Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Πιάνει από φέτος το στόχο κερδών του 2026!

Στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου, η διοίκηση του ομίλου παρουσίασε το νέο της business plan στο οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε βασικά κέρδη ανά μετοχή 3 ευρώ το 2026, δηλαδή 235 εκατ. ευρώ. Χθες, η εισηγμένη ανακοίνωσε για το πρώτο φετινό εννεάμηνο καθαρά κέρδη 197,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό ο στόχος της κερδοφορίας για το 2026 έχει ήδη πιαστεί! (όσο και αν το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς δεν είναι εποχιακά θετικό, αναμένεται λίγο-πολύ ο στόχος του 2026 να επιβεβαιωθεί από φέτος).

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το business plan είχε εκπονηθεί κατά τους πρώτους μήνες της χρονιάς και πως στη συνέχεια τα πράγματα εξελίχτηκαν σαφώς καλύτερα για τον όμιλο. Αν αυτή η πορεία επιβεβαιωθεί και μέσα στο 2024, τότε πολύ πιθανόν να κληθούν στην εισηγμένη να αναπροσαρμόσουν το στόχο του 2026 προς τα πάνω, σημειώνουν.

Τι όμως αναμένεται να ακολουθήσει; Με βάση τα όσα δήλωσε η διοίκηση της Τιτάν, σαφώς ικανοποιητικά προβλέπεται να κινηθεί και το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, με τον Οκτώβριο να έχει ήδη κυλήσει δυνατά. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τελευταίο τρίμηνο» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά ωστόσο το 2024, η διοίκηση απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις. Από τη μια πλευρά μίλησε για περιορισμένη ορατότητα και επεσήμανε τις επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν στη ζήτηση (κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο) από τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων, από την άλλη πλευρά όμως τόνισε πως κόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, ο στόχος του ομίλου είναι να αυξήσει περαιτέρω τον κύκλο εργασιών του την επόμενη χρονιά.

Η διοίκηση της Τιτάν σημείωσε πως πέρα από μια ενδεχόμενη πρόσκαιρη πτώση της ζήτησης στις κατοικίες στις ΗΠΑ θα υπάρξει μια αντιστάθμιση από τα έργα υποδομών που σχεδιάζονται στη χώρα. Στην Ελλάδα επίσης προβλέπεται συνέχιση της ανοδικής ζήτησης το 2024, ενώ σε ολόκληρο τον όμιλο αποδίδουν ολοένα και περισσότερο οι υλοποιούμενες επενδύσεις, μέρος των οποίων αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής (κύριες κατευθύνσεις η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η περικοπή κόστους, η ψηφιοποίηση των εργασιών, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, ο περιορισμός στη χρήση ενέργειας, κ.λπ.).

Αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η τοποθέτηση της διοίκησης σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Τιτάν. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι ο όμιλος είναι τοποθετημένος σε ένα καλό και υποσχόμενο χαρτοφυλάκιο αγορών, ότι επιταχύνει τις επενδύσεις της και πως καταφέρνει παρά τις επενδυτικές εκροές να δημιουργεί θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και να περιορίζει τον καθαρό δανεισμό της.

Αυξημένο μέρισμα

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, η διοίκηση της Τιτάν ανέφερε:

  • Προτίθεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρηματική διανομή στους μετόχους σε σχέση με πέρυσι, πέρα από τις αγορές των ιδίων μετοχών. Ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να μοιράσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, καθώς πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις.
  • Στο θέμα της αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου αναμένονται κάποιες κινήσεις μάλλον κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Όσο και αν οι συνθήκες στις αγορές χρήματος έχουν επιδεινωθεί, η Τιτάν μειώνει το ύψος του δανεισμού της και έχει ισχυρούς δείκτες ρευστότητας (καθαρό χρέος προς EBITDA στο 1,5).
  • Στις δύσκολες αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας, η εισηγμένη απαντά στη πρώτη χώρα με επενδύσεις μείωσης κόστους και υποκατάστασης καυσίμων και στη δεύτερη με εξαγωγές.

Related posts

Premia: Στο Athens Heart μεταφέρεται η ΑΑΔΕ

admin

H PwC Ελλάδας στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

admin

My market: Συνεχίζει με 30% στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης στα καταστήματα της Θεσσαλίας

admin

Κεραμεία Αλλατίνη: Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, το ακίνητο και το ερώτημα για τους μετόχους

admin

Φωτοβολταϊκά συστήματα σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις από τη ΔΕΗ

admin

AS Company: Στο 32,27% μειώθηκε η συμμετοχή του Ευστράτιου Ανδρεάδη

admin

Κτήμα Αλφα: Μετά το κρασί, «φλερτ» με νερό και αναψυκτικά

admin

Στρατηγικός χορηγός του Invest GR Forum για τέταρτη χρονιά η JTI

admin

United Group: Επιταχύνονται οι επενδύσεις στο FTTH

admin