Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γ. Στουρνάρας “βλέπει” την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο – Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσει για μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι τον Ιούνιο — παρόλο που ο πληθωρισμός φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τον στόχο του 2% φέτος, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρει το Bloomberg. 

Μια κίνηση από τον Απρίλιο θα αποτελούσε επιλογή μόνο εάν τα δεδομένα εκπλήξουν, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη Γάνδη του Βελγίου, όπου παρευρίσκεται σε μια συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ενεργήσουν πρόωρα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. 

“Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στο 2% το φθινόπωρο αυτού του έτους”, δήλωσε. “Η πρόσφατη επιβράδυνση στους μισθούς δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου — οπότε τον Ιούνιο”.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης στη νομισματική πολιτική. “Η μετάβαση προς την ουδέτερη κατεύθυνση θα πάρει χρόνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στο σύστημα για να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από τις 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα – περίπου 2% – προς το τέλος του επόμενου έτους”.

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης:

-“Ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο μας πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε”.

-“Ο Απρίλιος είναι μια επιλογή εάν λάβουμε το σωστό είδος στοιχείων, ο Μάρτιος σίγουρα δεν είναι. Δεν θα πάρουμε το ρίσκο να μειώσουμε τα επιτόκια μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο μας”.

-“Αύξηση των μισθών πάνω από το 4% είναι ανησυχητική. Αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια και αυτό είναι χαμηλότερο”.

-“Δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Μάλλον δεν θα γίνει αυτό”. 


 

Related posts

Η Λιθουανία κλείνει δυο διελεύσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία

admin

Ο Σαλβίνι θέλει “ενιαίο σπίτι της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, χωρίς να ασκείται βέτο”

admin

Λίβανος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Σάλεχ αλ Αρούρι – Κάλεσαν τη Χαμάς να εκδικηθεί

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η ΕΕ ενέκρινε 8 δισ. ευρώ σε κρατικές επιχορηγήσεις έργων σχετικών με ημιαγωγούς (τσιπ)

admin

Bloomberg: Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

admin

ΔΟΕ: Οι γεωπολιτικές εντάσεις εμποδίζουν την πρόοδο στην καθαρή ενέργεια

admin

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων που εμφανίστηκαν σε βίντεο της Χαμάς ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους

admin

Νυχτερινή επιχείρηση των Ουκρανών στην κατεχόμενη Κριμαία – Αποβίβασαν και άνδρες στη χερσόνησο

admin