Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεραμεία Αλλατίνη: Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, το ακίνητο και το ερώτημα για τους μετόχους

Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις τρέχουσες εξελίξεις της Κεραμεία Αλλατίνη, οι μέτοχοι μειοψηφίας της εταιρείας, η οποία ήταν εισηγμένη κατά το παρελθόν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις του 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρέμενε για μια ακόμη χρονιά μηδενικός, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ελαφρά ζημιογόνο (λόγω απουσίας σημαντικών δαπανών), τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν μόλις στα 424 χιλ. ευρώ, ενώ στο παθητικό υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 1,87 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ληφθεί από την Alpha Βank και παραμένει ληξιπρόθεσμο από το Δεκέμβριο του 2018 έως σήμερα.

Ο ορκωτός ελεγκτής από την πλευρά του προχωρεί σε μια σειρά παρατηρήσεων και αναφέρεται σε «ουσιώδη αβεβαιότητα, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».

Το προαναφερόμενο δάνειο πουλήθηκε αρχικά από Alpha Bank στην Lana Securities και σήμερα βρίσκεται στην κατοχή της «Όλυμπος Μονοπρόσωπη ΑΕ». Μαζί με το δάνειο, έχει προφανώς μεταφερθεί και η προσημείωση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ επί του κυριότερου περιουσιακού στοιχείου της Κεραμεία Αλλατίνη που είναι σήμερα ένα ακίνητο έκτασης 7.500 τ.μ. (περιέχει και κάποια κτίσματα) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το οποίο η πρώην εισηγμένη εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευθεί. Η λογιστική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (ο ισολογισμός συντάχθηκε με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα), πλην όμως η τρέχουσα αξία του εκτιμάται σαφώς μεγαλύτερη.

Πέραν αυτού, η Κεραμεία Αλλατίνη έχει προκαταβάλει σε μέτοχό της 607 χιλιάδες ευρώ, με σκοπό αυτός «να αναλάβει την υποχρέωση εξόφλησης του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας προς την Όλυμπος» ύψους 1,87 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι από την εξέλιξη που θα λάβει τόσο το προαναφερθέν ζήτημα, όσο και η εκμετάλλευση του ακινήτου στη Θέρμη θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο θα περισσέψουν κάποια χρήματα για τους μετόχους της πρώην εισηγμένης, αλλά και για το γενικότερο μέλλον της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Κεραμεία Αλλατίνη ήταν το ακίνητο του πρώην εργοστασίου της στο νοτιοανατολικό άκρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο πουλήθηκε προ διετίας στην Sani/Ikos του γνωστού επιχειρηματία Στράτου Ανδρεάδη. Ο τελευταίος ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης, με τρόπο που υπόσχεται να αναβαθμίσει τη γύρω περιοχή.

Υπήρξαν πάντως έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας της ΚΕΡΑΛ με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο ακίνητο εκποιήθηκε έναντι πολύ χαμηλού αντίτιμου σε σχέση με την «πραγματική» αξία και την τοποθεσία του.

Related posts

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Στα €18 εκατ. τα καθαρά κέρδη τριμήνου

admin

Η Groupama Ασφαλιστική στηρίζει τη νέα διαδικασία αναδοχής

admin

Τυχερός κέρδισε €200.000 σε παιχνίδι του Σκρατς

admin

Αύξησε το πελατολόγιό του 30% το contact center της Cosmote

admin

Ζανιάς (Eurobank): Ερχεται ώθηση στη ζήτηση για δάνεια στην Ελλάδα

admin

Αποσύρεται από την αγορά το «Dettol 2 σε 1» μετά την ανάκληση από ΕΟΦ

admin

Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος: Εξαγόρασε εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ στη Ξάνθη

admin

Λύσεις ψηφιακής σηματοδότησης στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Ειδομένη από την Alstom

admin

Lamda: Ανάδοχος για το Riviera Galleria έως τον Νοέμβριο

admin