Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αυτά τα στάδια θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Aγώνες στο Παρίσι

Χώροι υψηλής αισθητικής, εγκαταστάσεις-σύμβολα της αθλητικής κουλτούρας των Γάλλων, θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη γαλλική πρωτεύουσα από 26 Ιουλίου μέχρι 11 Αυγούστου. Έχοντας μελετήσει και την τελευταία λεπτομέρεια οι διοργανωτές θέλουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των περασμένων ετών έχουν κάνει θαυμάσια χρήση των πιο αναγνωρίσιμων κτιρίων και περιοχών των πόλεων υποδοχής τους για να επιδείξουν αθλητική υπεροχή τους. Ο αγώνας Πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Μαξέντιου στο Ρωμαϊκό Φόρουμ, το Σίδνεϋ 2000 χρησιμοποίησε τη διάσημη Όπερα για το τρίαθλο και η Αθήνα 2004 μας… ταξίδεψε όλους πίσω στην αρχαιότητα χρησιμοποιώντας τις ίδιες τοποθεσίες από τους αρχαίους -και σύγχρονους- Ολυμπιακούς Αγώνες -ο μαραθώνιος ξεκίνησε από την πόλη του Μαραθώνα και ολοκληρώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ το στάδιο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας φιλοξένησε τη σφαιροβολία. Οι Αγώνες που πραγματοποιούνται στην «Πόλη του Φωτός», θα προσθέσουν σε αυτή την υπέροχη κληρονομιά εμβληματικών Ολυμπιακών χώρων μέσω της χρήσης των δικών τους ιστορικών και εντυπωσιακών χώρων.





Stade de France / Στίβος, Ράγκμπι / Χωρητικότητα: 77.083, Saint-Denis


Aναμφισβήτητα το πιο διάσημο στάδιο της Γαλλίας, γνωστό και για τη φιλοξενία πολλών αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (FIFA) του 1998, για το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά. Οι Les Bleus κέρδισαν το πρώτο τους παγκόσμιο πρωτάθλημα σε αυτό το στάδιο νικώντας τη Βραζιλία με 3-0 στον τελικό μπροστά σε 75.000 κόσμο. Είναι το μεγαλύτερο στάδιο στη Γαλλία και έχει διοργανώσει πολυάριθμα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των τελικών του UEFA Champions League το 2000, 2006 και 2022, επτά αγώνες στο UEFA Euro 2016, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2003 και το 1999, 2007 και το Ράγκμπι του 2023. Πρόκειται για ένα από τα δύο μόνο στάδια στον κόσμο που έχουν φιλοξενήσει τόσο έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου όσο και έναν τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου ράγκμπι.


Στάδιο Roland Garros / Τένις, Πυγμαχία / Χωρητικότητα: 34.000, Παρίσι


Το εμβληματικό αθλητικό συγκρότημα -πήρε την ονομασία του από τον Γάλλο αεροπόρο Roland Garros- έχει γίνει μάρτυρας σε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του τένις τα 95 χρόνια που φιλοξενεί το French Open. Κορυφαία θεωρείται η αναμέτρηση της Κρις Έβερτ με την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στον τελικό του 1985 ενώ στον ίδιο court, στα 19 του χρόνια, ο ανεπανάληπτος Ραφαέλ Ναδάλ κέρδισε το τουρνουά με την πρώτη του συμμετοχή. Ο χώρος διαθέτει 18 χωμάτινα γήπεδα, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων Simonne Mathieu και Suzanne Lenglen (που θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις τένις στο Παρίσι 2024) και του Philippe Chatrier Court (πυγμαχία και τένις).





