Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου λέγεται πως τριγυρνούσε εδώ και καιρό στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη, όμως η διαδικασία επισπεύδεται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την άνοδο της Ακροδεξιάς. Με το όνομα Center for European Progress και γραφεία (αρχικά) σε Αθήνα και Νέα Υόρκη και συμμετέχοντες ακαδημαϊκούς απ’ όλη την Ευρώπη, το Ινστιτούτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά την ενίσχυση των προοδευτικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ θα ερευνηθούν και οι λόγοι ανόδου της Ακροδεξιάς. Και δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία που θα πάρει ο Κασσελάκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαθαίνω – τα υπόλοιπα τις επόμενες ώρες.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΗ

Ιδρύματα όμως κάνουν και οι πρώην: δίνοντας στη δημοσιότητα το μότο («Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον») και το λόγκο του Ιδρύματος, το Ιδρυμα του Αλέξη Τσίπρα έκανε την επίσημη πρώτη του παρουσίαση στον δημόσιο διάλογο. Οριστικοποιώντας, παράλληλα, το πρόγραμμα της πρώτης διάσκεψης που θα λάβει χώρα 17-18 Ιουνίου, στο οποίο προστέθηκε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o Βάλτερ Μπάιερ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και η παρουσίαση μιας έρευνας της Metron Analysis για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Οι πρώτες προσκλήσεις έφυγαν για τους πολιτικούς αρχηγούς – μια εξ αυτών έφτασε και στον έκτο της Κουμουνδούρου. Πρόσκληση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρέπει να περιμένουν ούτε οι ηγεσίες των ακροδεξιών κομμάτων ούτε όμως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Το Ιδρυμα του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, είναι (τουλάχιστον γραφιστικά) πιο κλασικό από αυτό που θα περίμενε κανείς: από το γραφείο του μιλούν για μια «δυναμική αποτύπωση» ενός κίονα. Η έμπνευση αρχαιοελληνική και με «αίσθηση του μέτρου», με συνειρμούς που αφορούν τα στηρίγματα σε επίπεδο δομών – και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Για τους συνεργάτες του, πάντως, που επισημαίνουν το ευρωπαϊκό στοιχείο, ο κίονας παραπέμπει και στον σταθερό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Στη «δυναμική αποτύπωση» που μοιάζει με το σύμβολο του ίσον (=) αποτυπώνονται οι αγώνες για την ισότητα.

ΑΙΧΜΕΣ

Η συζήτηση για την, κατά Ανδρουλάκη, «ασυμμετρία μεταξύ περιφέρειας και λεκανοπεδίου» κυριαρχεί και ο Παύλος Γερουλάνος, όπως είπε, το «πήρε προσωπικά». Κοίταξε τους αριθμούς και διαπίστωσε πως σε όσες περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ εκλέγει βουλευτή είδε και αύξηση των ποσοστών του. Στη δική του περιφέρεια, είπε, το ΠΑΣΟΚ είχε και αύξηση στον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβε. Τα υπόλοιπα «στα όργανα», αλλά «θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά (…) και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη».

Related posts

Σταμάτης για Τέμπη: «Αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή μπορεί να αυτοκτονούσα»

admin

Ρατσιστικό παραλήρημα Βελόπουλου: «Ψαρέυει» ακροδεξιές ψήφους πάνω από νεκρούς ανθρώπους

admin

Και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τι;

admin

Εικόνα

admin

Χάνει την έδρα του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Γιάτσος

admin

«Πυρ ομαδόν» κατά Τουρκίας για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

admin

Νέος πήχης και νέες στρατηγικές για τις ευρωεκλογές

admin

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά το απόγευμα το συνέδριο – Η εύθραυστη «εκεχειρία» και τα στρατόπεδα

admin