Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες η Βουλή θα μείνει χωρίς… Βαρβιτσιώτη. Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη – είχε 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας και κατέβηκε σε 11 εκλογές, από το 2000 ως και το 2023 – σήμανε το τέλος μιας μακράς πορείας, αφού ήταν ο νεότερος πολιτικός της οικογένειας που εκλέγει βουλευτές από το… 1844. Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα, ενώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα είπαν σε συνάντησή τους στο Μαξίμου. Αιφνιδιασμός, πάντως, δεν υπήρξε γιατί ήταν εδώ κι έναν μήνα περίπου γνωστές οι σκέψεις του. Στο μήνυμα με το οποίο δημοσιοποίησε την αποχώρησή του από την πολιτική κάνει λόγο για έναν νέο κύκλο που ανοίγει γι’ αυτόν στη ναυτιλία, χώρο που έχει υπηρετήσει δύο φορές ως αρμόδιος υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εργαστεί στον χώρο των ναυπηγείων. Οσο για τον Πρωθυπουργό, τον αποχαιρέτησε με ευχές για κάθε επιτυχία και ευχαριστίες για τη συνεργασία αλλά και την προσωπική φιλία που τους ενώνει.

Τα ελληνοτουρκικά ραντεβού

Απρίλιο ή Μάιο αναμένεται η επόμενη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει ένας ακόμη κύκλος στη Θετική Ατζέντα, με τη διακυβερνητική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον Κώστα Φραγκογιάννη και την παράλληλη διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ για την προώθηση της οικονομικής κι εμπορικής συνεργασίας. Τον Μάρτιο, με πιθανότερη ημερομηνία την 11η Μαρτίου, θα συνεχιστεί στην Αγκυρα ο Πολιτικός Διάλογος μεταξύ των υφυπουργών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ. Προσώρας δεν υπάρχει καμία συνεννόηση για να ενταχθεί σε αυτή τη συνάντηση συζήτηση για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

Καταγγελίες Φλωρίδη

Βαριές κατηγορίες για τον νόμο Παρασκευόπουλου διατύπωσε χθες ο Γιώργος Φλωρίδης, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτούς που «το μυαλό τους είναι στην προστασία των εγκληματιών» και με τον νόμο του οδήγησε στο να αποφυλακιστεί «όλο το βαρύ έγκλημα της χώρας», δείχνοντας ευθύνες για την αυξημένη εγκληματικότητα. «Απολύθηκαν από τις φυλακές δολοφόνοι, βιαστές, ληστές», είπε (στον ΑΝΤ1) σχολιάζοντας ότι «οι διευθυντές των φυλακών έλεγαν ότι αν η κοινωνία έβλεπε ποιοι αποφυλακίζονται θα είχαν κλειστεί όλοι στα σπίτια τους και δεν θα έβγαιναν έξω». Ο υπουργός που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τους νέους και αυστηρότερους Ποινικούς Κώδικες, ξεκαθάρισε ότι «τέτοιος νόμος δεν πρόκειται να υπάρξει από μένα».

Αφαντοι οι μάρτυρες

Συνεχίστηκε χθες η κυρίως δίκη του Φρέντι Μπελέρη για την κατηγορία της προσπάθειας εξαγοράς ψήφων, με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που κάλεσε η υπεράσπιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Παράλληλα, οι δυο μάρτυρες κατηγορίας παραμένουν άφαντοι, αφού παραδέχτηκαν αμφότεροι ότι είχαν οικονομικό όφελος από την υπόθεση. Η δικάσιμος ήταν γενικώς επεισοδιακή, αφού σημειώθηκαν και παρατράγουδα την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα ο μειονοτικός βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, που προπηλακίστηκε από ομάδα τραμπούκων, οι οποίοι του πέταξαν αβγά.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Οι καταλήψεις στα ΑΕΙ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο περί μη κρατικών πανεπιστημίων (που επισήμως δεν έχει ακόμη κατατεθεί) συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα, όπως τα κρούσματα βίας και τραμπουκισμού στο εσωτερικό τους. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή μέσα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επεισοδιακή ήταν και η προχθεσινή γενική συνέλευση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία και αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης. Ωστόσο, 132 φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής κατήγγειλαν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με μεθόδους αδιαφάνειας (απλή ανάταση της χειρός, ενώ σε πολλούς νέους που είχαν αποχωρήσει για λίγο από το αμφιθέατρο έπειτα από έξι ώρες συνέλευσης δεν επιτράπηκε να επανέλθουν) και με μεγάλη μερίδα των μελών της να διαφωνεί.

Και εκτός Αθηνών

Παράλληλα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης καθηγητές έφτασαν να καταγγέλλουν ότι μέλη της διοίκησης άνοιξαν συνομιλία με τους καταληψίες, ζητώντας τους να επιτρέψουν την είσοδο σε συνεργεία για να επιδιορθώσουν τις υποδομές του κτιρίου ή «ζητώντας ενημέρωση αν θα είναι το ίδρυμα σε κατάληψη το Σαββατοκύριακο». Από την άλλη πλευρά, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προειδοποίησε ότι πέραν της σημερινής ημέρας η χειμερινή εξεταστική περίοδος δεν μπορεί να αναπληρωθεί και πήρε απάντηση για συνέχιση της κατάληψης ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Related posts

Τι συζήτησαν Δένδιας – Κασουλίδης για το ιρανικό ρεσάλτο στα δύο ελληνικά τάνκερ

admin

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της δύναμης του ΟΗΕ

admin

Πάρτι απευθείας αναθέσεων 4,5 δισ. ευρώ βεβαιώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο – «Πυρ ομαδόν» από αντιπολίτευση

admin

Μοιράζουν τους ρόλους: Καρότο από Μητσοτάκη μαστίγιο από Χατζηδάκη στους αγρότες

admin

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο δρόμους – Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

admin

Ρωσία: Στην Κόκκινη Πλατεία για την παρέλαση ο τούρκος πρέσβης

admin

Αντώνης Σαμαράς: Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

admin

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

admin