Parc des Princes / Ποδόσφαιρο / Χωρητικότητα: 47.926, Παρίσι

Η Γαλλία είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον αθλητισμό παγκοσμίως και είναι λογικό να διαθέτει εξαιρετικά γήπεδα. Ένα από αυτά είναι και το «Παρκ Ντε Πρενς», σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Roger Taillibert (τον άνθρωπο πίσω από το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ). Το «Parc» κατασκευάστηκε το 1972 και είναι το «σπίτι» του ποδοσφαιρικού συλλόγου Paris Saint-Germain από το 1974. Εκτός από έδρα της Les Parisiens, έχει διοργανώσει πολλούς αγώνες για τις γαλλικές εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και ράγκμπι, καθώς και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1998 και το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Euro 2016.





Place de la Concorde / BMX Freestyle, Skateboarding, Breaking, 3X3 Basketball / Χωρητικότητα: 30.000, Παρίσι


Στο ανατολικό άκρο του Champs-Élyséess βρίσκεται η μεγαλύτερη – και μια από τις πιο διάσημες – πλατείες του Παρισιού: η Place de la Concorde. Το Place ήταν μια κεντρική σκηνή για τα γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά ήταν και το σημείο εισόδου για δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις (την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού του 1900 και τη Διεθνή Έκθεση Μοντέρνας Διακοσμητικής και Βιομηχανικής Τέχνης του 1925). Επίσης υπήρξε ο χώρος των εθνικών εορτασμών νίκης για το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, της Απελευθέρωσης του Παρισιού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της γαλλικής εθνικής ομάδας ανδρών που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο (FIFA) το 1998.


Stade Velodrome / Ποδόσφαιρο / Χωρητικότητα: 67.394, Μασσαλία

Το Stade Vélodrome, είναι ο ένας από τους δύο χώρους Αγώνων στην πόλη της Μασσαλίας -μαζί με τη Μαρίνα της Μασσαλίας, που θα διοργανώσει τα ιστιοπλοϊκά γεγονότα. Eίναι το «σπίτι» της Μαρσέιγ από την κατασκευή του το 1937 και έχει φιλοξενήσει επίσης αγώνες για τις γαλλικές εθνικές ομάδες και όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στη Γαλλία από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα: τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου 1938 και 1998, τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου του 1984 και 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2007.





Grand Palais / Ξιφασκία, Tae Kwon Do / Χωρητικότητα: 8.000, Παρίσι

Το Grand Palais des Champs-Élysées -γνωστό ως Grand Palais- είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα στην καρδιά του Παρισιού. Χτισμένο για την Παγκόσμια Έκθεση το 1900, το Palais είναι παγκοσμίως γνωστό για τη γυάλινη οροφή του και έχει καταχωρηθεί ως ιστορικό μνημείο από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα, το κτίριο λειτουργεί ως μουσείο, γκαλερί τέχνης, αίθουσα εκθέσεων και ανησυχιών και, κατά περίπτωση, χώρος αθλητικών εκδηλώσεων. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας 2010 διεξήχθη στο Palais και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου του Tour de France το 2017, όπου οι ποδηλάτες διέσχισαν το Palais καθοδόν προς τα Ηλύσια Πεδία.


Champ de Mars Arena / Πύργος του Άιφελ / Μπιτς βόλεϊ, Τζούντο, Πάλη / Χωρητικότητα: 8.356-12.860, Παρίσι

Το Champ de Mars είναι ένας από τους πιο άμεσα αναγνωρίσιμους δημόσιους χώρους πρασίνου στον κόσμο, που βρίσκεται μεταξύ του Πύργου του Άιφελ στα βορειοδυτικά και της École Militaire στα νοτιοανατολικά. Οι χλοοτάπητες χρησιμοποιήθηκαν επίσημα ως τόπος γεωτρήσεων και πορείας από τον γαλλικό στρατό, αλλά το 2024 η περιοχή θα φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Champ de Mars Arena -προσωρινό κτίριο 10.000 τ.μ. απέναντι από την École Militaire- θα διοργανώσει τους αγώνες τζούντο και πάλης, ενώ οι αθλητές του beach volley θα έχουν αναμφισβήτητα την καλύτερη θέα από όλους τους αθλητές για τους αγώνες τους. Θα διαγωνιστούν στο ύπαιθρο ακριβώς δίπλα στον Πύργο του Άιφελ.


