Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλος στα «διακοσμητικά» μέλη του ΔΣ

Ο πολύ σημαντικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και οι μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνουν συζητήθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν το NED Club (Ελληνική Λέσχη Μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων) και ο ΣΕΒ με θέμα «Ευθύνες διοικούντων και μελών Δ.Σ.».

Η ουσία είναι ότι η νομοθεσία των τελευταίων ετών (πχ Ν.4548 περί ανωνύμων εταιρειών, Ν.4706 περί εταιρικής διακυβέρνησης και Ν.4449 περί υποχρεωτικού ελέγχου χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δημόσια εποπτεία επί του ελεγκτικού έργου), αλλά και αρκετές θεσμικές αλλαγές που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στο μέλλον, δημιουργούν μια σειρά ευθυνών στα ανεξάρτητα μέλη των Δ.Σ., τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά και συστηματικά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο έργο τους, χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με ενδεχόμενες αστικές, διοικητικές, ή και ποινικές ευθύνες.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιθυμεί από τα μέλη των Δ.Σ. να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και όχι να καταλογίζει ευθύνες σε αυτά. Τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν διακοσμητικό, αλλά ενεργό ρόλο και γι’ αυτό ο νόμος προβλέπει τις πολιτικές καταλληλότητας» επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστασία Στάμου (φωτ. αριστερά), συμπληρώνοντας πως ο νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης στόχο έχει να θεσμοθετήσει πράγματα που λογικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.

Η πρόεδρος του NED Club Λήδα Κοντογιάννη (φωτ. δεξιά), προλογίζοντας την εκδήλωση σημείωσε: «Προσπαθούμε να ρίξουμε φως σε μια σημαντική πτυχή του ρόλου του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, που είναι η κατανόηση, αλλά και η διαχείριση της ευθύνης που συνοδεύει τη θέση αυτή. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη κατανόηση του νομικού πλαισίου και των κινδύνων που μπορεί να επιφέρει αυτό. Επίσης, το πώς θα μπορεί να προστατευθεί έναντι αυτών των κινδύνων το μέλος του Δ.Σ., ώστε τελικά να έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει το ρόλο του με επίγνωση και εμπιστοσύνη. Η επίγνωση των υποχρεώσεων μας ως μέλη Δ.Σ. όχι μόνο μας προστατεύει ως άτομα, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι εκπληρώνουμε αποτελεσματικά τα καθήκοντά μας, γεγονός που τελικά συμβάλλει στην επιτυχία και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ο διάλογος που διεξάγεται στην Ευρώπη αφορά πλέον την επέκταση των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των μελών του Δ.Σ. στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων στις αποφάσεις τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εκτός από τους κινδύνους και ζητήματα που πρέπει το μέλος του Δ.Σ. να εξετάσει προσεκτικά και να ζυγίσει για την εταιρεία του, θα πρέπει να συνυπολογίσει την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης, με την τάση να περιληφθεί όλη η αλυσίδα αξίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι θέσεις του Μιχάλη Μητσόπουλου, διευθυντή Τομέα Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μητσόπουλο, ο πρόσφατος νόμος περί Εταιρικής Διακυβέρνησης «απαιτεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών και ζητά πιο αυστηρά εχέγγυα ανεξαρτησίας. Πρακτικά δηλαδή, οι εισηγμένες εταιρείες κλήθηκαν να επανεξετάσουν και να ανανεώσουν τη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων, με ανθρώπους αξιόλογους και έμπειρους, οι οποίοι όμως μπορεί να μην έχουν διατελέσει στο παρελθόν σε ανάλογη θέση.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν που εντάχθηκαν τώρα για πρώτη φορά τώρα, ή που σκέφτονται να ενταχθούν μελλοντικά σε ένα διοικητικό συμβούλιο, θα πρέπει να ενημερωθούν, μεταξύ όλων των άλλων θεμάτων και για τις ευθύνες που συνεπάγεται ένα τέτοιο εγχείρημα. Το ίδιο όμως ισχύει και για όσους βρίσκονται ήδη σε μια τέτοια θέση και που συχνά δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να ενημερωθούν σωστά και άρτια για τις ευθύνες που η συνεχώς εξελισσόμενη νομοθεσία σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, ο Βασίλης Βύζας (Tax and Legal Leader, PwC Ελλάδος) ανέπτυξε το θέμα «Οι ευθύνες των μελών Δ.Σ. υπό το νέο πρότυπο Εταιρικής Διακυβέρνησης, αλλά και τις διεθνείς τάσεις σε θέματα ESG», ενώ σε ουσιαστικές παρεμβάσεις προχώρησαν η Αναστασία Στάμου (αντιπρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Larraine Scaramanga (μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.), ο Δημήτρης Σούρμπης (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΣΟΕΛ) και ο Παναγιώτης Κουρελέας (deputy managing partner GiannidisKoureleas law firm).

Related posts

Προοδευτική: Στις 29 Νοεμβρίου η ΓΣ για τη συμφωνία με την LDA Capital

admin

ΔΕΗ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Enel Romania

admin

Ξεκινά διαγωνισμός για το master plan του Πόρτο Καρράς

admin

Nova το νέο όνομα της Wind, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης

admin

Ελ. Βρεττού: Θα αξιοποιήσουμε τον Ηρακλή 3, αν υιοθετηθεί

admin

ΔΕΗ-RWE: Πρόσθετο φωτοβολταϊκό στο Αμύνταιο, επένδυση €255,4 εκατ.

admin

Τρία ελληνικά σχήματα στη μάχη για την Κωτσόβολος

admin

Prodea Investments: Γραφεία, logistics centers, πολυτελείς κατοικίες οι στόχοι της τριετίας

admin

Η THRAKON εγκαινιάζει το έκτο της εργοστάσιο στην Ελλάδα

admin