Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική εφ’ όλης της ύλης από τον πρώην πρωθυπουργό

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς κατευθυνόταν προς το κοινοβουλευτικό βήμα, Μίλτος Χρυσομάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου χειροκροτούσαν. Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος τόνισε, θέλησε να απευθυνθεί και στους 300. Η κριτική του για το νομοσχέδιο ήταν αυστηρή. Αλλά τα πυρά του δεν περιορίστηκαν μόνο στο υπό συζήτηση θέμα. Από την αρχή κιόλας της τοποθέτησής του, επικαλούμενος τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για τη «Συμφωνία περί Φιλίας» που υπεγράφη με την Τουρκία, καθώς και τις περσινές του επισημάνσεις για την κρίση στον αγροτικό τομέα, προειδοποίησε την κυβέρνηση να προσέχει γιατί «δεν έχει πάντα δίκιο» και «η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Και από την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι βουλευτές κλήθηκαν χθες να ψηφίσουν ένα κείμενο «που αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου» παρότι «δεν υπάρχει καμία πίεση μέσα από την κοινωνία. Δεν είναι προτεραιότητα της κοινωνίας» – κι ενώ «οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα απ’ όσα περιλαμβάνει». Γι’ αυτό, προσέθεσε, το κυβερνών κόμμα δεν θα έπρεπε ποτέ να το έχει φέρει στη Βουλή.

Στη σαμαρική ανάλυση, ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου «δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας». Λέγοντάς τα αυτά, θέλησε να αποδομήσει τον ίδιο τον πυρήνα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας υπέρ της θεσμοθέτησης της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης – οπότε, το μόνο παραπάνω που τούς προσφέρει ο γάμος είναι το δικαίωμα της τεκνοθεσίας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του και σ’ αυτό προτού επαναλάβει τις ανησυχίες τις οποίες εκφράζει διαρκώς για την καθιέρωση του «γονέας 1» και «γονέας 2». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει και μερικές αιχμές για την εσωκομματική λειτουργία της ΝΔ. «Σε αυτά τα φροντιστήρια για το τωρινό νομοσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, «μπερδεύτηκαν οι ζυμώσεις με τις πιέσεις! Και κάποιες φορές, με ανεπίτρεπτες πιέσεις. Ενόψει μάλιστα μιας ψηφοφορίας, υποτίθεται, κατά συνείδησιν». Λίγο νωρίτερα είχε σημειώσει ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν περιλαμβάνεται καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παρά μόνο γενικές αναφορές στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Κάλεσμα για καταψήφιση

Κλείνοντας, κάλεσε το κόμμα του να μη χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο της παράταξης αλλά και να μη σπρώξει την κοινωνία στα άκρα. Κάλεσε, δηλαδή, όποιους αμφιταλαντεύονταν μεταξύ αποχής και καταψήφισης, να επιλέξουν το δεύτερο. Βέβαια, αφού βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας, είπε στους δημοσιογράφους «ήταν οι απόψεις μου. Τίποτα άλλο».

Related posts

Μητσοτάκης: Σε Αγιο Κωνσταντίνο και Καμένα Βούρλα ο Μητσοτάκης για επέκταση λιμανιού και αναβίωση λουτρόπολης

admin

Κινήσεις εξωστρέφειας κάτω από εμφυλιοπολεμικά πυρά

admin

Πιερρακάκης: Πώς θα ψηφίσουμε με το κινητό

admin

Συνέχεια σε αναφορά και έρευνα υποκλοπών στο BBC

admin

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η απόρρητη έκθεση στα χέρια Θεοδωρικάκου – Κατέληξαν σε πρόσωπα

admin

Χαρίτσης και Ηλιόπουλος στηρίζουν Έφη Αχτσιόγλου

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Η βόλτα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

admin

Δώρα Αυγέρη: Ανανέωση στην Αριστερά σημαίνει και ανανέωση προσώπων

admin

Μυστική συνάντηση Οσμπορν – Γεραπετρίτη για τα Γλυπτά – Τα αγκάθια για τη συμφωνία

admin