Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουκέτα της Χαμάς έπληξε παραμεθόρια πόλη της Αιγύπτου, 5 τραυματίες

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.

Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, είναι τουριστικός προορισμός.

Απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας πέντε τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία”, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ρουκέτα έπληξε την πόλη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι “ενήμερος” για “συμβάν ασφαλείας” στην Τάμπα, “εκτός των συνόρων μας”.

Το Πεντάγωνο ενισχύει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με περίπου 900 στρατιώτες, εν μέσω των κλιμακούμενων επιθέσεων που εξαπολύουν φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή. Οι ενισχύσεις πρόκειται να αφιχθούν σύντομα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στους προορισμούς τους, διευκρίνισε.

Με φόντο τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αμερικανικά στρατεύματα έχουν δεχθεί τουλάχιστον δώδεκα επιθέσεις στο Ιράκ και άλλες τέσσερις στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο ταξίαρχος της πολεμικής αεροπορίας Πάτρικ Ράιντερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, νωρίτερα σήμερα αποκρούστηκε επίθεση εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το τελευταίο τετραήμερο

Μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας εισήλθαν το τελευταίο τετραήμερο από τη Ράφα, όταν πριν από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ο μέσος όρος ήταν 500 φορτηγά ημερησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Τα τελευταία φορτία τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που έφθασαν από την Αίγυπτο έχουν ήδη διανεμηθεί σε νοσοκομεία και εκτοπισμένους στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος πολιορκείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

“Τα καύσιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα για τη λειτουργία γεννητριών εξακολουθούν να απαγορεύονται από τις ισραηλινές αρχές”, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ. “Ως αποτέλεσμα, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έχει εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων του και άρχισε να περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητές του”.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξακολουθούν να προειδοποιούν τους αμάχους στην πόλη της Γάζας ότι κινδυνεύουν όσοι παραμείνουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, η Χέιστινγκς επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να εκκενώσουν την πόλη, αφού είτε δεν έχουν πού να πάνε είτε αδυνατούν να μετακινηθούν.

“Όταν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι βομβαρδίζονται, όταν άμαχοι στον βορρά αλλά και στον νότο εγκλωβίζονται σε εχθροπραξίες, όταν δεν έχουν τα ουσιώδη για την επιβίωσή τους, όταν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την επιστροφή τους, στους ανθρώπους αυτούς δεν απομένει τίποτα άλλο πέρα από ανέφικτες επιλογές”, είπε η Χέιστινγκς. “Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα”, τόνισε.

Υπενθύμισε πως “η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται” και να έχουν τη δυνατότητα επιλογής: να μετακινηθούν ή να παραμείνουν.

“Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι – όλοι οι όμηροι – πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περίπου 1,4 εκατ. από τους περίπου 2 εκατ. Παλαιστινίους που βρίσκονται στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι και 629.000 φιλοξενούνται σε καταφύγια της UNRWA. Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανά καταφύγιο είναι σχεδόν τριπλάσιος του προβλεπόμενου.

Συμφωνία των “27” στα συμπεράσματα για Μεσανατολικό

Μετά από 5 ώρες συζητήσεων, συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Το αγκάθι της συζήτησης ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε “ανθρωπιστική παύση” ή “ανθρωπιστικές παύσεις”.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τονίζεται ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια που θα φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις”.

“Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία” επισημαίνουν οι “27”.

Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.

Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο.

Related posts

Τουρκία: Η κόρη και ο γαμπρός του Ερντογάν καλούν σε συγκέντρωση για τη Γάζα

admin

Ευχές ΥΠΕΞ στην Ισλανδία για την εθνική της εορτή

admin

Philip Morris: Οι προβλέψεις για τα κέρδη απογοήτευσαν τους επενδυτές

admin

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με πύραυλο Zircon την προηγούμενη εβδομάδα

admin

Το Κίεβο έπληξε τη γέφυρα Χόνχαρ που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ουκρανία

admin

Ομπάμα και Κλίντον ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Μπάιντεν κατά του Τράμπ

admin

Επιμένει ο Kashkari της Fed: Ίσως και καμία μείωση επιτοκίων το 2024

admin

Πυρ ομαδόν από Ελ Εριάν, Σάμερς και Κρούγκμαν κατά Fitch για την υποβάθμιση των ΗΠΑ

admin

Ήχησαν σειρήνες στο Ισραήλ – Επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς στο Τελ Αβίβ

admin