Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σούνακ: “Περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά” τα πλήγματα – Με “βαρύ τίμημα” απειλούν οι Χούθι

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν “περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.

On Jan. 11 at 2:30 a.m. (Sanaa time), U.S. Central Command forces, in coordination with the United Kingdom, and support from Australia, Canada, the Netherlands, and Bahrain conducted joint strikes on Houthi targets to degrade their capability to continue their illegal and… pic.twitter.com/bR8biMolSx

— U.S. Central Command (@CENTCOM) January 12, 2024

“Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (…) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας”, πρόσθεσε ο κ. Σούνακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας διεξήγαγαν “επιτυχή” πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, ανέφερε παράλληλα σε δική του ανακοίνωση ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Footage released by the UK MOD showing Paveway-laden RAF Typhoons taking off full afterburner from Akrotiri in Cyprus, heading towards Houthi targets in Yemen. pic.twitter.com/sGEdsHEFXf

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) January 12, 2024

Τα πλήγματα έπληξαν αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.

Χάρτης με την κατάσταση στην Υεμένη και τις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαψ ανακοίνωσε μέσω X την Τρίτη το βράδυ πως ακόμη μια φρεγάτα, το σκάφος HMS Richmond, βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμβάλει να αντιμετωπιστούν “οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι”.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο “στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων “πλήγματα ακριβείας” εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι.

“Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας”, πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου”, επέμεινε στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούνακ, χαρακτηρίζοντας “επικίνδυνες” και “αποσταθεροποιητικές” τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς προκάλεσαν “μείζον” πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό “ζωτικής σημασίας” και “αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών”.

Footage claiming to show US and UK strikes against Houthi targets tonight in Saada. pic.twitter.com/PhIhxRLq4j

— Clash Report (@clashreport) January 11, 2024

Δήλωση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, διεξήγαγαν πλήγματα στην Υεμένη εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι.

“Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

“Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας”, σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως δεν θα “διστάσει” να διατάξει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών.

Στοχευμένα τα πλήγματα λέει ο Λόιντ Όστιν

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

“Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να διαλυθεί και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα των Χούθι να θέτουν σε κίνδυνο τους ναυτικούς και το διεθνές εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διελεύσεις όλου του κόσμου”, ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως είναι “αναγκαίο”, θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα.

Ανακοίνωση από τον επικεφαλής των Χούθι

“Περιμένουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι σιωνιστές ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης θα μας αποσπάσει την προσοχή από την υπεράσπιση της Γάζας; Ορκιζόμαστε, ακόμα κι αν μετατραπούμε σε άτομα σκορπισμένα στον αέρα, δεν θα αφήσουμε τη Γάζα. Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε τα σιωνιστικά πλοία και αυτά που πηγαίνουν στη σιωνιστική οντότητα. Θα αντιμετωπίσουμε την Αμερική, θα την κάνουμε να γονατίσει, θα κάψουμε τα πολεμικά πλοία της, όλες τις βάσεις της και όποιον συνεργάζεται. Ό,τι και να μας κοστίσει, δεν θα φύγουμε από τη Γάζα. Ας ανάψει ο μεγάλος πόλεμος, γιατί είμαστε οι άνθρωποι και οι άντρες του. Στον λαό μας, στους αδελφούς μας, στους γιους μας και στους πατέρες μας στη Γάζα, είμαστε μαζί σας. Δεν είστε μόνοι. Το αίμα μας για εσάς είναι φτηνό, και είμαστε μαζί σας μέχρι την τελευταία μας πνοή. Ο Θεός αρνείται να είμαστε υποτακτικοί και ταπεινωμένοι ενώ το αίμα σας χύνεται. Τι θα μας πει ο Θεός όταν Τον συναντήσουμε; Έχετε απογοητεύσει τη Γάζα. Όχι, προς Θεού, δεν θα την απογοητεύσουμε, όσο κι αν μας κοστίσει. Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί να ακούσει για την ήττα της Αμερικής. Το λέω με κάθε περηφάνια, θα πατήσουμε την Αμερική κάτω από τα πόδια μας. Το πεδίο της μάχης θα διδάξει σε όσους δεν μας γνωρίζουν τη δύναμη και τη σοβαρότητά μας. Δεν θα προειδοποιήσουμε ούτε θα απειλήσουμε. Περιμένετε τι θα γιατρέψει τις καρδιές σας. Προς Θεού. Θα κάψουμε την περιοχή”.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο “θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούτι Χουσεΐν αλ-Ιζί μόλις μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah της Υεμένης.

Το δίκτυο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα “πληρώσουν βαρύ τίμημα” για αυτήν την “κατάφωρη επιθετικότητα”.

Η Ρωσία ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διπλωματία της Ρωσίας γνωστοποίησε σήμερα πως ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι.

Related posts

Μπάιντεν: Η κλιματική αλλαγή συνιστά “υπαρξιακή απειλή”

admin

Τουρκία: Σύλληψη 15 ατόμων και απέλαση άλλων 8 για δεσμούς με τη Μοσάντ

admin

Ολλανδία: Ο ΥΠΕΞ Χούκστρα παραιτήθηκε για να διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ για το κλίμα

admin

Εβδομαδιαία πτώση κατά κατά 500.000 βαρέλια για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ

admin

Αραβικός Σύνδεσμος: Ζητά παύση των “στρατιωτικών επιχειρήσεων” στη Γάζα και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων

admin

Μπάιντεν: Ιστορική πρόοδος στη διμερή συνεργασία Ουάσιγκτον-Λευκωσίας

admin

Ρωσία: Έκρηξη σε σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή της Σαμάρα

admin

Ν. Αφρική: Η κυβέρνηση προσεγγίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

admin

“Κίτρινη κάρτα” Δύσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το εμπόριο με τη Ρωσία

admin