2) στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να αναλώνονται σε εναλλαγές προσήμων και κινήσεις σε ένα πολύ στενό εύρος περίπου πέντε μονάδων. Τα σημάδια κόπωσης είναι παραπάνω από εμφανή, ενώ σε χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε και η συναλλακτική δραστηριότητα.


Οι τραπεζικές πιέσεις «απορροφήθηκαν» στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ για ακόμη μία μέρα είχαμε rotation στους πρωταγωνιστές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διατηρεί τα πρόσφατα κεκτημένα του και να παραμένει σε απόσταση «βολής» από τα πολυετή υψηλά.





Σημειώνεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από ένα σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων και πάει για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα κερδών. Υψηλό σχεδόν 13 ετών παραμένουν οι 1.424,35 μονάδες της περασμένης Τρίτης (20/2), ενώ αμέσως μετά εντοπίζουμε τις 1.429,12 μονάδες (2/5/2011) και τις 1.434,65 μονάδες (29/4/2011).





Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση, ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09% και έκλεισε στις 1.414,51 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 1.411,40 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.416,43 μονάδων (υψηλό ημέρας).


Αν και στο μεγαλύτερο μέρος, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωνε την ισχυρότερη πτώση, εν όψει του πολυαναμενόμενου placement, στη συνέχεια οι πωλήσεις στον συγκεκριμένο τίτλο αποκλιμακώθηκαν, με τους sellers να βάζουν στο στόχαστρό τους άλλους τραπεζικούς τίτλους.





Στο πλαίσιο εναλλαγής των πρωταγωνιστών, ο ΟΠΑΠ ξεχώρισε σήμερα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να ακολουθεί. «Άλμα» κατέγραψε η Entersoft, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Κρι Κρι.





Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,61% και έκλεισε στις 1.224,96 μονάδες, καταγράφοντας τις ισχυρότερες απώλειες μεταξύ των κλαδικών δεικτών. Η Εθνική Τράπεζα διολίσθησε -0,97% στα 7,18 ευρώ, η Eurobank κινήθηκε στο -0,79% στο 1,8855 ευρώ, η Πειραιώς στο -0,56% και τα 3,898 ευρώ, ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 0,15% στο 1,703 ευρώ.






Στο επίκεντρο το placement και αποτελέσματα

Στην τελική ευθεία έχει μπει το placement της Τρ. Πειραιώς, αναφορικά με την αποεπένδυση του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Τα δύο πιθανά σενάρια είναι η διάθεση ολόκληρου του ποσοστού του ΤΧΣ ή του 20 2% από το συνολικά 27%. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τεράστια ζήτηση και η υπερκάλυψη αναμένεται ότι θα είναι σημαντική. Στο διαδικαστικό «κομμάτι», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, προκειμένου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Λίγο νωρίτερα, το ΤΧΣ θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για το ποσοστό που θα διαθέσει τελικά στο επενδυτικό κοινό.





Παράλληλα, ξεκινούν με μεγαλύτερη ένταση οι ανακοινώσεις των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων για το 2023 και το δ’ τρίμηνο του έτους. Εντός της εβδομάδας, θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά τους, μεταξύ άλλων, η HELLENiQ ENERGY, η Entersoft, η Marfin Investment Group (MIG), η Premia Properties και η Ideal Holdings. Είχαν προηγηθεί η Mytilineos, η Τράπεζα Πειραιώς, η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ και η Titan (flash note).





Την ερχόμενη Τετάρτη (28/2) θα αρχίσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Η ομολογιακή έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,55 φορές, οι προσφορές ανήλθαν σε 201,87 εκατ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο «κλείδωσε» στο 6%, δηλαδή στο κατώτερο εύρος της απόδοσης.


Επιπλέον, την Πέμπτη (29/2), στη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα διενεργηθεί το rebalancing σε συνέχεια των μεταβολών στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών του MSCI. Αλλαγές δεν υπήρξαν στον βασικό δείκτη, ωστόσο αποφασίστηκε η ένταξη της Intrakat και της Intralot στον Small Cap.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στα κοιτάσματα της Κρήτης





Κορινθία: Τον ρασοφόρο Κλεομένη με τα viral βίντεο έδειξε ως πατέρα του εγγονού του ο παλαιοχριστιανός – Τι κατέθεσε





Αλεξανδρούπολη: Πώς έκλεψαν 1.000 ευρώ και χρυσαφικά από τα δωμάτια μαθητών που πήγαν 5νθήμερη από τη Θεσσαλονίκη

Related posts

Αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου: Τι αλλάζει

admin

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει αύριο το βιβλίο προσφορών – Μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ το εύρος της τιμής

admin

Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου το επίδομα ρεύματος στους δικαιούχους

admin

Μέτρα στήριξης: Ποιά επιδόματα θα δοθούν σε νοικοκυριά και νέους

admin

e-αποδείξεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street – Νέο υψηλό για τον S&P 500

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη υποβολής τους – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

admin

Φυσικό αέριο: Ευρωπαϊκό κρας τεστ για το «ψαλίδι» 15%

admin

Food Experts’ Awards: Τα διεθνή βραβεία καινοτομίας και αριστείας του κλάδου Τροφίμων – Ποτών

admin