Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Στο έλεος της βίας των συμμοριών – Ετοιμάζεται να βγάλει τον στρατό στους δρόμους

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας κάλεσε σε συνάντηση τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Αρχηγό της Αστυνομίας σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το κύμα βίας από τη δράση συμμοριών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους μόνο τον Σεπτέμβριο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός αντέδρασε κατ’αυτό τον τρόπο έπειτα από δύο διαφορετικά αιματηρά περιστατικά στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα το τελευταίο 48ωρο. Στο πρώτο, την Τετάρτη, σκοτώθηκε μια 20χρονη γυναίκα που ήταν περαστική από σημείο όπου ένοπλος άνοιξε πυρ, ενώ στο δεύτερο, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, σκοτώθηκε μια 25χρονη γυναίκα όταν εξερράγη βόμβα σε σπίτι στην Ουψάλα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και δύο τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ στην περιοχή Σάντβικεν.

“Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία. Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν ξύπνησε ποτέ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Και τόνισε: “Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες”.

Για τον Κρίστερσον που σχημάτισε κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις περσινές εκλογές με την υποστήριξη των λαϊκιστών “Σουηδών Δημοκρατών” – που έχουν μια σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική- πρόκειται ουσιαστικά για μια προεκλογική δέσμευση.

Ο συνασπισμός του κέρδισε τις εκλογές και χάρη στη δέσμευσή του ότι θα σταματήσει η αυξανόμενη βία των συμμοριών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει αναλάβει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που δίνουν μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία και προβλέπουν σκληρότερη τιμωρία για εγκλήματα με όπλα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Σουηδίας κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα προβλήματα βίας που ταλανίζουν τη χώρα. “Είναι η ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και οι αποτυχημένες πολιτικές ένταξης των μεταναστών που μας έφεραν εδώ”, υποστηρίζει ο Κρίστερσον.

30.000 άνθρωποι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τις συμμορίες

Η Σουηδία είχε φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική για πολλές δεκαετίες και δέχθηκε περισσότερους μετανάστες ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Οι πολιτικές αυτές αντιστράφηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά έχουν αυστηροποιηθεί από την κυβέρνηση Κρίστερσον. Περίπου το 20% των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σουηδίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο, επιτρέποντας στον στρατό να βοηθήσει να σταματήσει η βία των συμμοριών.

“Αυτό δεν είναι Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η Σουηδία”, δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κρίστερσον κάλεσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον ανώτατο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων για να αξιολογήσουν τις επιλογές.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή συνδέονται έμμεσα με την εγκληματική δραστηριότητα των συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις όπου η βίαιη εγκληματικότητα ήταν προηγουμένως σπάνια.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε μπαρ στο Sandviken. Οι 11 θάνατοι από πυροβολισμούς αυτόν τον μήνα καθιστούν τον Σεπτέμβριο τον πιο θανατηφόρο μήνα από τον Δεκέμβριο του 2019.

“Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας Άντερς Θόρνμπεργκ.

“Αθώοι δολοφονούνται και τραυματίζονται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο της αστυνομίας και από κοινού με άλλους για να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη”.

Related posts

NATO: Συνδιάλεξη των ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Ουκρανίας ενόψει της συνόδου

admin

Ισραήλ: O Λαπίντ θέτει ως όρο των συνομιλιών για δικαστικό συµβιβασµό το 18µηνο πάγωµα των µεταρρυθµίσεων

admin

Ουκρανία: 1 εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς ρεύμα μετά τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις

admin

Ηγέτης Χαμάς: “Οι Παλαιστίνιοι θα αντέξουν και θα βγουν νικητές”

admin

Ισραήλ: 14 τραυματίες από πλήγμα της Χεζμπολάχ

admin

Αποθήκες και σιλό δημητριακών υπέστησαν ζημιές από ρωσικές επιθέσεις

admin

Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις “μουσουλμανικές κυβερνήσεις” να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους προς το “παλαιστινιακό έθνος”

admin

ΗΠΑ: Παλαιστινιακό κράτος μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων και όχι στον ΟΗΕ

admin

Ρωσικά ΜΜΕ: Η FSB εντόπισε ίχνη εκρηκτικών σε ξένο πλοίο μεταφοράς σιτηρών που έπλεε προς τη Ρωσία

admin