Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Η Πολωνία και η Σλοβακία θα εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία μετά τις εκλογές

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι βέβαιος ότι τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία μετά τις επικείμενες εκλογές, παρά την πρόσφατη σκληρή ρητορική προς το Κίεβο.

Η Πολωνία, η οποία εκλέγει νέο κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμφωνούσε πλέον σε νέες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, αλλά αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση των δικών της αποθεμάτων.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ως ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία, αλλά οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί μετά την απόφαση της Πολωνίας να επεκτείνει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

“Περιμένω και είμαι βέβαιος ότι η Ουκρανία και η Πολωνία θα βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Reuters σε συνέντευξή του στην Κοπεγχάγη.

Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, υπήρξε επίσης σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στον ανατολικό γείτονά της, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και ενός συστήματος αεράμυνας S-300.

Ωστόσο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ηγείται των δημοσκοπήσεων ενόψει των εκλογών του Σαββάτου, έχει δεσμευτεί να τερματίσει αυτή τη στρατιωτική υποστήριξη.

“Όποια νέα κυβέρνηση κι αν έχουν στη Σλοβακία, θα συνεχίσουμε να καθόμαστε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ”, είπε ο Στόλτενμπεργκ, “και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη – όπως κάναμε μετά από κάθε εκλογές στην αυτή η συμμαχία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος”.

Related posts

“Πράσινη” Νορβηγία: Ηλεκτρικά το 82% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το 2023 – 20% το μερίδιο αγοράς της Tesla

admin

Βουλγαρία: Η χώρα αποκτά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση έπειτα από αδιέξοδο δύο και πλέον ετών

admin

Φιλιππίνες: Σε αυξημένο συναγερμό τα αεροδρόμια της χώρας ύστερα από ανώνυμη προειδοποίηση για βόμβες σε αεροσκάφη

admin

“Ύμνοι” Πούτιν για Έλον Μασκ: Ξεχωριστός άνθρωπος και ταλαντούχος επιχειρηματίας

admin

Πολωνία: Αγνωστης ταυτότητας αντικείμενο, πιθανόν μπαλόνι παρακολούθησης, εισήλθε από ανατολάς στον πολωνικό εναέριο χώρο

admin

Οι επικεφαλής του εμπορίου των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας συμφωνούν να αναπτύξουν τσιπ επόμενης γενιάς

admin

Λουκασένκο: Σε αδιέξοδο οι ένοπλες δυνάμεις και οι κυβερνήσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

ΗΠΑ: Η Νότια Κορέα έθεσε σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο

admin

GSK: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη β΄τριμήνου – Θετική αναθεώρηση του guidance

admin