Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήραν την Ομπρέλα τους και αποχώρησαν

Λίγο πριν λήξει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τεθεί προς ψήφιση το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, διακινήθηκε το κείμενο 46 μελών της ΚΕ που επισημοποιούσε το διαζύγιο με το κόμμα. Δύο εκ των υπογραφόντων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, είναι και βουλευτές και άρα από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει δύο λιγότερους από την ΚΟ των 47 μελών – σήμερα οι δύο ανεξαρτητοποιούνται.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες, ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς, πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα και πρώην βουλευτές: Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Φωτεινή Βάκη, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου, Εφη Καλαμαρά, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Μαντάς, Ολγα Μπαλαούρα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Αννα Χατζησοφιά κ.ά. Η απόφαση είχε γείρει εδώ και ημέρες σε αλλεπάλληλες συσκέψεις της ομάδας, με συμμετοχή και του εκ των ιδεολογικών καθοδηγητών του ρεύματος Χριστόφορου Παπαδόπουλου και με παραλλαγές στις απόψεις για τη μεθοδολογία της ρήξης μέχρι τη χθεσινή τελική έξοδο.

Το τελικό κείμενο των 46 ήταν σκληρό, επικριτικό στον Κασσελάκη. «Ως απόλυτος «ηγεμόνας», σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς η νέα αυταρχική «κουλτούρα» που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στον γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής», ανέφεραν μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλο σημείο προσέθεταν πως «κάπως έτσι, το στοίχημα της ΝΔ να «τελειώνουμε με την Αριστερά» βρήκε πρόσφορο έδαφος εντός των τειχών, από μια ομάδα που καθημερινά παίρνει διαζύγιο με τις αρχές και τις αξίες της και «εμπνέεται», στην καλύτερη περίπτωση, από το μοντέλο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ».

Σκέψεις για συγκρότηση ενός νέου χώρου

Το επόμενο βήμα των 46 στελεχών της Ομπρέλας, όπως και άλλων που δεν υπέγραφαν το κείμενο αλλά είναι στο ίδιο ρεύμα, μιλά για μια πρώτη συγκρότηση ενός χώρου «κάτι λιγότερο από κόμμα, κάτι περισσότερο από ένα φόρουμ». Μια νέα δικτύωση, λένε οι πληροφορίες, πάνω σε έναν ζωτικό χώρο ανάμεσα σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ που για πολλούς εξ αυτών είναι και υπαρκτός, αλλά και ακάλυπτος. «Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς», αναφέρουν εξάλλου στο κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλούς εξ αυτών το πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει στην εκδήλωση της «Εποχής» στο Τριανόν την περασμένη εβδομάδα που πέραν της προαναγγελίας της ρήξης – μαζί με τις συναντήσεις στο γραφείο Τσακαλώτου ενός κλειστού κύκλου ιστορικών στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς – ήταν και το πρελούδιο μιας συνάντησης και της εύρεσης ενός κοινού νέου τόπου.

Related posts

Κωνσταντίνος Τασούλας: Επανεκλογή στη θέση του προέδρου της Βουλής

admin

Η «παρωχημένη Συνθήκη της Λωζάνης» και η αναστάτωση από τη δήλωση Συρίγου

admin

Και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, τι;

admin

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

admin

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης

admin

Εκλογές 2023: Πότε «πιάνει δουλειά» η υπηρεσιακή κυβέρνηση

admin

Ανδρουλάκης: Πετύχαμε μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ – Η πρώτη μεγάλη ήττα Μητσοτάκη

admin

Εμμένει στη σύγκρουση με τους αγρότες ο Μητσοτάκης – «Εξαντλήσαμε τα δημοσιονομικά περιθώρια»

admin

Ελληνοτουρκικά: Νέο κλίμα και με μηδενικές παραβιάσεις

admin