Esplanade den Invalides / Τοξοβολία / Χωρητικότητα: 8.000, Παρίσι

Το Esplanade des Invalides είναι ένας τεράστιος ανοιχτός χώρος με γκαζόν στη βόρεια πλευρά του Hôtel des Invalides -ένα συγκρότημα κτιρίων που σχετίζονται με τη στρατιωτική ιστορία της Γαλλίας. Το συγκρότημα, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV το 1687 και περιέχει μουσεία, μνημεία, ένα νοσοκομείο και έναν οίκο ευγηρίας για βετεράνους πολέμου. Ο τάφος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη βρίσκεται στο Dôme des Invalides . Στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτή η διάσημη τοποθεσία θα φιλοξενήσει τον αγώνα τοξοβολίας και θα λειτουργήσει ως γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου.


Chateau de Versailles / Ιππασία, Μοντέρνο Πένταθλο / Χωρητικότητα: 15.000-40.000, Βερσαλλίες

Το γνωστό ως το παλάτι των Βερσαλλιών ήταν το σπίτι της αυλής του βασιλιά Λουδοβίκου XIV και θα γινόταν το επίκεντρο της γαλλικής βασιλείας μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση. Το 1883 ο χώρος έγινε εθνικό μουσείο ανοιχτό στο κοινό και ήταν το πρώτο γαλλικό μνημείο που τιμήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1979. Μια προσωρινή υπαίθρια αρένα θα δημιουργηθεί στην εσπλανάδα Etoile Royale στα δυτικά του Μεγάλου Καναλιού, στην καρδιά των κήπων του Παλατιού, για να οργανωθούν οι αγώνες γυμναστικής, διαγωνισμών cross country και άλματος, καθώς και οι σύγχρονες διοργανώσεις πένταθλου -εκτός τους γύρους κατάταξης ξιφασκίας.


Teahupo’o / Σέρφινγκ / Χωρητικότητα: 600, Teahupo’o, Ταϊτή

Το Teahupoʻo είναι ένα χωριό στη νοτιοδυτική ακτή της Ταϊτής, ένα νησί στη Γαλλική Πολυνησία, που βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Εκτός από την εξαιρετική φυσική ομορφιά του, φημίζεται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κύματα στο σέρφινγκ. Η απόφαση να διοργανωθούν οι αγώνες σέρφινγκ στο Teahupo’o ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Παρισιού 2024 για διάδοση των Αγώνων σε ολόκληρη τη Γαλλία και συμμετοχή γαλλικών υπερπόντιων εδαφών και των κοινοτήτων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Stade Yves-du-Manoir / Χόκεϊ / Χωρητικότητα: 15.000, Κολόμπ

Το Stade Yves-du-Manoir είναι ένας μοναδικός χώρος, καθώς θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς αγώνες για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Άνοιξε για πρώτη φορά το 1907 και ανακαινίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924, όπου χρησιμοποιήθηκε ως η κύρια αρένα για τους Αγώνες. Φιλοξένησε τον στίβο, την ποδηλασία, την ιππασία, τη γυμναστική, το τένις, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και δύο από τα σύγχρονα αγωνίσματα του πένταθλου (τρέξιμο, ξιφασκία). Το Stade Yves-du-Manoir φιλοξένησε επίσης τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (FIFA) του 1938 μεταξύ Ιταλίας και Ουγγαρίας -οι Ιταλοί επικράτησαν με 4-2 και κατέκτησαν τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας τους. Τώρα χρησιμοποιείται για αγώνες ράγκμπι, ποδοσφαίρου και διαφόρων αθλητικών εκδηλώσεων, ωστόσο το Stade Yves-du-Manoir θα διοργανώσει τους αγώνες χόκεϊ.


