Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το μεταναστευτικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν την Πέμπτη, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές εάν τελικά θα υπογραφεί διμερής συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς.

Στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως οι διμερείς συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών για το Μεταναστευτικό θα κυμανθεί στο ίδιο μήκος κύματος με την επίσκεψη Καιρίδη στην Αγκυρα στις 23 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως τότε οι συνομιλίες με τον ομόλογό του, κ. Yerlikaya, είχαν διεξαχθεί σε θετικό κλίμα, με τον τούρκο υπουργό να παρουσιάζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στην πάταξη της παράνομης διακίνησης. Μάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί αναφέρεται πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν συνολικά τη συνεργασία τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης.

Η δέσμευση και των δύο πλευρών για επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης αναμένεται να επισφραγιστεί στο διμερές… ραντεβού της Πέμπτης. Παράλληλα, στενότερη αναμένεται να είναι και η συνεργασία μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και του Λιμενικού προκειμένου και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου να είναι ξεκάθαρη η εικόνα του αριθμού των σκαφών που επιχειρούν παράνομα να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Τα μέτρα

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η αμφότερη εγκατάσταση αξιωματικών του Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής σε Σμύρνη και Λέσβο αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σε αυτή τη συνάντηση θα υπάρξει πρόοδος επί του θέματος. Πάντως, η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών – που είναι και ο απώτερος στόχος – φαίνεται πως αρχίζει να έχει αποτελέσματα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι παράτυπες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου μεταξύ Νοεμβρίου και Σεπτεμβρίου σημείωσαν μείωση που αγγίζει το 60%.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η συζήτηση τουριστικής βίζας σε τούρκους πολίτες για αρχικά επτά νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως θα έχει θετική έκβαση την Πέμπτη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα παλιό αίτημα της Αγκυρας με στόχο την ευκολότερη μετακίνηση τούρκων πολιτών σε Ρόδο, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο καθώς και Καστελόριζο, με την έκδοση βίζας σε ελληνικό έδαφος με 12μηνη ισχύ.

Related posts

Επιστροφή και στο κατηγορητήριο για τη Σύμβαση 717

admin

Μητσοτάκης: Εξασφαλισμένες οι καταθέσεις – Ισχυρές οι τράπεζες μας

admin

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει»

admin

Νομοσχέδιο για ενίσχυση εισοδήματος: Καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής

admin

Κασσελάκης για προκριματικές εκλογές: Για πρώτη φορά τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές μας, τους επιλέγετε εσείς

admin

Qatar Gate: Αυτές είναι οι βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της Εύας Καϊλή και του πατέρα της – Νέες φωτογραφίες

admin

Οι επιδραστικοί της Ευρωβουλής

admin

Εύα Καϊλή: «Θα υπάρξουν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο», λέει ο Κορογιαννάκης

admin

Εκκλησία

admin