Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Πρωταθλήτρια” της ανάπτυξης η Νότια Ευρώπη σε σχέση με το Βορρά

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης που επί μακρόν δέχτηκαν τη χλεύη των πλούσιων κρατών του Βορρά έχουν ανατρέψει τα δεδομένα καθώς ενισχύουν τον ρόλο τους ως μοχλοί ανάπτυξης στην πάντα εκτεθειμένη σε κινδύνους ζώνη του ευρώ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι επισκοπήσεις της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων επιτυγχάνοντας καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το μήνα Μάρτιο ενώ την ίδια τάση εμφάνισε κι ένας δείκτης μεταποίησης για την Ελλάδα. Χάρη στις επιδόσεις των χωρών αυτών, η οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες.

“Η Ισπανία και η Ιταλία έδωσαν τη μεγαλύτερη ώθηση, με τους ρυθμούς ανάπτυξής τους να επιταχύνονται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο”, ανακοίνωσε η Hamburg Commercial Bank. Χάρη σε αυτή την ώθηση αντισταθμίστηκε η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής στη Γερμανία και τη Γαλλία που ξεκίνησε στα μέσα του 2023.

Η τουριστική έκρηξη μετά την πανδημία, η άνθηση των εξαγωγών και η πτώση των τιμών της ενέργειας χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την περιορισμένη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έχουν δώσει στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου πλεονέκτημα στη ζώνη του ευρώ.

Ιστορική ανατροπή

Μόλις πριν από μια δεκαετία, αυτές οι ίδιες χώρες — που οι χώρες του Βορρά υποτιμούσαν ως σπάταλες και με μειωμένη παραγωγικότητα— βρίσκονταν στον πυρήνα μιας κρίσης χρέους που έθεσε υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιβίωση του νομίσματος.

Φέτος, όμως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στο μπλοκ της Ευρωζώνης, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 και ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα που υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις της για το 2023. Για το λόγο αυτή η γαλλική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο περικοπές δαπανών κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η Γερμανία βρίσκεται πιθανότατα στο τέλος μιας ρηχής ύφεσης, που επιβαρύνεται από την περιορισμένη κατανάλωση, την ασθενή εξωτερική ζήτηση και το υψηλό κόστος δανεισμού.

Επενδυτές, όπως η Vanguard Asset Management, η JPMorgan Asset Management και η Neuberger Berman, αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, εκμεταλλευόμενοι ένα ράλι που μείωσε σημαντικά το premium έναντι της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η διαφορά μεταξύ του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου και του γερμανικού bund, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά το ήμισυ σε περίπου 65 μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχε βρεθεί μέσα του 2022.

Ισπανία

Ειδικότερα, η οικονομία της Ισπανίας έχει ξεχωρίσει από το σύνολο, καθώς έχει δει μια έκρηξη στις εξαγωγές όλων των τομέων της οικονομίας της, από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μέχρι την μεταποίηση.

“Δεν είναι ένα νέο Eldorado, αλλά είναι μια χώρα που θα συνεχίσει να προσελκύει επενδυτές”, δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος του Natixis, Τζέσους Καστίγιο.

Εκτός από το όφελος από τη μικρότερη έκθεση στις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων, η Ισπανία έχει “διαρκή πλεονεκτήματα” που περιλαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος εργασίας από ό,τι στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία,  το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το καλά λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πρόσθεσε ο αναλυτής. 

Η εγχώρια ζήτηση παραμένει επίσης ισχυρή, με τους καταναλωτές και τις εταιρείες να έχουν μειώσει τα επίπεδα χρέους στο χαμηλότερο επίπεδο από πριν από την κρίση του 2008-2012 και το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα  από το 2007.

“Μας αρέσει πολύ η Ισπανία”, δήλωσε ο ΄Άλες Κούτνι, επικεφαλής διεθνών τιμών στην Vanguard. “Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη εκεί συνεχίζουν να μην τιμολογούνται δίκαια από την αγορά. Όλα φαίνονται υπέροχα στην Ισπανία, αλλά μακροπρόθεσμα – ειδικά με τα δεδομένα που είχαμε πρόσφατα από τη Γαλλία – μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συμπίεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας”.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ισπανικών και γαλλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε περισσότερο από το μισό από την κορύφωση στα μέσα του 2022 σε λίγο πάνω από τις 30 μονάδες βάσης.

Πορτογαλία

Στη γειτονική Πορτογαλία, ο τουρισμός απέφερε έσοδα ρεκόρ 25 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, από 21 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η χώρα καταγράφει επίσης σταθερή αύξηση εξαγωγών, οι οποίες παραδοσιακά περιλάμβαναν κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από το 2019, η Πορτογαλία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ποδηλάτων στην Ευρώπη.

Έχει επίσης γίνει hotspot ακινήτων για ξένους αγοραστές. Πλούσιοι επενδυτές εξαγοράζουν εμπορικά κτίρια, καθώς και ξενοδοχεία και οικιστικά ακίνητα τα τελευταία χρόνια.

Ελλάδα

Αλλά και η Ελλάδα, η οποία ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα στα τέλη του περασμένου έτους,  επιτυγχάνει τουριστικά έσοδα ρεκόρ κάθε χρόνο μετά την πανδημία. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας και απέφερε 15,7% περισσότερα έσοδα το 2023.

Οι κατασκευές είναι επίσης ένας μεγάλος μοχλός ανάπτυξης, με σχεδόν 56% περισσότερες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πέρυσι συγκριτικά με το 2019.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δεινά για το χρέος της, ξεχωρίσει η πώληση μεριδίου 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Related posts

Moody’s: Επιβεβαιώσε το Baa3 για Ιταλία, αναβάθμισε το outlook σε σταθερό από αρνητικό

admin

Φινλανδία: Περισσότερα μέτρα για να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα από Ρωσία

admin

Καναδάς: Μακελειό με 6 νεκρούς στην Οτάβα, ανάμεσά τους 4 παιδιά

admin

Κύπρος: Υπέρ της λύσης διζωνικής ομοσπονδίας τάσσεται η Γερμανία

admin

Ο Μπάιντεν “συνεχίζει να πιστεύει” σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος

admin

Πορτογαλία: Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο επανορθώσεων για θηριωδίες του αποικιοκρατικού παρελθόντος

admin

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να βλέπουν ανταλλαγές πυρών στα νοσοκομεία της Γάζας, λέει σύμβουλος του Λευκού Οίκου

admin

Πολωνία: Οι αγρότες θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας εντελώς τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία

admin

Η ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγοράς της Κίνας αναστέλλει τον περιορισμένο δανεισμό μετοχών από τη Δευτέρα

admin