Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι αριθμοί του deal Alpha-UniCredit σε Ελλάδα και Ρουμανία

Ποσό της τάξης των 360- 370 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία της Αlpha Bank από την υλοποίηση του mega deal με UniCredit, ενώ η εναπομείνασα θέση του 9,9% στην νέα οντότητα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση UniCredit Romania- Αlpha Bank Romania, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτιμηθεί ως και 270 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία, η Αlpha Bank θα εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ για πώληση μέρους του ποσοστού της Αlpha Bank Romania στον όμιλο UniCredit, ώστε μετά τη συγχώνευση των τραπεζικών θυγατρικών των δύο ομίλων στη Ρουμανία (UniCredit Romania και Αlpha Bank Romania) να κατέχει το 9,9% της νέας οντότητας. Το τίμημα θα οριστικοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση του due diligence.

Το 9,9%, που διατηρεί η Alpha σε μια μεγαλύτερη τράπεζα ( σ.σ. από τη συγχώνευση UniCredit Romania και Αlpha Bank Romania προκύπτει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας με μερίδιο αγοράς 12%), θα αποτιμάται, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων Μέσων, πέριξ των 250 με 270 εκατ. ευρώ. Με τα pro forma μεγέθη του 2022 η καθαρή ενσώματη θέση της UniCredit Romania ανερχόταν σε 1,41 δισ. ευρώ και της Αlpha Bank Romania σε 424 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης, όμως, της εκτίναξης, φέτος, των καθαρών εσόδων από τόκους, λόγω της ανόδου του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, οι δύο τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν σημαντική αύξηση κερδοφορίας, βελτιώνοντας την καθαρή τους θέση. Η Αlpha Bank Romania είχε το 2022 καθαρά κέρδη 33 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της Alpha, όπως είχε επικοινωνήσει στην ΑΜΚ του 2021, ήταν το 2024 τα καθαρά κέρδη να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Alpha θα εισπράξει περί τα 60 με 70 εκατ. ευρώ από την πώληση σε UniCredit του 51% της Alphalife, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο ομίλων στην εγχώρια αγορά για προώθηση Unit Linked προϊόντων του ιταλικού ομίλου.

Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο τίμημα ανά μετοχή, που προσφέρει η UniCredit σε ΤΧΣ για το 9% της Alpha (211.138.299 μετοχές). Σύμφωνα με διαρροές, το τίμημα κινείται μεταξύ 1,33 με 1,46 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει ένα ποσό μεταξύ 280 με 310 εκατ. ευρώ και ένα premium σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής της τάξης του 5% ως 15%.

Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ εκκίνησε τη διαδικασία αποεπένδυσης, τυχόν άνοδος της τιμής της μετοχής πάνω από την τιμή που προσφέρει η UniCredit, δεν ακυρώνει, τύποις, την προσφορά. Αυτή αξιολογήθηκε ως βάση εκκίνηση διαδικασίας και μετά την επιλογή συμβούλου διάθεσης θα τρέξει γρήγορα η περίοδος υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών καθώς η UniCredit παραιτήθηκε του δικαιώματός της να διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο στην Alpha.

Related posts

Axia: Εκτινάσσει στα 21,2 ευρώ την τιμή στόχο για τη ΓΕΚ Τέρνα

admin

Το come back της ΑΓΝΟ ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη

admin

Χρ. Ιωάννου (ΑΒΑΞ): Απαιτείται επανεξέταση της σχέσης πελάτη και αναδόχου

admin

Εβδομήντα καταλύματα σε όλη την Ελλάδα μετρούν τα Aria Hotels

admin

Ομάδα φοιτητών του Harvard Business School φιλοξένησε η Eurobank

admin

Μπαίνει στο grocery shopping το Skroutz, συνεργασία με My Market

admin

Mε 96,83% στη Forthnet ο United Group, προχωρά σε squeeze out

admin

Οι πέντε στόχοι της Alpha Trust Ανδρομέδα

admin

Ο μετασχηματισμός της εμπειρίας του πελάτη προτεραιότητα για τις εταιρείες

admin