Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τηλεφώνημα Μπλίνκεν – Φιντάν και τα F-16

Η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήταν η αφορμή για το χθεσινό τηλεφώνημα μεταξύ του Αντονι Μπλίνκεν και του Χακάν Φιντάν, με τον δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, να σπεύδει να του θυμίσει και το αμερικανικό… αντάλλαγμα. Δηλαδή την έγκριση της πώλησης των F-16. Συγκεκριμένα, ο Φιντάν φέρεται να του είπε πως τώρα η τουρκική πλευρά αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να «ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας» και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει… Κατά τα λοιπά, στο τηλεφώνημα, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στη Γάζα, με τον Φιντάν να ζητά άμεση κατάπαυση πυρός.

Πρώτα η Ολομέλεια

Από τις ΗΠΑ, πάντως, εκπέμπεται ικανοποίηση αλλά δεσμεύσεις για τα F-16, τουλάχιστον δημόσια, δεν έγιναν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραπέμπει στη Γερουσία και το Κογκρέσο για τα σχετικά. Εξάλλου η έγκριση του πρωτοκόλλου της σουηδικής ένταξης στη Συμμαχία δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί. Θα πρέπει να ψηφιστεί και από την Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και, στη συνέχεια, να λάβει και την προσωπική υπογραφή του προέδρου Ερντογάν. Επίσημη ημερομηνία για την ένταξη του πρωτοκόλλου στην Ολομέλεια δεν έχει ακόμη δοθεί, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες από την Αγκυρα λένε ότι η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Δεν υποχωρεί η Αθήνα

Παρά τις φαινομενικά θετικές κινήσεις του Εντι Ράμα για την αντικατάσταση του ηττημένου δημάρχου Χειμάρρας  – και αντιπάλου του Φρέντι Μπελέρη Γκέργκι Γκόρο, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, διαμήνυσε χθες ο Παύλος Μαρινάκης. Οπως μου εξηγούσε πηγή μου, η Αθήνα «διάβασε» πράγματι θετικά το ότι ο Ράμα αποδέχθηκε δημόσια ότι ο Μπελέρης ήταν ο νικητής των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα. Ωστόσο, αυτό που έχουν ξεκαθαρίσει και στην Αλβανία και προς την ΕΕ είναι πως η Αθήνα ζητά να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Μπελέρη και το τεκμήριο αθωότητας. Το οποίο σημαίνει πως δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της ορκωμοσίας του.

Η ορκωμοσία και ο Κασιδιάρης

Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 11 το πρωί, η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Ομως ένας δημοτικός σύμβουλος θα είναι απών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης τελικά θα ορκιστεί αύριο, Παρασκευή, μόνος του κι αμέσως μετά θα επιστρέψει στις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται. Η απόφαση αυτή έχει το παρασκήνιό της… Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κασιδιάρης είχε λάβει τυπικά την πρόσκληση της ορκωμοσίας κι είχε καταθέσει αίτημα χορήγησης ειδικής άδειας από τις φυλακές. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ορκιστεί με τον ίδιο τρόπο που ορκίζεται από το 2014, χρονιά που πρωτοεξελέγη στον δήμο. Δηλαδή να πάει στην τελετή με αστυνομική συνοδεία που θα τον επέστρεφε μετά κανονικά στις φυλακές.

Σόου κι επεισόδια

Το πρόβλημα που προέκυψε στο μεταξύ ήταν το προφανές: ότι το ενδεχόμενο έστω της παρουσίας του στην τελετή είχε κινητοποιήσει τόσο οπαδούς του όσο και αντιφασιστικές δυνάμεις, που σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν πλησίον της Δημοτικής Αγοράς. Κι έτσι το σενάριο να χρησιμοποιηθεί η τελετή για να κάνει σόου ο κατάδικος νεοναζί και να μετατρέπει η Φωκίωνος Νέγρη σε μίνι πεδίο μάχης, άρχισε να μοιάζει πολύ πραγματικό. Επελέγη, λοιπόν, η λύση της μοναχικής ορκωμοσίας. Που θα είναι για τον Κασιδιάρη, άλλωστε, μόνο τυπική καθώς – θυμίζω – αμέσως μετά θα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η απόφαση που θα τον θέτει σε αργία.

Αποχαιρετισμός

Στο μεταξύ, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την επίσημη παράδοση του μεγάρου της Πλατείας Κοτζιά, ο Κώστας Μπακογιάννης απηύθυνε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα στους δημότες της Αθήνας, μαζί με τις ευχές του για καλή επιτυχία στον νέο δήμαρχο, σημειώνοντας πως «ο πήχης είναι πλέον ψηλά». «Η Αθήνα του 2023, απέχει παρασάγγας από αυτήν που παραλάβαμε το 2019», τόνισε, δηλώνοντας «υπερήφανος για το έργο μας». Υπογράμμισε δε πως δεν σκοπεύει να αφήσει τον δήμο εντελώς πίσω του και πως θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Επισκέπτης

Μαθαίνω, πάντως, πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς ο Μπακογιάννης θα λείψει για ένα διάστημα στις ΗΠΑ. Στη Βοστώνη συγκεκριμένα, όπου έχει κληθεί να δώσει μερικές διαλέξεις ως επισκέπτης στους φοιτητές της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής «John F. Kennedy» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, της οποίας απόφοιτος είναι και ο ίδιος.

Related posts

Νέος κύκλος διεθνών εξορμήσεων

admin

Χατζηδάκης: Στόχος να μην υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

admin

Με το βλέμμα σε… Τατόι και Παρθενώνα η συνάντηση Μητσοτάκη – Κάρολου

admin

Ολυμπιακός – Σαχτάρ: «Σπουδαία κίνηση στη μεγάλη ιστορία του Ολυμπιακού», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

admin

Ο Star της ημέρας

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου – Συνεδριάζουν στον απόηχο της επεισοδιακής ΚΕ

admin

Το παρασκήνιο της μεταγραφής Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ

admin

Αυτό είναι το σχέδιο προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Αυτοκριτική και επανεκκίνηση

admin