Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τα αποθέματα συναλλάγματος της Σαουδικής Αραβίας βυθίστηκαν κατά το μέγιστο από την πανδημία

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, πράγμα που σηματοδοτεί την πιο απότομη πτώση από τότε που οι τιμές του πετρελαίου έγιναν αρνητικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το βασίλειο χρησιμοποίησε τις αποταμιεύσεις του για να επενδύσει σε αμερικανικές μετοχές.

Το καθαρό ξένο ενεργητικό μειώθηκε στα 1,53 τρισ. ριάλ (407 δισ. δολάρια) μετά τις αυξήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αυτό το οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009 και ήρθε καθώς το βασίλειο μείωσε την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές.

“Η καθαρή θέση του ξένου ενεργητικού θα πρέπει να βελτιωθεί τον Σεπτέμβριο, ειδικά όταν η πρώτη διανομή μερίσματος που συνδέεται με την απόδοση” θα έρθει από την Aramco, δήλωσε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Abu Dhabi Commercial Bank PJSC.

Η προσπάθεια του βασιλείου φέτος να στηρίξει τις τιμές του αργού με περιορισμούς παραγωγής το άφησε με πολύ μικρότερες εισπράξεις από τις πωλήσεις πετρελαίου στο εξωτερικό. Αφού κατέγραψε ένα απροσδόκητο κέρδος σχεδόν 326 δισ. δολαρίων το 2022, η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να παρουσιάσει ξανά δημοσιονομικό έλλειμμα μετά το πρώτο της πλεόνασμα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η χώρα έχει μετατοπίσει την επενδυτική της στρατηγική τα τελευταία χρόνια μακριά από το να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των ξένων περιουσιακών της στοιχείων στην κεντρική τράπεζα, καθώς συσσωρεύει εκατοντάδες δισ. δολάρια σε κρατικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων και του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης.

Η πτώση τον Ιούλιο ήταν η μεγαλύτερη από τότε που η κυβέρνηση μετέφερε 40 δισεκατομμύρια δολάρια στο Επενδυτικό Ταμείο της από την κεντρική τράπεζα για να επενδύσει στο εξωτερικό, καθώς η πανδημία επέφερε χάος στις αγορές παγκοσμίως. Το απόθεμα έχει πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 45% από την κορύφωση τον Αύγουστο του 2014.

Νωρίτερα φέτος, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο δήλωσε ότι θα περιορίσει την προσφορά πετρελαίου και θα αντλήσει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Έκτοτε, η μείωση της παραγωγής παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο οικονομικής συρρίκνωσης φέτος. 

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι το βασίλειο σχεδίαζε να διατηρήσει τα πλεονάζοντα έσοδα από το πετρέλαιο και δεν θα ξοδέψει τα χρήματα μέχρι την ανοικοδόμηση των αποθεμάτων που εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια ετών με υποτονικές τιμές πετρελαίου.

Τα αποθεματικά είναι το κλειδί για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στον δεσμό του δολαρίου του βασιλείου. Το προθεσμιακό επιτόκιο 12 μηνών του ριάλ άλλαξε ελάχιστα τη Δευτέρα, παραμένοντας ελαφρώς χαμηλότερο από το δεσμευμένο 3,75, αλλά υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν τη σύνδεση του νομίσματος ως σταθερή.

Related posts

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων πλησιάζει αλλά μένει η τελική ευθεία

admin

Μεσανατολικό: Η Βρετανία καλεί σε αυτοσυγκράτηση, ανθρωπιστικό διάδρομο ζητά η Γαλλία

admin

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν την Τρίτη

admin

Ο Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες

admin

Για τρίτη ημέρα ψηφίζουν οι Τούρκοι πολίτες στη Θεσσαλονίκη

admin

N2Growth: Στα 1,3 τρισ. δολ. οι δαπάνες πληροφορικής σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική το 2023

admin

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι οι αρχές τον εμπόδισαν να στείλει sms σε δημοσιογράφους

admin

Ισπανία: “Βοήθεια ΕΕ!”: 170.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στην Μαδρίτη για τον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών

admin

Ρωσία: Διαγωνισμός για βραβείο ποίησης απαγορεύει τη συμμετοχή σε διεμφυλικά άτομα

admin