Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κίνδυνος νέας νομισματικής κρίσης, παλινδρομεί στα ανορθόδοξα μέτρα η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε τη νύχτα νέα μέτρα νομισματικής σύσφιξης με στόχο  τον περιορισμό των δαπανών που γίνονται με πιστωτικές κάρτες και τον περιορισμό της ζήτησης για σκληρά νομίσματα, κυρίως αμερικανικά δολάρια, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν στη χώρα στο τέλος του μήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το μηνιαίο επιτόκιο για αγορές με πιστωτικές κάρτες και για ανάληψη μετρητών λογαριασμούς υπερανάληψης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα του κράτους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Με χωριστή της απόφαση, η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης τους μηνιαίους στόχους για τα επίπεδα των καταθέσεων σε τουρκικές λίρες επί του συνόλου των καταθέσεων που πρέπει να διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες,  ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Αστάθεια στη λίρα

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε εκ νέου υψηλή αστάθεια στη λίρα, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν σε 15 μέρες, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι η υψηλή ζήτηση για αμερικανικό δολάριο έχει προσωρινό χαρακτήρα και αναμένουν ότι θα υποχωρήσει μετά τις εκλογές. Η τουρκική λίρα έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg από τις αρχές Μαρτίου, με απώλειες – 2,8% έναντι του δολαρίου.

Σημαντική είναι επίσης η πίεση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός που τρέχει αυτή τη στιγμή με ποσοστά κοντά στο 70% θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες και θα  επιβραδυνθεί στο 36% ως το τέλος του έτους.

Εναλλακτικές μέθοδοι σύσφιξης

Μετά τις ανακοινώσεις περί ολοκλήρωσης ενός κύκλου νομισματικής σύσφιξης διάρκειας 8 μηνών που οδήγησε τα επιτόκια στο 45%, η κεντρική τράπεζα επιλέγει πλέον να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους σύσφιξης για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, εισάγοντας νέους κανόνες τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται όμως στο στόχαστρο της κριτικής των οικονομολόγων  και των τραπεζιτών που παρομοιάζουν τις συγκεκριμένες μεθόδους με εκείνες της προ των τελευταίων εκλογών εποχής, όταν η Τουρκία ακολουθούσε μια συγκριτικά ανορθόδοξη νομισματική πολιτική. Η νέα ομάδα αξιωματούχων, που διορίστηκαν στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, υποσχέθηκαν να απλοποιήσουν τα μέτρα που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους, με το επιχείρημα ότι έχουν διαταράξει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Deutsche Bank AG ανακοίνωσαν ότι εκτιμούν πως υπάρχει ανάγκη για νέα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ έως πρότινος συνιστούσαν παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδά τους. Η Goldman ανέφερε ως αιτία της σύστασής της την αυξανόμενη πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και κάλεσε για αύξηση των επιτοκίων κατά 250 μονάδων βάσης.

Στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της για τις προοπτικές, η κεντρική τράπεζα  της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι “η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα γίνει αυστηρότερη αν υπάρξει σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό”.

“Πιστεύουμε ότι ο σκοπός της αύξησης των επιτοκίων θα είναι ως επί το πλείστον να δώσει μήνυμα ότι η Τράπεζα έχει τη βούληση και μπορεί να αυξήσει,  τα επιτόκια αν χρειαστεί ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο τα μακροπρόθεσμα προσεκτικά μέτρα που έχει λάβει για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό να ερμηνευθούν ως επιστροφή σε μια λιγότερο ορθόδοξη νομισματική πολιτική”, ανέφερε σε έκθεσή τους ο αναλυτής της Goldman Κλέμενς Γκραφ. 

“Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο λογικό να ληφθεί απόφαση για αύξηση επιτοκίων σε αυτή τη συνάντηση παρά να περιμένουμε τις εκλογές και να αυξηθούν τα επιτόκια μετά, το μήνα Απρίλιο”, είπαν.

Related posts

ΗΠΑ: Κατά 13.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Ιράκ: 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για “τρομοκρατία”

admin

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: “Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στη συμμαχία αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία” – Οργή στο Κίεβο

admin

“Παράθυρο” από μέλη της Fed για “πάγο” στις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Η αμερικανική ηγεσία υποκύπτει στο γήρας

admin

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι “εξόντωσε έναν πυρήνα” που εκτόξευε όλμους από τον Λίβανο προς το έδαφος του Ισραήλ

admin

Πασινιάν: Η εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τηρείται σε μεγάλο βαθμό

admin

Ο βρετανικός οργανισμός UKMTO αναφέρει περιστατικό 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης

admin

Το Οικονομικό Φόρουμ του Πούτιν αναδεικνύει την απομόνωση της Ρωσίας

admin