Image default
ALPHA BANK

Πώς θα τρέξει το deal της Alpha Bank με UniCredit

Στο υπουργείο Οικονομικών απεστάλη χθες η λίστα συμβούλων που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να επιλεγεί ο σύμβουλος ο οποίος θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την πώληση του 9% της Alpha Bank στη UniCredit.

Μέχρι αύριο αναμένεται να γνωρίζουμε το όνομα του επιλεγέντος συμβούλου και οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό να ξεκινήσουν κανονικά.

Αιχμή του δόρατος παραμένει για το Ταμείο το τίμημα της συναλλαγής, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις- δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε discount, εκτός κι αν παρουσιαστεί πλήθος προσφορών που δεν αποτιμούν υψηλότερα την τράπεζα.

Η Alpha Bank αναμένεται να εισπράξει από την πώληση της Alpha Bank Romania και της Alphalife κοντά στα 370 εκατ. ευρώ, ενώ θα πουληθεί στη UniCredit το 9% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου το οποίο και ανήκει στο ΤΧΣ.

Η Alpha Bank μετά το deal θα διατηρήσει περίπου 9,9% στη νέα UniCredit Romania.

H μετοχή

Με διψήφια άνοδο 12,44% έκλεισε χθες η μετοχή της Alpha Bank και αναρριχήθηκε στο 1,428 ευρώ από 1,27 ευρώ που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής 20 Οκτωβρίου, καθώς η μετοχή τη Δευτέρα ήταν εκτός διαπραγμάτευσης. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή εμφάνισε υψηλό στο 1,4345 με κέρδη 12,9%, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 3,36 δισ. ευρώ από 2,29 δισ. ευρώ που ήταν η αξία της τράπεζας στις 20 Οκτωβρίου. Άλλαξαν χέρια 17,37 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 24,12 εκατ. ευρώ.

Αποτελέσματα

Οι δύο τράπεζες έχουν ισχυρή κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο του έτους. Για μεν την Alpha Bank τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στις 3 Νοεμβρίου, για δε τη UniCredit παρουσιάστηκαν χθες.

Τα καθαρά έσοδα της UniCredit μόνον το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά της κέρδη σε 2,3 δισ. ευρώ. Για το 9μηνο τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 16,6 δισ. και 6,7 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 ήταν 17,2.

Διεθνείς οίκοι

«Ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» χαρακτηρίζει η S&P Global, μητρική του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, τη συμφωνία Alpha Bank – UniCredit, τονίζοντας πως η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων αποτελεί μία θετική εξέλιξη στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, η S&P Global τονίζει ότι η προσφορά της UniCredit δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις υπόλοιπες δύο ελληνικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η τράπεζα αναμένεται να επωφεληθεί από τη συμμετοχή ενός μεγάλου, πανευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σημειώνει, μάλιστα, πως η συμφωνία συνάδει με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία κεφαλαίων 2,3 δισ. ευρώ έως το 2025 και η διανομή μερισμάτων.

Σε χθεσινό της σημείωμα προς τους επενδυτές η Morgan Stanley θέτει ως προτιμητέα επιλογή τη μετοχή της Alpha Bank, την οποία εντάσσει στη λίστα Financials Finest.

Παράλληλα, ο οίκος αποτιμά θετικά τη στρατηγική συνεργασία Alpha Bank-UniCredit και βλέπει περίπου 60% περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της τράπεζας.

Related posts

Alpha Bank: Ισχυρό πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Έκθεσης της Νομισματικής Συλλογής «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ»

ad

Alpha: Γιατί αυξήθηκαν τα διαθέσιμα εισοδήματα των Ελλήνων

admin

Alpha Bank: Επενδυτική ανάταση θα φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

«Θεμελιώθηκε» η αλλαγή ιδιοκτησίας για τη Skyline

ad

Αναβάθμισε την Alpha Bank Romania η Moody’s

admin

Alpha: Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας

admin

Alpha Bank: Και πάλι «Best Private Bank in Greece»

ad

Alpha Bank: Θα συνεχιστεί η ανάκαμψη στο real estate;

admin

Πάνω από 1,75 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της Alpha Bank

ad