Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αυξήθηκε κατά 900% το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023

Σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από πολιτικές πιέσεις και φυσικές αντιξοότητες, ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 1,37 τρισεκατομμυρίων λιρών το 2023. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν 900% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μια σημαντική κλιμάκωση που συνέπεσε με ένα ταραχώδες εκλογικό έτος και την εκδήλωση δύο μεγάλων σεισμών.

Η δημοσιονομική υγεία της χώρας έχει πιεστεί από τις αυξημένες δαπάνες για προεκλογικές εκστρατείες, χρηματοδότηση αρωγής και προσπάθειες ανασυγκρότησης, στον απόηχο των δίδυμων σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι άτοκες δαπάνες για το έτος έφτασαν τα 5,9 τρισ. λίρες (253,6 δισ. δολάρια), ενώ τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 4,5 τρισ. λίρες (193,1 δισ. δολάρια). Αυτή η ανισορροπία μεταξύ δαπανών και εσόδων αποτελεί σαφή ένδειξη της τεράστιας δημοσιονομικής πίεσης που ασκήθηκε από τα γεγονότα του έτους.

Μόνο τον Δεκέμβριο του 2023, το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατέγραψε έλλειμμα 842,5 δισ. λιρών (28,9 δισ. δολάρια). Αυτό ακολούθησε ένα πλεόνασμα τον Νοέμβριο, καταδεικνύοντας τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Παρά τις φαινομενικά ζοφερές προοπτικές, η κυβέρνηση έχει εκφράσει έναν βαθμό ικανοποίησης για το αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει μια πιο ουσιαστική δημοσιονομική επίπτωση, υποδηλώνοντας ότι είχαν εφαρμοστεί μέτρα για τον μετριασμό της οικονομικής πίεσης. Το πραγματικό έλλειμμα, αν και μεγάλο, ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο, υπονοώντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των εκλογών και των σεισμών ήταν κάπως λιγότερο σοβαρές από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Η ικανότητα της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για μεγαλύτερο σοκ στον προϋπολογισμό καταδεικνύει μια βαθιά κατανόηση της οικονομικής δυναμικής του έθνους και την ικανότητα να ανταποκρίνεται προληπτικά σε πιθανούς κινδύνους.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

ΗΠΑ: Eγκρίνουν πωλήσεις στρατιωτικού υλικού αξίας 440 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν

admin

“Κλείδωσε” η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ την Τετάρτη

admin

Γαλλία: Νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5%

admin

Αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών παρατηρήθηκε παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση της Anti-Defamation League

admin

Ισραήλ: Οι μισοί μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί

admin

Ο τέως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο θα επισκεφθεί την Ταϊβάν την επόμενη εβδομάδα

admin

ΗΠΑ: Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε μέτρο ώστε να διακρίνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τους μαχητές της Χαμάς

admin

Σε τέλμα η γερμανική οικονομία – Πτώση 0,1% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

admin

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή οι ΗΠΑ πέτυχαν έναν ακόμη γύρο στο σπιράλ στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

admin