Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Πολωνίας: Δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να ανακαταλάβει την Κριμαία

Ο πρόεδρος της Πολωνίας δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος αν η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να ανακαταλάβει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, σε σχόλια που προκάλεσαν επικρίσεις από πολιτικούς του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα το 2022 και δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο όλου του εδάφους της προκειμένου να αποτρέψει τη Μόσχα από νέες επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επανέλαβε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο κανάλι Kanal Zero στο YouTube αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει πραγματικά να ανακαταλάβει την Κριμαία, είπε: “Είναι δύσκολο για μένα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση”.

“Δεν ξέρω αν (η Ουκρανία) θα ανακτήσει την Κριμαία, αλλά πιστεύω ότι θα ανακτήσει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ”, είπε.

Όπως είπε, η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε η Ρωσία το 2014, οκτώ χρόνια πριν ξεκινήσει την εισβολή της σε πλήρη κλίμακα, “είναι ένα ιδιαίτερο μέρος… και για ιστορικούς λόγους. Διότι στην πραγματικότητα, αν κοιτάξουμε ιστορικά, ήταν στα χέρια της Ρωσίας για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου”.

Τμήματα των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία καταλήφθηκαν επίσης από τις υποστηριζόμενες από τη Μόσχα δυνάμεις το 2014 και έχουν εμπλακεί κατά τη διάρκεια του παρόντος πολέμου, σε αντίθεση με την Κριμαία.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να ανακτήσει κάθε σπιθαμή του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Πολωνία, Βασίλ Ζβάριτς, έγραψε στο Χ το Σάββατο ότι “η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας: είναι και θα παραμείνει έτσι”.

“Η απελευθέρωση της Κριμαίας είναι το κοινό μας καθήκον και υποχρέωση απέναντι στον ελεύθερο κόσμο”, πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Ντούντα επικρίθηκαν από νομοθέτες του κυβερνώντος φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού της Πολωνίας, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο από τον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος είναι σύμμαχος του εθνικιστικού κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS), το οποίο έχασε την εξουσία τον Δεκέμβριο, αφού απέτυχε να σχηματίσει συνασπισμό μετά την απώλεια της πλειοψηφίας του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Related posts

Ολλανδία: Συμπλοκή ψηφοφόρων για τις τουρκικές εκλογές

admin

Έκκληση Στόλτενμπεργκ στο Κοσσυφοπέδιο να μειώσει τις εντάσεις με τη Σερβία

admin

Συνεχίζονται οι μάχες κατά μήκος της Γάζας, το Ισραήλ έριξε φυλλάδια αναζητώντας πληροφορίες για τους ομήρους του

admin

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ θα επισκεφθεί τον Λίβανο – Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινή επιδρομή

admin

Μεσανατολικό: Δημοσιογράφος του Al Jazeera συνελήφθη στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό

admin

Το αεροπλανοφόροUSS Gerald R. Ford που είχε σταλεί στο Ισραήλ για υποστήριξη επιστρέφει στο σπίτι του

admin

Microsoft: Αυξημένα κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

admin

Αυξημένες κατά 60% οι ροές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο

admin

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι επισκέπτεται τη Σουηδία

admin