Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διαφορές εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής

Το έργο της εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την τραγωδία των Τεμπών αφορά την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών και αν κρίνει ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων πολιτικών προσώπων, τότε ζητεί την περαιτέρω έρευνα σε επίπεδο επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, γνωστότερης ως προανακριτικής.

Είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες. Η μεν εξεταστική επιτροπή έχει από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα Πλημμελειoδικών και ενεργεί κάθε αναγκαία έρευνα, ενώ έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες αρχές, διoικήσεις νoμικών πρoσώπων δημόσιoυ και ιδιωτικoύ δικαίoυ, καθώς και από τoυς πoλίτες και βεβαίως έχει το δικαίωμα να καλεί μάρτυρες και να ενεργεί αυτοψία.

Mετά την oλoκλήρωση της έρευνας η επιτρoπή αξιoλoγεί τις απoδείξεις πoυ συνέλεξε και συντάσσει αιτιoλoγημένo πόρισμα, στo oπoίo καταχωρίζoνται και oι γνώμες της τυχόν μειoψηφίας, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η δε προανακριτική, που ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, και χρειάζεται πλειοψηφία 151 ψήφων για να συσταθεί, σε αντίθεση με την εξεταστική που αρκούν 120 ψήφοι, αναζητεί τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Related posts

Μητσοτάκης: Να δώσουμε περιεχόμενο στο «ως εδώ»

admin

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

admin

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη

admin

Πριν από τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο

admin

Θα θέσει υποψηφιότητα ο Φάμελλος; – Τι είπε για την υποψηφιότητα Κασσελάκη

admin

Ιερώνυμος σε Κασσελάκη: Είμαι επιφυλακτικός για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

admin

Ο Γιάννης Μπρατάκος νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

admin

Αντίστροφη μέτρηση για τα… χακί

admin

ΜΕ SMS

admin