Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχείς επιθέσεις Ισραηλινών στη Γάζα – Αντίθετος με μια εκεχειρία ο Μπλίνκεν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:56

Μπαράζ επιθέσεων κατά  μαχητών και υποδομών της Χαμάς πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός που προωθείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων κάνει λόγο για στοχευμένη επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τη χαρτογράφηση κτηρίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών η οποία εξελίχθηκε σε μάχη με τρομοκράτες.

Λίγο πριν τις 18:00 ήχησαν οι σειρήνες στη νότια πόλη Σντερότ και σε άλλες δύο κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σημαίνοντας συναγερμό για εισερχόμενους πυραύλους. 

Την ίδια ώρα οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ισραηλινό πλήγμα με 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στο σχολείο Αλ Φακούρα του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια το οποίο λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες ανθρώπους. Στόχος βομβαρδισμών έγινε ακόμα ένα σχολείο του ΟΗΕ βορείως της πόλης της Γάζας με 20 νεκρούς καθώς και το παιδικό νοσοκομείο Αλ Νάσερ στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη θεωρούν πως το στάτους κβο στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως μια εκεχειρία αυτή τη στιγμή θα έδινε στη Χαμάς την ευκαιρία ανασύνταξης και νέων επιθέσεων, όπως εκείνη της 7ης Οκτωβρίου που έγινε η θρυαλλίδα της νέας ανάφλεξης.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στις ανθρωπιστικές εκεχειρίες, την προσωρινή κατάπαυση πυρός, δηλαδή, για λόγους ανθρωπιστικούς, τόνισε πως “είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός προστασίας αμάχων, μεταφοράς βοήθειας και απομάκρυνσης των ξένων υπηκόων από τη Γάζα”.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σήμερα στους Παλαιστίνιους να μεταβούν σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο των προσπαθειών του εδώ και τρεις εβδομάδες να ενθαρρύνει τους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή κινούμενοι νότια και να αποφύγουν έτσι να βρίσκονται στο επίκεντρο των ισραηλινών επιθέσεων με στόχο την Χαμάς.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αραβική γλώσσα ο στρατός αναφέρει ότι ο αυτοκινητόδρομος Σαλάχ α-Ντιν θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τις 13:00 ως τις 16:00 τοπική ώρα.

“Αν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και για τους αγαπημένους σας ακολουθήστε τη συμβουλή μας και κατευθυνθείτε νότια”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Το Ισραήλ θα “βρει”τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα και θα τον “εξοντώσει”

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ θα “βρει” και θα “εξοντώσει”τον ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ.

“Θα βρούμε τον Σινουάρ και θα τον εξοντώσουμε”, δήλωσε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ.

“Αυτό το Σαμπάτ (Σάββατο) δώσαμε δύσκολες μάχες στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Ολοκληρώσαμε την περικύκλωση (της πόλης της Γάζας) και οι δυνάμεις μας επιχειρούν από τον νότο και τον βορρά”, τόνισε.

“Και για να το κάνουμε αυτό μπήκαμε σε κατοικημένες περιοχές”, ανακοίνωσε.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη χερσαία επιχείρησή του στο παλαιστινιακό έδαφος την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 29 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε, σύμφωνα με τον στρατό.

Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της πρωτοφανούς μεγέθους επίθεσης της Χαμάς.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για να “εξολοθρεύσει” τη Χαμάς, σφυροκοπώντας ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Από τα πλήγματα αυτά έχουν σκοτωθεί σχεδόν 9.500 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε στις 27 Οκτωβρίου τη Χαμάς ότι “διεξάγει πόλεμο από νοσοκομεία” της Λωρίδας της Γάζας, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διέψευσε κατηγορηματικά.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου επιθεώρησε τα στρατεύματά του στη Γάζα

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, μετέβη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας για μια επίσκεψη στα στρατεύματα, την πρώτη από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος.

“Ναι, ήταν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα”, είπε εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά τη μετάδοση στιγμιότυπων από τη δημόσια ισραηλινή τηλεόραση.

Η Χαμάς ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης.

“Κανένας κάτοχος ξένου διαβατηρίου δεν θα μπορεί να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προτού οι τραυματίες που πρέπει να διακομισθούν από νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορέσουν να μεταφερθούν προς τον τερματικό σταθμό της Ράφα”, σημείο διέλευσης μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της Αιγύπτου, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χαμάς: Περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε το Σάββατο ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο Abu Ubaida, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, δήλωσε επίσης ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων ήταν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

“Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους φτάσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βάναυσης επίθεσης εναντίον της Γάζας”, είπε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις δηλώσεις.

Related posts

Άνδρες της Χαμάς αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο Ισραήλ από τη θάλασσα – Τους εξουδετέρωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις

admin

Reuters: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ επιδιώκουν τα Εμιράτα

admin

Νιγηρία: Απελευθερώθηκαν οι δύο Νοτιοκορεάτες που είχαν απαχθεί από ενόπλους πριν από 17 ημέρες

admin

Λορέτα Μέστερ (Fed): Χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ουκρανία: Πέντε νεκροί και 37 τραυματίες από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Τσερνίχιβ

admin

Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ τέθηκε υπό κράτηση δύο φορές σε διαδήλωση στη Χάγη

admin

Φον ντερ Λάιεν: “Δεν θα αφήσουμε ούτε πέτρα που να μην σηκώσουμε για να λογοδοτήσει ο Πούτιν”

admin

Νορβηγία: Ηγέτης αριστερού κόμματος παραιτήθηκε επειδή έκλεψε γυαλιά ηλίου

admin

Χιλή: Ο πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα σκοτώθηκε κατά τη συντριβή ελικοπτέρου

admin