Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πύρρειος νίκη στην εβδομάδα

Συνεδρίαση δύο όψεων ήταν η σημερινή (12/4) στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με ένα ισχυρό «κύμα» πωλητών να κάνει την εμφάνισή του μετά τις 14:00, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος από τα εβδομαδιαία κέρδη.


Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό, με το mega deal ανάμεσα στη

ΔΕΗ

και τη

Mytilineos

να αποτελεί το νέο θετικό καταλύτη που έψαχναν μέσα στον Απρίλιο οι επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης διατηρούνταν σταθερά πάνω από τις 1.420 μονάδες και οι traders αναλώνονταν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ξεχώριζαν με τα κέρδη τους η Coca Cola, η Mytilineos και ο

ΟΠΑΠ

.





Το σκηνικό άλλαξε ριζικά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, με το ταμπλό να «κοκκινίζει» σε αναλογία σχεδόν 2 θετικές προς 10 αρνητικές μετοχές. Στο στόχαστρο των sellers βρέθηκαν για τρίτη σερί μέρα οι τράπεζες και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τους κλαδικούς δείκτες να διολισθαίνουν αμφότεροι περισσότερο από 2%. Ήταν, μάλιστα, η τρίτη σερί ημερήσια πτώση για τους δύο δείκτες. Ισχυρή διόρθωση και για τη ΔΕΗ η οποία απομακρύνθηκε εκ νέου από τα 12 ευρώ.





Ο

Γενικός Δείκτης

κράτησε εν τέλει «με νύχια και με δόντια» το κρίσιμο όριο των 1.400 μονάδων, οπισθοχωρώντας κατά 15,92 μονάδες ή 1,12% στις 1.400,61 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.423,83 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.395,54 μονάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική πτώση του ΓΔ.


Σε εβδομαδιαία βάση, θεωρείται «πύρρειος» η νίκη του Χρηματιστηρίου, καθώς ναι μεν επανήλθε στα κέρδη και ενισχύθηκε κατά 1,24%, ωστόσο απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων που είχε ανακτήσει εντός του πενθημέρου, έχοντας φτάσει μάλιστα να «αγγίζει» ενδοσυνεδριακά τις 1.425 μονάδες.





Η σημερινή «βουτιά» της Λεωφόρου Αθηνών ήρθε σε συντονισμό με την ανάλογη κίνηση της Wall Street, παρόλο που κρατούσε αποστάσεις μέχρι πρότινος στα σκαμπανεβάσματα των διεθνών δεικτών. Η αλλαγή «πλεύσης» στην εγχώρια αγορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές τράπεζες, μερικές εκ των οποίων ανακοίνωσαν κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα α’ τριμήνου. Τα έσοδα από τόκους αποτέλεσαν μεγάλο «αγκάθι» για τους δανειστές.






Η εικόνα στο εξωτερικό




Θεαματικό comeback στα κέρδη έκανε την Πέμπτη η Wall Street με αιχμή τον τεχνολογικό τομέα, στον απόηχο των προβλέψεων για «εκρηκτική» κερδοφορία από τις Big Tech το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Προηγουμένως, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε υποστεί ισχυρές πιέσεις από τα στοιχεία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και για τον διαφαινόμενο «πάγο» που θα μπει, όσον αφορά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από πλευράς Federal Reserve.


Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τις ευρωαγορές να ξεκινούν την χθεσινή συνεδρίαση σε συνθήκες sell off, ωστόσο στο τέλος βελτίωσαν την εικόνα τους, λαμβάνοντας ώθηση από το «δειλό σήμα» της ΕΚΤ ότι θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο. Σήμερα οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονταν αρχικά περισσότερο από 1%, αν και στη συνέχεια επηρεάστηκαν από τα τραπεζικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, με τους DAX σε Γερμανία και CAC 40 στη Γαλλία να υποχωρούν πλέον. Απώλειες κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei. Ξεκίνημα με απώλειες στη Wall Street, στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων από τις αμερικανικές τράπεζες, με τους φόβους για τον πληθωρισμό να παραμένουν.





Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





To Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο – «Βράζει» η Μέση Ανατολή





ΤΕΕ: Εξώδικο στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου για το θέμα με τις άδειες και τα κίνητρα του ΝΟΚ






Ήταν ένα στυγερό έγκλημα, ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου, λέει η σύζυγός του Γιώργου Καραϊβάζ για τη δολοφονία του

Related posts

Ο Έλον Μασκ έχασε 13 δισ. δολάρια σε… απευθείας μετάδοση μέσα σε ένα 24ωρο

admin

Επιτόκια: Η Fed έκανε πιθανόν την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη

admin

Οριστικό: Αλλάζουν όλα στην εισαγωγή αυτοκινήτων στην Ελλάδα

admin

Έρχεται «λίφτινγκ» στον Αναπτυξιακό Νόμο – Βασικός άξονας η πριμοδότηση πράσινων επενδύσεων

admin

Στο κινητό όλοι οι λογαριασμοί με την εφορία, νέα εφαρμογή από την ΑΑΔΕ

admin

Ελλάδα: Τέλος τα μεταχειρισμένα από Γερμανία

admin

Πάτησε «φρένο» η Wall Street μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

admin

Market Pass: Προς παράταση το μέτρο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023

admin

Την Παρασκευή πληρώνονται τα 534 ευρώ για τις αναστολές του Ιανουαρίου

admin