Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας;

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε υπέρ του διορισμού του Ρουστέμ Ουμέροφ ως υπουργού Άμυνας την Τετάρτη, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον πρότεινε ώστε να αντικαταστήσει τον Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

Το Reuters παρουσίασε ορισμένα στοιχεία για τον Ουμέροφ:

– Ο 41 ετών Ουμέροφ είναι Τατάρος της Κριμαίας, ένας λαός από την ουκρανική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Γεννήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν από οικογένεια Τατάρων της Κριμαίας που απελάθηκε από την τότε σοβιετική Κριμαία τη δεκαετία του 1940. Από το 2020, ο Ουμέροφ είναι μέλος μιας ομάδας εργασίας της ουκρανικής κυβέρνησης που εργάζεται πάνω στη στρατηγική για τον τερματισμό της κατοχής της Κριμαίας.

– Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Ουμέροφ, τότε μέλος του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Holos, έγινε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, ενός οργανισμού που πουλάει κρατικά περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες επενδυτές. Του πιστώνεται η αναζωογόνηση ενός θεσμού που έχει συχνά αντιμετωπίσει σκάνδαλα διαφθοράς. Επανέφερε επίσης τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας, συγκεντρώνοντας έσοδα-ρεκόρ για το κράτος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

– Ο Ουμέροφ, ο οποίος περιγράφεται ως ταλαντούχος διαπραγματευτής από άτομα του περιβάλλοντός του, ήταν μέλος της ουκρανικής ομάδας που διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες για τη συμφωνία – με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ – που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας και για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούσαν τους μαχητές του Αζόφ, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της μάχης για τη Μαριούπολη το 2022. Ήταν επίσης μέλος της αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο και συνόδευσε την πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα στην επίσκεψή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Μάρτιο.

– Ο Ουμέροφ ξεκίνησε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα. Το 2004 εντάχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας. Το 2013 δημιούργησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, την ASTEM, και το ίδρυμα ASTEM. Έχει πτυχίο στα οικονομικά και μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά.

– Όταν πρότεινε τον Ουμέροφ, ο Ζελένσκι είπε ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις αλληλεπίδρασης με τον στρατό και την κοινωνία, καθώς η ρωσική εισβολή εισήλθε στον 19ο μήνα της.

Related posts

Το Πεκίνο εναντιώνεται στις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

admin

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η Κλαούδια Σέινμπαουμ υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος

admin

Πολωνία: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαιρετίζει την “επιστροφή” της Βαρσοβίας στην Ευρώπη

admin

Κουλέμπα: Η ανακατάληψη του Ρομπότινε ανοίγει τον δρόμο για αντεπίθεση έως την Κριμαία

admin

Ισπανία: Το κόμμα Sumar ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

admin

Μπλίνκεν από Ραμάλα: “Καθαρή θέση ΗΠΑ υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους” – Θα μεταβεί και στο Μπαχρέιν

admin

Η ΕΕ θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια βλήματα

admin

Τι απαντά το Ισράηλ στο Reuters για το πόρισμα ότι δυνάμεις του σκότωσαν δημοσιογράφο του στον Λίβανο

admin

Συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών στη συνοριακή περιοχή της Γάζας

admin