Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί απελευθέρωσαν στρατιώτη τους σε ειδική χερσαία επιχείρηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:21

Ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ απελευθερώθηκε, μετά από ειδική χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο στρατός του Ισραήλ.

Σε κοινή δήλωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Shin Bet αναφέρουν ότι η δεκανέας Όρι Μεγκίντις είναι σε καλή κατάσταση και έχει συναντηθεί με την οικογένειά της.

Η Λοχίας Όρι Μεγκίντις (στο κέντρο με την μπλούζα Marvel) με την οικογένειά της 

Το IDF λέει ότι η Μεγκίντις διασώθηκε κατά τη διάρκεια μιας χερσαίας επιχείρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά “μεθοδικά” μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός προχωρά “μεθοδικά” μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την 24η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και τα αεροπορικά πλήγματα εντείνονται σταδιακά, με στόχο να “καταστρέψουν” τη Χαμάς και να “επιστρέψουν τους ομήρους στο σπίτι”, περισσότερους από 230 ανθρώπους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου στο παλαιστινιακό έδαφος. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μια δεκανέα.

Ο πόλεμος που απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς, ως επί το πλείστον άμαχους, και θέτει σε πολύ σκληρή δοκιμασία τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί από τις 9 Οκτωβρίου υπό “πλήρη αποκλεισμό”, χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες “600 στόχους”, αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση.

Δήλωσε επίσης ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας “δεκάδες τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί μέσα σε κτίρια και σήραγγες και είχαν προσπαθήσει να τους επιτεθούν”.

“Ο Τσαχάλ επέκτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, το κάνει με μετρημένα βήματα και πολύ ισχυρά, προχωρώντας μεθοδικά βήμα προς βήμα”, δήλωσε ο Νετανιάχου ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Χαμάς κάνει λόγο για “σφοδρές μάχες” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να δίνει έναν απολογισμό.

Καθώς δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι στην περιοχή αυτή, ήταν αδύνατο για το Γαλλικό Πρακτορείο να καταρτίσει έναν απολογισμό από ανεξάρτητη πηγή.

Οι Ισραηλινοί περικυκλώνουν τη Γάζα “από τέσσερις κατευθύνσεις”

Το Ισραήλ “προωθείται σταδιακά, σύμφωνα με το σχέδιο” στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς τη νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει τη Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο.

Γαζα
Η περιοχή που εθεάθησαν ισραηλινά τανκ, δείχνει ότι η Γάζα “κόβεται στα δύο”

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Δεκάδες τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η πρωθητική κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολουθεί τη σειρά των επιχειρήσεων διείσδυσης των χερσαίων δυνάμεων των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Όμως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς είναι αραιοκατοικημένη.

I verified this video. Israeli army and tanks are now in the very vital and important Salah Al Din road in the Gaza Strip. It’s the main highway and stretches 45km along the strip, starting from the Erez crossing in the North to the Rafah crossing in the South. This means that… pic.twitter.com/scE2uhKFWA

— Ahmed Maher (@amaherYAH) October 30, 2023

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον. Τα ισραηλινά τανκ έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας “των Μαρτύρων”, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη μεθόριο. Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς. Δεκάδες κτίρια δυτικά του κεντρικού αυτού οδικού άξονα, της οδού Σαλαχεντίν, έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.

Περισσότερους από 600 στόχους έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε “περισσότερους από 600 στόχους” στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους “αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (…) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς”.

“Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου”, δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους. “Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα”, πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση “απόλυτης πολιορκίας” – ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου “την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας”.

AFP: Ισραηλινά πλήγματα

Ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν χθες τουλάχιστον δέκα πύργους στην συνοικία Ταλ-αλ-Χάουα, στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο). Ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές στην ίδια συνοικία σε νοσοκομείο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση του καρκίνου που χρηματοδοτείται από την Τουρκία, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Σόμπι Σέικ.

BBC: Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν τη Γάζα “από τέσσερις κατευθύνσεις”

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, φαίνεται πλέον ότι πραγματοποιούνται λιγότερες αεροπορικές επιδρομές στα νότια της Λωρίδας σε σχέση με νωρίτερα. “Φαίνεται λοιπόν ότι το Ισραήλ θέλει να επικεντρώσει την επιχείρηση στο βορρά και στην πόλη της Γάζας όπου έχει [αναπτύξει] άρματα μάχης από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις”.

IDF: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς

Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς τις “τελευταίες ώρες”, υποστήριξε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF). Οι μαχητές “κατέστρεψαν επίσης την υποδομή των τρομοκρατών” περιλαμβανομένων θέσεων αντιαρματικών, δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. “Οι δυνάμεις των IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες” έγραψε στο X.

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια αν θέλουν να ζήσουν. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ολόκληρη η λωρίδα έχει πληγεί από αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη του πολέμου και ότι πουθενά δεν είναι ασφαλές. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Related posts

Λευκός Οίκος: Η απειλή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αλλάξει “δραστικά” με τη συνεργασία της Ρωσίας

admin

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν μια νέα πρόταση εκεχειρίας

admin

Βρετανικά στρατεύματα περιπολούν στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν εντάσεις

admin

Κολομβία: Τέσσερις στρατιώτες σκοτώνονται σε μάχη με μέλη συμμορίας Clan del Golfo

admin

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την περικύκλωση της πόλης της Γάζας – Η Λωρίδα έχει πια κοπεί στα δύο

admin

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Η Wagner παρέδωσε όλο τον οπλισμό της

admin

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει να περιορίσει δραστικά την ξένη χρηματοδότηση ΜΚΟ

admin

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

admin

Al-Masirah: Νέα πλήγματα Αμερικανών και Βρετανών κατά Χούθι στην Υεμένη, στο όρος Jadaa

admin