Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροφές και ψυχική υγεία: Πες μου τι τρως να σου πω πώς νιώθεις

Είμαστε ότι τρώμε. Αλλά ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε ότι αισθανόμαστε όπως τρώμε, αφού ο αναπτυσσόμενος τομέας της διατροφικής ψυχιατρικής, υποδηλώνει ότι η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία.


Μέσα στη φασαρία της καθημερινής ζωής, όπου το άγχος και οι προκλήσεις μπορούν να επιβαρύνουν την ευημερία μας, ο ρόλος των τροφίμων στην επιρροή της διάθεσής μας συχνά παραβλέπεται. Ωστόσο, οι αυξανόμενες, αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν μια βαθιά σχέση μεταξύ του τι τρώμε και του πώς αισθανόμαστε. Σε αυτό το άρθρο εμβαθύνουμε στον συναρπαστικό κόσμο της διατροφικής ψυχολογίας, αποκαλύπτοντας τους τρόπους με τους οποίους η τροφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην ενίσχυση της διάθεσής μας και της συνολικής ψυχικής μας ευεξίας.





Ένας εσωτερικός άξονας





Μέσα μας, υπάρχει μια ιδιαίτερα περίπλοκη σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Αυτός μονοπωλεί συχνά το ενδιαφέρον των επιστημονικών ερευνών, καθώς ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης ρίχνει φως στο πώς οι τροφές που τρώμε επηρεάζουν, όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική μας ευεξία. Το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που κατοικούν στο πεπτικό μας σύστημα, παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη σύνδεση.


Πρακτικά, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, καθώς και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, προάγουν ένα ποικιλόμορφο και υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Οι αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι ένα ισορροπημένο και ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου μάλιστα, συνδέεται με τη βελτιωμένη διάθεση και τα μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.





Διαβάστε περισσότερα:

--.gr

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίζεται η συσσώρευση στο ταμπλό

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη μέρα απωλειών με διεθνή βαρίδια – Σωρευτική πτώση 1,38%

admin

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Διαθέσιμοι 72.000 τίτλοι σπουδών μέσω του gov.gr

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς θα λάβουν τα 534 ευρώ οι επαγγελματίες της Τέχνης

admin

«Φρένο» στο 6ήμερο ράλι του Χρηματιστηρίου – Πτώση 0,47%

admin

ΕΚΤ – Λαγκάρντ: Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

admin

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 4,5% το χειρότερο σενάριο για το 2021

admin

Wall Street: Μικρή πτώση για τους δείκτες μετά τα ρεκόρ

admin

Πόσο αξίζουν Chanel, Dior, Rolex και Zara – Γιατί η Nike κρατά τα σκήπτρα (πίνακες)

admin