Pont Alexandre III / Γραμμή τερματισμού

Η γέφυρα του Pont Alexandre III βρίσκεται ανάμεσα στις δύο όχθες του Σηκουάνα. Περιτριγυρισμένη από αμέτρητα μνημεία, αποτελεί μέρος των πιο αξιομνημόνευτων εκδηλώσεων της πόλης από τότε που εγκαινιάστηκε για την Έκθεση Universelle του 1900 και είναι ένα έργο τέχνης και ένα μνημείο από μόνο του. Η γέφυρα έχει πλάτος 45 μέτρα, μήκος 107 μέτρα και οριοθετείται από τέσσερις εντυπωσιακές κολώνες που στηρίζουν χρυσά χάλκινα αγάλματα που θα αποτελέσουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό για πολλά γεγονότα κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού 2024. 

Το Pont Alexandre III συνδέει δύο άλλους αθλητικούς χώρους του Παρισιού 2024: το Grand Palais και το Invalides, και αποτελεί την τέλεια απεικόνιση του στόχου του Παρισιού 2024, να ζωντανέψει τους Αγώνες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Γαλλίας, ανάμεσα στα πιο γνωστά, πιο αγαπημένα ορόσημα. Η γέφυρα βρίσκεται επίσης σε απόσταση αναπνοής από το Concorde, το Arena Champ-de-Mars, το Pont d’Iéna και το στάδιο του Πύργου του Άιφελ, οπότε ολόκληρη η περιοχή θα γεμίζει ενέργεια κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Θα προσφέρει ένα μαγευτικό σκηνικό για τη γραμμή τερματισμού των ατομικών χρονομετρήσεων ποδηλασίας, μαραθωνίου κολύμβησης, τριάθλου και Para triathlon.  Προσωρινές κερκίδες θα στηθούν κοντά στο Pont Alexandre III και θα αποσυναρμολογηθούν μετά από αυτούς. Η γέφυρα θα παραμείνει με αυτό τον τρόπο ένα από τα πιο γνωστά ορόσημα του Παρισιού.


Bordeaux Stadium


Kατασκευάστηκε σύμφωνα με αειφόρα και περιβαλλοντικά υπεύθυνα πρότυπα. Για παράδειγμα, η οροφή του καλύπτεται με ηλιακούς συλλέκτες 700 τ.μ. και το στάδιο είναι εξοπλισμένο για την ανακύκλωση του βρόχινου νερού για την άρδευση του. Τέλος, το μοναδικό του στυλ, που απεικονίζεται από τις εκατοντάδες λευκές δοκούς που υποστηρίζουν τη δομή, το κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο. Το στάδιο φιλοξενεί την Μπορντό, μία από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Γαλλίας και έχει διοργανώσει επίσης έναν τελικό Football League Cup και τους ημιτελικούς του Top 14 τουρνουά ράγκμπι σε δύο περιπτώσεις, καθώς και μια σειρά από συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων των Guns N’ Roses και Muse. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το στάδιο του Μπορντό θα συνεχίσει να είναι το «σπίτι» της φημισμένης γαλλικής ομάδας και να φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες υψηλού επιπέδου.

Eξωτερική Φωτογραφία: Champ de Mars


Photo: www.paris2024.org






--.GR

Related posts

Επιστροφή των αγοραστών στο Χρηματιστήριο – Ράλι στα ενεργειακά και βιομηχανικά blue chips

admin

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για μειώσεις δασμών στις εξαγωγές

admin

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την έκδοση πράσινου ομολόγου

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία – Gazprom: Από αύριο η διακοπή του φυσικού αερίου στην Πολωνία

admin

Διπλάσια από σήμερα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

admin

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για αισχροκέρδεια – «Θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα»

admin

Συνταξιούχοι: Έρχεται έξτρα μπόνους πριν από το Πάσχα – Ποιες ομάδες θα επωφεληθούν

admin

Επιδότηση καυσίμων – fuel pass: Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τις αιτήσεις

admin

North Evia Pass: Κλείνει το vouchers.gov.gr για φθηνές διακοπές στην Εύβοια

admin