Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Το κυβερνών Fidesz ζητεί από το κοινοβούλιο “μπλόκο” στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ

Το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας υπέβαλε σήμερα στο κοινοβούλιο πρόταση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να μην στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς η Βουδαπέστη εντείνει την πίεση στις Βρυξέλλες ενόψει μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει προειδοποιήσει ότι στη σύνοδο αυτή οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Έχει εκτιμήσει εξάλλου ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα.

“Η πολιτική επέκτασης της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει μια αντικειμενική διαδικασία που θα βασίζεται σε κανόνες και στην απόδοση”, αναφέρεται στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

“Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται στην ομόφωνη γνώμη των χωρών μελών της ΕΕ (…) Αυτή τη στιγμή δεν πληρείται αυτός ο όρος”, προστίθεται.

Όπως επισημαίνει το Fidesz, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν προσεκτικά πώς η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα επηρεάσει τη συνοχή και τη αγροτική πολιτική του μπλοκ, από την οποία επωφελούνται κυρίως οι πιο φτωχές χώρες μέλη, ανάμεσά τους και η Ουγγαρία.

Η μεγάλη εισροή ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ προκάλεσε πέρυσι έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ Πολωνοί οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει συνοριακά σημεία διέλευσης προς την Ουκρανία, ζητώντας από την Ένωση να αποκαταστήσει τις άδειες που περιορίζουν τη διέλευση των Ουκρανών ανταγωνιστών τους.

Related posts

Βρετανία: Συνελήφθησαν τρεις Βούλγαροι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

admin

Κρίσιμες ώρες για Γάζα, Ισραήλ και Μπάιντεν

admin

Σερβία: Aπέρριψε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διεθνή έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές

admin

Ο Mπερνάρ Αρνό θα απορρίψει το σχέδιο για την κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μπέβερλι Χιλς

admin

Βαλτιμόρη: H κατάρρευση της γέφυρας μπορεί να οδηγήσει σε πρωτόγνωρες αποζημιώσεις λέει η Lloyd’s

admin

Μεσανατολικό: Ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε προσφυγικό καταυλισμό

admin

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε ανοδικά η παραγωγικότητα του γ’ τριμήνου – Σε υψηλό τριών μηνών το εμπορικό έλλειμμα

admin

Μακρόν: “Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία”

admin

Ν. Χριστοδουλίδης: Επίκειται συνάντηση ΥΠΕΞ με τον γ.γ. των ΗΕ για το Κυπριακό

admin