Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την εαρινή κατάταξη κληρωτών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την προγραμματισμένη εαρινή κατάταξη κληρωτών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με το οποίο έως 150.000 πολίτες καλούνται να εκτελέσουν τη στρατιωτική θητεία τους, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Όλοι οι άρρενες στη Ρωσία οφείλουν να εκτελέσουν στρατιωτική θητεία διάρκειας ενός έτους από την ηλικία των 18 ετών. Τον Ιούλιο, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ψήφισε να αυξηθεί η μέγιστη ηλικία στρατολόγησης στα 30 από τα 27 έτη. Η νέα νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι ένα ευαίσθητο θέμα στη Ρωσία, όπου πολλοί κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να παραλάβουν τα χαρτιά της στρατολογίας κατά τις δύο ετήσιες περιόδους στρατολόγησης.

Οι στρατεύσιμοι δεν είναι δυνατό να αποσταλούν για να πολεμήσουν εκτός των συνόρων της χώρας τους νομίμως, δηλαδή δεν επιτρέπεται εκ του νόμου να αποσταλούν στα μέτωπα της Ουκρανίας και για το λόγο αυτό είχαν εξαιρεθεί από την περιορισμένη επιστράτευση του 2022. Τότε είχαν επιστρατευθεί τουλάχιστον 300.000 άνδρες με προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση για να πολεμήσουν στην Ουκρανία – αν και μερικοί κληρωτοί εστάλησαν στο μέτωπο κατά λάθος.

Το Σεπτέμβριο, ο Πούτιν είχε υπογράψει διάταγμα με το οποίο καλούνταν στις ένοπλες δυνάμεις έως 130.000 κληρωτοί. Την περασμένη άνοιξη η Ρωσία σχεδίαζε τη στρατολόγηση 147.000 ανδρών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε ταυτόχρονα το έγγραφο για την αποστρατεία αυτών που ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευσή τους. Αυτοί οι εκπαιδευμένοι στρατιώτες μπορούν να δηλώσουν εθελοντές για να υπηρετήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας και δέχονται πιέσεις για να υπογράψουν το σχετικό συμβόλαιο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Related posts

Κίνα: Στο Πεκίνο ο Άντονι Μπλίνκεν – Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις

admin

Στη Μεσόγειο εισήλθε ρωσική πολεμική φρεγάτα, εξοπλισμένη με πυραύλους Kinzhal

admin

Φινλανδία: Το Ελσίνκι θα κλείσει τα 4 από τα 9 μεθοριακά του περάσματα με τη Ρωσία

admin

Διεθνής σύνοδος υποστήριξης για την Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι

admin

Γκαμπόν – Πραξικοπηματίας στη Le Monde: “Ο πρόεδρος Μπονγκό συνταξιοδοτείται”

admin

Ρωσία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκαν οι πρέσβεις Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας

admin

Γερμανία: Ο Πούτιν προσπαθεί να μας “διχάσει” με τη δημοσιοποίηση ηχογραφήσεων

admin

Όρμπαν: Δεν θα στηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας

admin

Επίσημη πρόταση εξαγοράς της ITA Airways από τη Lufthansa στα χέρια της Κομισιόν

admin