Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά ΕΚΤ: Στο τραπέζι νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κράτησαν στο τραπέζι την πιθανότητα να προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στη συνεδρίαση τους τον Ιούλιο – που κατέληξε σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

“Μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα είναι απαραίτητη εφόσον υπάρξουν πειστικά στοιχεία ότι ο αντίκτυπος της σωρευτικής σύσφιξης δεν είναι αρκετά ισχυρός ώστε να μειώσει τον υποκείμενο πληθωρισμό”, σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Ιουλίου. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο στο 5,3%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόγιμα επιβράδυνε από το 5,5% στο 5,3%.

Κάποιοι αξιωματούχοι πάντως εκτίμησαν ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δεν θα χρειαστεί και νέα αύξηση των επιτοκίων καθώς η προηγούμενη αυστηροποίηση της πολιτικής θα οδηγήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα τους επόμενους μήνες. 

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι “είναι πολύ πιθανό οι προβλέψεις του εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ να αναθεωρηθούν καθοδικά για την πορεία του πληθωρισμού, προς το 2%, χωρίς να χρειαστεί νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο”, σημειώνεται στα πρακτικά. 

Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, η ΕΚΤ οδήγησε από το -0,5% στο 3,75% τα επιτόκια της στο πλαίσιο της εκστρατείας της κατά του πληθωρισμού. Πλέον κερδίζουν έδαφος οι φωνές που ζητούν μια παύση στη νομισματική σύσφιξη καθώς η οικονομική ανάπτυξη χάνει την ορμή της.

Related posts

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να παραταθεί για δύο μήνες

admin

Netflix: Άλμα στους συνδρομητές το δ’ τρίμηνο, ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις σε ουκρανικά και ρωσικά εδάφη

admin

ΗΠΑ: Ο εκδότης του National Enquirer κατέθεσε στη δίκη του Τραμπ ότι είχε συμφωνήσει να τον βοηθήσει προεκλογικά

admin

Βρετανία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε πέντε Βούλγαρους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

admin

Σερβία-Βουλευτικές εκλογές: Νίκη αλλά όχι αυτοδυναμία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Βούτσιτς

admin

Ρωσία: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου απαιτεί χρήση όπλων ικανών να “καταστρέψουν το καθεστώς του Κιέβου”

admin

Το Ιράν εκτέλεσε πέρυσι τουλάχιστον 834 θανατοποινίτες, τον υψηλότερο αριθμό από το 2015

admin

Το ΔΝΤ ανεβάζει στο 3,1% τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος – Καταλύτες ΗΠΑ και Κίνα

admin