Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Τρία κράτη ένα έθνος”: Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν και Κατεχόμενα υπέγραψαν επίσημη συμφωνία στη Λευκωσία

Έφτασε η ώρα, με έναν τρόπο, το Αζερμπαϊτζάν να ανταποδώσει τη βοήθεια που του παρείχε η Τουρκία, στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έτσι λοιπόν, μέσα στο κέντρο της Κύπρου, στη Λευκωσία, τα κυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και του ψευδοκράτους υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών σύμφωνα με το σύνθημα “τρία κράτη, ένα έθνος”.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία, μεταξύ εκπροσώπων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν του Ιλχάν Αλίεφ και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) του ψευδοκράτους, το κόμμα που ίδρυσε ο Ραούφ Ντενκτάς και του οποίου προήδρευσε ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Ο “πρωθυπουργός” των κατεχομένων Ουνάλ Ουστέλ (νυν πρόεδρος του UBP) δήλωσε ότι “τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία για να ενισχύσουν περαιτέρω τις γέφυρες αγάπης και να ανεβάσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών τους σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα”.

“Με αυτές τις υπογραφές, το μότο μας ‘τρία κράτη, ένα έθνος’ έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση”.

Η συμφωνία ήρθε μια ημέρα πριν από την ημέρα κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν την 40η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης της Δημοκρατίας τους, κατά πιστή αντιγραφή της γιορτής της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του AKP Εφκάν Αλά συνεχάρη το ψευδοκράτος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας.

Ο Ταχίρ Μπουντάγκοφ του Νέου Κόμματος του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι τα κατεχόμενα πήραν τη θέση τους ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) με την υποστήριξη του Μπακού και της Άγκυρας και τόνισε ότι θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να αυξήσουν την αναγνώριση στη διεθνή κοινότητα.

Σημείωσε δε, πως πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ του ψευδοκράτους και του τουρκικού κόσμου θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

admin

Με επιθετική ρητορική απαντά η Ρωσία στη Γερμανία για τη σύλληψη δύο Γερμανο-Ρώσων, φερόμενων ως κατασκόπων της

admin

Ικανοποίηση εκφράζει ο πρόεδρος Ζελένσκι για την μέχρι στιγμής πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης

admin

Γερμανία: Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Ζελένσκι θα επισκεφθεί αύριο το Βερολίνο

admin

Ρωσία: Εισβολή διαδηλωτών στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν όπου προσγειώθηκε αεροσκάφος από το Ισραήλ

admin

Μασκ: “Λιγότερος αντισημιτισμός στο X σε σύγκριση με άλλα apps κοινωνικής δικτύωσης”

admin

Μετά την ιρανική επιδρομή τι;

admin

Williams (Fed): Επιπρόσθετη σύσφιξη αν οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν

admin

Η Ουγγαρία λέει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού της ΕΕ

admin