Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ομιλος Viohalco: Ισχυρή άμυνα και συνέχιση επενδύσεων

Ισχυρή άμυνα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επέδειξε ο όμιλος Viohalco, σημειώνοντας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο υψηλή λειτουργική κερδοφορία και προχωρώντας το επενδυτικό του πρόγραμμα σε τομείς από τους οποίους προσδοκά σημαντικά οφέλη και είναι συνδεδεμένοι με την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, σε αντίθεση με μια περυσινή χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την πολύ υψηλή διεθνή ζήτηση και τα έντονα διευρυμένα μικτά περιθώρια κέρδους, το 2023 χαρακτηρίζεται από το μειωμένο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στους τομείς της οικοδομής και των κατασκευών στο εξωτερικό, ενώ πέραν αυτού τα κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου επλήγησαν:

α) Από τις μη λειτουργικές ζημίες (έναντι αντίστοιχων περυσινών μη λειτουργικών κερδών) που προκλήθηκαν λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών των μετάλλων.

β) Από το αυξημένο χρηματοδοτικό κόστος (από τα 49,7 στα 82,3 εκατ. ευρώ) που προέκυψε εξ’ αιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο των επιτοκίων.

γ) Από τη νέα μακρόχρονη συμφωνία που έκλεισε ο όμιλος στα τέλη του 2022 και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο του ενεργειακού κόστους (επηρέασε ιδίως τον κλάδο των προϊόντων χάλυβα) σε σύγκριση με το 2022.

Έτσι, ο κύκλος εργασιών από τα 3,59 υποχώρησε στα 3,36 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 24% (από τα 355,2 στα 268,7 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 36,5 εκατ. ευρώ, έναντι 207,3 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (-82%).

Ωστόσο, αν κάποιος αφαιρέσει τη λογιστική (και όχι λειτουργική) επίδραση των αποτελεσμάτων από την πτώση των τιμών των μετάλλων και τη συνεπακόλουθη μείωση της εύλογης αξίας των αποθεμάτων, τότε η φετινή καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και υπολείπεται περίπου κατά 47% σε σύγκριση με την περυσινή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα περυσινά λογιστικά κέρδη ήταν ως ένα βαθμό «ουρανοκατέβατα» και δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν φέτος, πέρα από το ότι παρατηρήθηκε μια δραστική επιδείνωση συνθηκών τόσο στην ευρωπαϊκή οικονομία, όσο και στο μέτωπο των επιτοκίων. Παρόλα αυτά, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου (269 εκατ. ευρώ) ήταν σαφώς υψηλότερα από τις αντίστοιχες επιδόσεις των ετών 2021 (196 εκατ.), 2020 (128 εκατ.) και 2019 (156 εκατ. ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Viohalco κατάφερε να σημειώσει κατά το πρώτο μισό του 2023 λειτουργική κερδοφορία σε όλους τους βασικούς τομείς δραστηριότητάς της, υλοποιώντας παράλληλα σημαντικές επενδύσεις όπως αυτή στη μονάδα αλουμινίου των Οινοφύτων (με έμφαση τα κουτιά των αναψυκτικών), ή εκείνη στο εργοστάσιο υποθαλάσσιων καλωδίων της Fulgor στην Κόρινθο (ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024 και θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα).

Γενικότερα, ο εισηγμένος όμιλος συνέχισε να εστιάζει σε προϊόντα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας, έχοντας ήδη ξεκινήσει έγκαιρα την υλοποίηση πολύ σημαντικών επενδύσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η θυγατρική της Cenergy, Σωληνουργεία Κορίνθου είναι ήδη πανέτοιμη προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους παραγόμενους σωλήνες χάλυβα και για τη μεταφορών άλλων μορφών ενέργειας, όπως πχ υδρογόνου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού εξαμήνου, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Viohalco περιορίστηκε ελαφρά στα 2,04 δισ. ευρώ (περίπου το ένα τρίτο αυτού έχει κλειδωμένο επιτόκιο), ενώ το ύψος των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 1,95 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η θυγατρική εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων, η Noval ΑΕΕΑΠ προγραμματίζει τους επόμενους μήνες την αυτόνομη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μέσα από διαδικασία της δημόσιας εγγραφής.

Related posts

Orilina Properties: Αύξηση 26,7% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το 2023

admin

Folli Follie: Προ των πυλών συμφωνία με αμερικανικό brand 

admin

ΓΕΚΕ: Συντονισμένη δράση μετόχων για τον έλεγχο της εταιρείας

admin

Interlife: Στηρίζει και φέτος την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

admin

Intrakat: Στο 10,074% αυξήθηκε το ποσοστό της Danech Estate

admin

Πιέσεις στα αποτελέσματα περιμένει φέτος η διοίκηση της METRO

admin

Τι λέει ο ΟΣΕ για τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων την Πέμπτη

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο ασφαλιστικό-επενδυτικό πρόγραμμα εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρου

admin

Ζημιά απομείωσης 151 εκατ. ευρώ πήρε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για Ακτωρ

admin